Persoanele aflate în Otopeni au fost informate, prin intermediul mesajului, că animalul săbatic a fost observat în Parcul Central al localității aflate la câţiva kilometri de Capitală.
Autorităţile i-au sfătuit pe localnici să rămână în case, iar dacă zăresc animalul să nu se apropie de acesta întrucât poate fi periculos, scrie News.ro.
Mistreț în parcul Otopeni. „Nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți”
„RO-Alert: alertă extremă. A fost semnalată prezența unui porc mistreț în localitatea Otopeni, Parcul Central! Evitați zona, rămâneți în locuințe. Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie!”, este o parte din mesajul Ro-Alert.
Nu este pentru prima dată când animalele sălbatice îşi fac apariţia în oraşe aflate la şes. În municipiul Ploieşti a fost semnalată prezenţa urşilor în mai multe rânduri în ultimii ani.
Zona este una aglomerată, aflată la câțiva metri de o școală. Copiii, alături de părinți și de bunici, stau în parc în fiecare zi, după terminarea orelor de curs, potrivit informațiilor Libertatea.
Nu este pentru prima dată când animalele sălbatice îşi fac apariţia în oraşe aflate la şes. În municipiul Ploieşti şi chiar în Ciolpani-Izvorani a fost semnalată prezenţa urşilor în mai multe rânduri în ultimii ani.
Autorităţile raportează peste 150 de cazuri de pagube produse urşi şi lupi, în 2024
Autorităţile din judeţul Braşov raportează, pentru anul trecut, peste 150 de cazuri de pagube produse de animale sălbatice strict protejate, cele mai multe daune fiind provocate de urşi. Sute de animale domestice au fost ucise şi zeci de hectare de teren pe care erau cultivate cereale au fost distruse de animalele sălbatice din specii protejate, valoarea pagubelor înregistrate în judeţ fiind de aproape un milion de lei.
”În cursul anului 2024, la nivelul judeţul Braşov s-au înregistrat un număr de 154 cazuri de pagube produse de speciile strict protejate (urs şi lup) la animale domestice, culturile agricole şi vehicule rutiere (accidente auto în care au fost implicate specii strict protejate). Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube în 129 de cazuri, iar specia lup în 25 de cazuri de pagubă. (…) În urma centralizării pagubelor, s-a constatat faptul că exemplare din urs şi lup au omorât un nr. de 411 ovine, 75 bovine, 18 iepuri, 1 ecvină şi 1 bubalină. De asemenea, a fost afectată de către urşi o suprafaţă de 24,98 ha porumb boabe”, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, într-un comunicat dat publicităţii marţi.
Potrivit sursei citate, dosarele întocmite în judeţul Braşov în cursul anului trecut însumează o valoare a pagubelor de 970.185 de lei.