„Părerea mea este că cei care deţin forţa şi curajul – şi noi avem o lungă tradiţie în acest sens în clasa politică – trebuie să ştie că trăiesc într-o ţară în care nu trebuie să se teamă de nimic. Faptul că există temeri la anumite persoane privind situaţia lor personală arată că noi trebuie să transmitem un mesaj clar. Nu vă temeţi”, a declarat Merkel.
În Germania, unde mai mulţi responsabili politici între care ministrul Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, şi primarul oraşului Berlin, Klaus Wowereit, şi-au recunoscut homosexualitatea, niciun fotbalist din Bundesliga nu a făcut această dezvăluire.
Potrivit preşedintelui clubului Bayern Munchen, Uli Hoeness, este doar o chestiune de timp până ca un prim jucător să-şi recunoască homosexualitatea.
„Se va întâmpla dintr-un moment în altul. Toate cluburile au fost anunţate să se pregătească de această problemă, astfel că vor şti cum să acţioneze”, a declarat Hoeness, prezent la forumul desfăşurat sunt sloganul: „Urmează-ţi drumul!”.
Liderul bavarezilor a declarat că va fi crucială „protejarea atât cât este posibil” a tuturor jucătorilor care vor recunoaşte că sunt homosexuali.
În 2009, fostul preşedinte al federaţiei germane (DFB) Theo Zwanziger a estimat că fotbaliştii trebuie încurajaţi să-şi recunoască orientarea dacă vor să facă acest lucru şi a repetat acest mesaj şi înainte de a părăsi postul în ianuarie.
Anul trecut, internaţionalul Mario Gomez a apreciat că fotbaliştii care recunosc că sunt homosexuali vor evolua ca şi cum „s-au eliberat”: „Homosexualitatea nu mai trebuie să fie un subiect tabu”.
Însă căpitanul naţionalei Germaniei, Philipp Lahm, a avertizat că un jucător gay va fi victima insultelor. „Va fi foarte greu pentru cel care va recunoaşte. Preţul plătit pentru a trăi visul de a juca în Bundesliga este imens”, a declarat Lahm.