Mesaj dur pentru autorităţile din România de la un profesor-doctor: „Morţii vor fi atât de mulţi încât vor fi stivuiţi prin biserici”

Cornel Ban este unul dintre cei mai titraţi teoreticieni români din domeniul ştiinţelor sociale, profesor doctor la Copenhagen Business School, după ce anterior a fost lector la City University of London, profesor asistent la Boston University şi cercetător la Brown University.
Romania TV
27 mart. 2020, 18:16
Mesaj dur pentru autorităţile din România de la un profesor-doctor:

Profesorul Cornel Ban a publicat în Libertatea.ro un mesaj tranşant şi tulburător pentru autorităţile române, în care avertizează că în curând vom fi depăşiţi total de situaţie, dacă nu se pune la punct un plan relist de acţiune, şi compară situaţia spre care ne îndreptăm cu „economia de război”. Reluăm integral textul profesorului doctor, astfel încât să nu se piardă nici o nuanţă. 

„În curând, spitalele românești vor fi copleșite de bolnavi de COVID-19. Camioanele infanteriei române să se pregătească pentru astfel de transporturi de cadavre în saci de pânză cauciucată.

Dacă Italia și Spania ne arată viitorul, vor fi zile în care morții vor fi atât de mulți încât vor fi stivuiți prin biserici și magazine rechiziționate.

Cel mai grav: lipsa capacității de organizare

În SUA, specialiștii estimează că, la sfârșit de aprilie, 960.000 de oameni vor necesita tratament de urgență pentru COVID-19 și sunt numai 180.000 de ventilatoare deservite de specialiști, care pot asista 100.000 de pacienți. România este într-o situație și mai dramatică decât statele care au fost în prima linie, cu un deficit și mai mare de personal, echipament de protecție, kituri de testare sau ventilatoare și, poate cel mai grav lucru, fără capacitate de organizare. Cazul Suceava ne arată că va fi mai rău decât în cele mai negre coșmaruri, unele spitale fiind complet scoase din lupta cu virusul de infecția în masă a personalului.

De 100 de ani, civilii care trăiesc pe acest teritoriu nu au mai fost expuși la un risc de mortalitate rapidă pe această scară.

Ce înseamnă o economie de război?

Înainte de a ne salva sectorul privat, trebuie să ne salvăm societatea. „Economia” nu poate funcționa fără oameni sănătoși, nu poate exista fără societate. Dată fiind situația, nu avem alte alternative decât o economie „de război” aplicată sistemului medical de urgență și tratament pentru COVID-19. Iată câteva linii de acțiune luate din istorie și lecțiile de pe frontul medical european și asiatic.

1. Să ne ducem din bolnavi afară

Negocierea urgentă de acorduri de evacuare aeriană a bolnavilor în stare gravă din spitalele românești ce vor fi copleșite și transportarea lor spre țări care au capacitate de tratament mai mare (gen Germania). Există precedentul podului medical aerian dintre Italia și Germania și dintre Franța și Germania. La ora actuală, Germania pare a fi singura țară cu capacitate masivă de intervenție și spitalele ei sunt (încă) disponibile. După greșeala inițială de a opri exportul de echipament medical, Germania a trimis în Italia un milion de măști și sute de mii de combinezoane.

2. Am putea inaugura un moment istoric, dacă Ungaria ne-ar ajuta

Din câte știu, Ungaria are un sistem medical mai bine pregătit și o răspândire a virusului mai redusă ca noi, deci, dată fiind distanța scurtă, toată flota de elicoptere medicale și militare disponibilă trebuie pregătită în acest sens și deservită de personal medical vorbitor de maghiară. Ar fi un moment istoric și în relațiile dintre cele două societăți.

Fără solidaritate europeană suntem pierduți, iar pe acest teren și gesturile simbolice contează.

3. Rechiziționarea de către stat pe perioada crizei a structurilor mari (săli expoziționale, mall-uri, săli de sport, hoteluri etc.)

Scopul este transformarea lor urgentă în spații de tratament COVID-19 și/sau izolare, așa cum a făcut Spania. Regimentele de geniu ale armatei ar trebui să fie deja pe aceste șantiere și, unde e necesar, să facă spitale de campanie, așa cum face în aceste momente armata daneză. Oamenii sunt de meserie și pot fi trimiși la muncă de mâine dimineață.

4. Producție locală de echipament medical, subvenționată de Guvern

Lanțurile internaționale de aprovizionare cu echipament medical sunt complet destructurate, deci ar trebui începută urgent reconversia și finanțarea de către guvern a producției locale de măști, ventilatoare, kituri de testare, izolete, sub amenințarea sistării măsurilor de susținere economică pentru cei care nu se conformează.

Kiturile de testare care vin din Coreea ar trebui să meargă în primul rând la „pompierul de serviciu” al pandemiei, adică la personalul medical, cum îi numește Marc Lipsitch de la Harvard, specialist pe astfel de situații.

5. Să se implice de la marile firme auto și până la structurile profesioniste ale Armatei Române

Statul trebuie să îi împingă și pe alți producători (că doar fabricile astea nu vor dudui de comenzi pentru Zara foarte curând), la nevoie rechiziționând liniile de producție. Enorma industrie auto trebuie împinsă să se convertească rapid la producția pe bandă rulantă de ventilatoare, pe modelul General Motors și Tesla (unele firme românești sunt deja subcontractori pentru acestea). Societatea de stat Romarm face deja izolete, dar de ce acestea nu ies încă pe bandă în fabricile de echipament sportiv, de pildă, urmând a fi distribuite centralizat, eventual cu ajutorul camioanelor militare. Dată fiind incompetența dovedită de la Ministerul Sănătății și urgența situației, nu văd care ar fi problema implicării în efortul „de război” a sistemului logistic al armatei (Intendenta), acesta dovedindu-se profesionist în teatrele de operații. România are deja sisteme logistice complexe cu personal competent care ar trebui reunite de urgență în aceste operațiuni.

6. Curbe de sacrificiu pentru pensiile, salariile mari și impozite mărite pentru marile câștiguri

Resursele fiscale necesare comenzilor uriașe de echipament de acest gen să se ia prin transferuri masive de la alte capitole bugetare. Achizițiile militare și civile de orice alte bunuri să fie suspendate urgent. Plus o societate financiară publică ale cărei emisiuni de bonduri să fie cumpărate de BNR prin relaxarea cantitativă în curs. Curbele de sacrificiu pentru pensiile și salariile mari și impozitele mărite la vârful piramidei sociale sunt elementare. Autoritățile locale să înghețe orice alocare bugetară care nu are de-a face cu acest efort și să canalizeze banii spre măsuri necesare protejării populație, având aprobare automată de la centru pentru achiziții medicale. De la Comisie vor veni niște miliarde de euro. Deci nu banii ar trebui să fie marea problemă.

Doar că acum nu e vorba în primul rând de soldați totuși, ci de o întreagă societate lăsată fără apărare în fața unui monstru care a îngenuncheat deja sisteme medicale mult mai avansate. Deși Ministerul Sănătății, condus de oamenii sistemului medical privat, știa la ce-și expune societatea încă din ianuarie, responsabilii s-au mișcat la fel de indolent și incompetent ca generalii români din 1916. Fie-le amintirea stigmatizată!”, a scris doctorul Ban pe Libertatea.ro.

Citeşte şi: Coronavirusul a făcut 26 de decese în România. Ultimii pacienţi morţi aveau 81 şi 65 de ani

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?