Mersul pe jos este un miracol pentru sănătate! Care e numărul de pași pe care trebuie să îl faci zilnic

JAMA Network Open a publicat un studiu care a demonstrat că mersul pe jos aduce o serie de beneficii uriașe asupra sănătății. „Mersul în pas vioi” înseamnă să mergem cu o viteză de cinci kilometri pe oră.
Alina Costache
03 apr. 2023, 16:02
Mersul pe jos este un miracol pentru sănătate! Care e numărul de pași pe care trebuie să îl faci zilnic

Cu toate că pare banal, mersul pe jos este unul dintre lucrurile cu cel mai mare impact asupra sănătății noastre. Dr. Thomas Frieden, fost director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a explicat faptul că mersul pe jos „cel mai apropiat lucru pe care îl avem de un medicament minune”.

Citește și: Întreruperea de sarcină ar putea fi decontată de stat în anumite condiţii

În mod evident, orice tip de activitate fizică este extrem de benefic pentru starea noastră de sănătate. Mersul pe jos, în general, aduce o serie de beneficii suplimentare care s-ar putea să vă surprindă. 8.000 de pași în mers vioi realizați zilnic pot fi un miracol pentru noi, această practică fiind asociată cu o scădere semnificativă a mortalității.

Există și o veste bună, chiar dacă nu reușești să faci chiar în fiecare zi cei 8.000 de pasi, tot aduci un serviciu corpului tău, dacă reușești acest lucru măcar câteva zile săptămânal. Persoanle care fac asta sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a muri pe o perioadă de urmărire de 10 ani.

JAMA Network Open a publicat un studiu care a demonstrat că pe parcursul a 10 ani de urmărire, persoanele în vârstă de 20 de ani sau mai mult care au făcut 8.000 de pași sau mai mult într-una sau două zile pe săptămână au avut cu 14,9% mai puține șanse de a muri în comparație cu persoanele sedentare.

Mersul pe jos îți poate salva viață

De asemenea, a fost remarcată o reducere cu 16,5% a riscului de deces atunci când efectuarea exercițiilor fizice era extinsă de la trei la șapte zile pe săptămână. Același tipar a fost remarcat și în cazul persoanelor care au crescut numărul de pași de la 6.000 la 10.000 de pași.

Alte cercetări făcute în trecut au constatat că riscul de deces poate scădea atunci când persoanele mai tinere de 60 de ani efectuează până la 10.000 de pași pe zi, iar în cazul celor de peste 60 de ani, acesta scade atunci când merg 8.000 de pași pe zi.

„Mersul în pas vioi” înseamnă să mergem cu o viteză de cinci kilometri pe oră. Dacă poți spune versurile unui cântec, dar nu le poți cânta, înseamnă că mergi cu pas vioi.

Studiul actual a comparat datele din Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției din SUA din 2005 și 2006 cu Indexul Național de Decese până în anul 2019. Acesta a încorporat date de accelerometru de la 3.101 participanți în vârstă de 20 de ani sau mai mult și a fost un eșantion reprezentativ la nivel național. Acesta a inclus un număr similar de femei și bărbați, iar 50,9% erau albi, 21,5% negri, 23,7% hispanici și 3,9% de altă rasă și etnie.

Participanții cu cele mai multe șanse de a face 8.000 de pași sau mai mulți în fiecare zi aveau mai multe șanse de a fi tineri, de sex masculin, hispanici, asigurați și căsătoriți. De asemenea, de obicei, aceștia nu fumează niciodată și aveau mai puține șanse de a fi obezi sau de a avea comorbidități.

Citește și: Motivul pentru care îți transpiră palmele! Ce afecțiuni poate ascunde acest simptom

DailyBusiness
Se virează banii în conturi. Elevii vor primi 300 de lei de la 20 noiembrie
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Ce regim ținuse Silviu Prigoană. Reușise să slăbească 40 de kilograme și nu mai mânca acest aliment
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. A fost unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. Nu va fi uitat niciodată
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Adriana Bahmuțeanu apel disperat! Nu este lăsată să își vadă copiii
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Medicii legiști au dezvăluit cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce scrie în raportul medico legal
Cancan.ro
Silviu Prigoană nu ar fi mâncat la restaurant! Administratorul rupe tăcerea: ce a făcut afaceristul la masă. Răsturnare de situație
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se blochează telefoanele mobile. NU mai pot fi folosite. Sute de mii de utilizatori au fost afectați
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Sindicatele acuză Guvernul de planuri ascunse de austeritate
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în cazul morții lui SILVIU PRIGOANĂ. Ce spun legiștii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia