Merkel şi Hollande, adepţi ai compromisului european, dar nu mereu şi pe aceeaşi lungime de undă

Cancelarul german Angela Merkel și președinte francez Francois Hollande urmează să aibă miercuri o intervenție comună în plenul Parlamentului European menită a evidenția dinamica motorului politic franco-german, însă Berlinul și Parisul nu sunt pe aceeași lungime de undă într-o serie de chestiuni europene și internaționale, scrie miercuri publicația Le Courrier International, care trece în revistă principalele dosare ale relației franco-germane.
Iulian Tudor
07 oct. 2015, 11:03
Merkel şi Hollande, adepţi ai compromisului european, dar nu mereu şi pe aceeaşi lungime de undă

În ceea ce privește problema refugiaților extracomunitari, oficial cele două țări adoptă acum aceeași poziție, ele cerând împreună Comisiei Europene impunerea cotelor obligatorii de refugiați, lucru care în final s-a și întâmplat. Dar atunci când această inițiativă a fost sugerată prima dată, Franța a respins-o, astfel că la Consiliul European din luna iunie ea nu a putut fi adoptată. De altfel, Franța vede în aceste cote un mijloc prin care Germania încearcă să limiteze numărul de refugiați pe care îi găzduiește, responsabilitate pe care Berlinul dorește să o împartă cu celelalte state din Uniunea Europeană. Chiar dacă Germania nu a criticat niciodată public lipsa de entuziasm a Franței de a primi imigranți, guvernul de la Berlin pare să accepte totuși faptul că Parisul — deși de multe ori dă lecții despre respectarea drepturilor omului — va primi mult mai puțini refugiați.

Un alt dosar important este aprofundarea Uniunii Monetare, un plan succint în acest sens fiind evocat în luna iulie de președintele Hollande. El a propus ca zona euro să aibă un guvern cu un buget propriu și un parlament. Dar deocamdată Angela Merkel preferă planul propus în comun tot cu Francois Hollande pe 23 mai. Ei au sugerat atunci ca zona euro să aplice un program care să fie implementat în anii următori în cadrul actualelor tratate europene pentru patru domenii de acțiune, respectiv politica economică, convergența economică, fiscală și socială, stabilitatea financiară și investițiile și guvernanța Uniunii Monetare.

Citeşte şi Donald Tusk: Valul de refugiaţi este un RĂZBOI HIBRID împotriva Europei. Continentul va deveni NEGRU

Elaborarea acestui program pare să fie influențată și de solicitarea premierul britanic David Cameron de revizuire a tratatelor europene, înaintea convocării referendumului privind rămânerea Marii Britanii în UE, el dorind nu o consolidare a blocului comunitar, ci dimpotrivă, a consolidare a prerogativelor statelor naționale. Prin documentul propus în luna mai, Merkel și Hollande încearcă să adopte o poziție comună în fața lui Cameron, deși responsabilii de la Berlin se tem mai mult decât de cei de la Paris că am putea asista la un Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE).

Acordul ce a evitat ieșirea Greciei din zona euro a fost și el marcat de unele diferențe de abordare între Paris și Berlin, deși după victoria stângii radicale Syriza la alegerile din ianuarie Merkel și Hollande au făcut imediat front comun în fața premierului Alexis Tsipras. Astfel, în timp ce în Germania tot mai multe voci, inclusiv ministrul de finanțe Wolfgang Schaueble, s-au pronunțat pentru un Grexit, cel puțin temporar, Angela Merkel a înțeles că o astfel de măsură ar fi pentru Francois Hollande o linie roșie, așa că ea a decis să nu o treacă.

Citeşte şi Ministrul de Interne german cere Guvernului să limiteze numărul de refugiaţi

Dar în chestiunea deficitelor bugetare disensiunile dintre Franța și Germania au rămas vizibile, guvernul de la Berlin continuând să-l critice pe cel de la Paris pentru nerespectarea țintei de deficit stabilite de Comisia Europeană, în timp ce Germania a reușit să ajungă la un deficit zero în 2014. În plus, guvernul de la Berlin crede că propunerea comisarului european pentru afaceri economice și monetare, francezul Pierre Moscovici, ca în calculele privind respectarea deficitelor să nu se țină cont de cheltuielile ocazionate de găzduirea refugiaților, ar fi de fapt o nou truc prin care francezii încearcă să ocolească disciplina bugetară europeană.

În schimb, dosarul ucrainean i-a apropiat cel mai mult pe cei doi lideri europeni. De fapt, Germania nu a dorit să rămână singură în fața Rusiei la negocierile privind soluționarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei. La rândul ei, Franța a dorit să fie asociată la aceste discuții din dorința de a se reafirma ca mare putere.

Citeşte şi Merkel: Imigranţii testează forţa de caracter a Europei: UE trebuie să-şi PROTEJEZE FRONTIERELE externe

Însă când vine vorba despre celălalt conflict major care domină actualitatea, cel din Siria, Berlinul și Parisul nu reușesc să cadă de acord asupra viitorului politic pe care l-ar accepta pentru președintele Bashar al-Assad. În timp ce Hollande cere ferm ca acesta să plece de la putere, Merkel apreciază că al-Assad poate fi acceptat ca interlocutor în demersurile de soluționare a crizei. Mai mult decât atât, spre deosebire de alte state occidentale, Germania a părut în ultimele mai puțin critică față de raidurile aeriene rusești în Siria.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
DNA l-a reținut pe primarul din Sinaia, acuzat de luare de mită și alte infracțiuni
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București