„Este regretabil, vă spun cu toată sinceritatea, că ai noștri colegi care ne-au oferit sprijin (…) s-au infectat. Noi ne exprimăm regretul, suntem solidari și suntem alături de lucrătorii medicali din România care în aceste momente grele au fost alături de cetățenii Republicii Moldova și au fost alături de sistemul medical”, a declarat ministrul Sănătății din Republica Moldova.
De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a precizat că atât medicii români, cât şi cei moldoveni beneficiază de echipamente de protecţie, însă, cu toate astea riscul de expunere la infecţie rămâne mare.
Citeşte şi Mai mulţi medici români plecaţi în Republica Moldova, infectaţi cu coronavirus
Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, a precizat că acele cadre medicale care au lucrat în Departamentul de Terapie Intensivă și Reanimare COVID, din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, nu au fost contaminate şi că s-au infectat tocmai medicii care nu au lucrat în interiorul secţiilor unde se aflau internaţi pacienţi cu coronavirus.
„Primul caz care a fost depistat este un medic-coordonator care nu a lucrat în interiorul secțiilor de tratament COVID. Această persoană, care a fost prima depistată, a avut funcția de coordonare a tuturor echipelor care au venit în Republica Moldova. Evident, contactul dumnealui cu persoane asimptomatice, cu persoane purtătoare a fost mai mare și, probabil, asta a și fost sursa de infectare. (…) Evident suntem și noi dezamăgiți că o bună parte din colaboratorii medicali din România s-a contaminat. Dar asta e riscul pe care și-l asumă orice lucrător medical”, a subliniat Mihai Ciocanu.
Pe 30 aprilie 2020, o echipă formată din 52 de cadre medicale din România a ajuns în Republica Moldova, unde urma să ajute medicii de peste Prut în îngrijirea pacienților diagnosticați cu coronavirus. Patru cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus în misiunea din R. Moldova.