Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmă, într-un mesaj transmis sâmbătă, că „suntem privilegiaţi să trăim acest moment unic în istorie – Centenarul Marii Uniri”, ea adăugând că „am avut şansa să ne fi născut într-o ţară despre care se spune că este Grădina Maicii Domnului, iar această binecuvântare merită răsplătită cu smerenie şi recunoştinţă”
„Părinţii părinţilor noştri au conturat destinul istoric al României prin sacrificiu şi dăruire necondiţionată. Să ne rezervăm această zi pentru a le omagia jertfa în cel mai sincer şi respectuos mod posibil! Eu sunt convinsă că în sufletele fiecăruia dintre noi bate o inimă de român şi mi-aş dori ca măcar astăzi să bată în acelaşi ritm. Ne avem unul pe altul şi, împreună, avem o ţară cu care ne mândrim pentru oamenii ei, pentru istoria ei demnă, pentru frumuseţea ei, dar mai ales pentru că este a noastră”, afirmă ministrul Carmen Dan, în mesajul postat pe facebook.
Totodată, ea adresează urări românilor şi angajaţilor MAI
„Acesta este mesajul meu adresat românilor. Acesta este mesajul meu adresat şi dumneavoastră, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă vă desfăşuraţi activitatea în ţară sau în misiuni internaţionale. De Ziua Naţională, vă doresc tuturor sănătate, viaţă lungă, putere de muncă şi realizări pe toate planurile! Centenarul Marii Uniri să vă găsească împăcaţi sufleteşte, dedicaţi semenilor şi devotaţi valorilor noastre naţionale! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a mai scris ministrul Afacerilor Interne în mesajul său.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, afirmă că Marea Unire de la 1918 a fost „actul sublim de voinţă naţională românească”, care aparţine naţiunii, nefiind vorba de opera singulară a unui om politic, partid sau guvern.
„Aş putea încerca să vă descriu în 100 de cuvinte ce înseamnă pentru noi cei 100 de ani de la făurirea statului unitar român modern. Însă este mult prea puţin. Marea Unire a fost actul sublim de voinţă naţională românească. Nu este opera niciunui om politic, partid sau guvern, ea aparţine naţiunii. Însă adevărul este că fără jertfa înaintaşilor noştri, fără determinarea şi lupta neobosită a românilor de la 1918, destinul nostru poate ar fi fost altfel. Suntem aici graţie celor care au cunoscut momentul oportun şi au ştiut să înlăture mentalităţile revanşarde şi conflictuale, oferind exemplu de toleranţă şi respect”, afirmă ministrul Meleşcanu, într-un mesaj video postat pe pagina de facebook a Ministerului Afacerilor Externe.
El adaugă că valorile generaţiei de la 1918 sunt respectate şi promovate şi de către România de astăzi.
„Sunt valori pe care şi astăzi le promovăm şi le respectăm. Privim în urmă cu satisfacţie, dar privim şi la viitor cu încredere. La 100 de ani de la Marea Unire, România este un stat matur din punct de vedere istoric, un membru activ, credibil şi respectat în structurile europene şi euro-atlantice. România Centenară îşi reafirmă angajamentul faţă de principiile dreptului internaţional, promovarea bunei înţelegeri, a deschiderii către dialog, a valorilor multilateralismului care stau la baza profilului său naţional şi a acţiunii sale externe. Marele nostru proiect politic a trecut testul timpului şi cade în sarcina noastră să le continuăm”, spune şeful diplomaţiei.
Totodată, el adresează şi un îndemn la mai multă unitate naţională.
„Vă îndemn să reflectăm împreună asupra valorilor care ne leagă şi să irosim mai puţină energie asupra a ceea ce ne separă. Împreună şi doar împreună putem fi relevanţi la nivel global. Doar împreună suntem România. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, se încheie mesajul ministrului Meleşcanu.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă, într-un mesaj transmis sâmbătă, că aniversarea Centenarului Marii Uniri reprezintă o ocazie pentru a cinsti trecutul, dar şi pentru a privi spre viitor.
„Sărbătorim Ziua Naţională, ziua întregirii neamului, eveniment fundamental pentru istoria modernă a României. (…) Este momentul pentru a ne cinsti trecutul, a ne onora eroii. Dar este şi timpul să ne adunăm gândurile şi speranţele pentru un viitor mai bun. Eu cred în profesioniştii din Sănătate şi în viitorul sistemului sanitar românesc. Să fim uniţi, să fim demni, să fim mândri de istoria noastră, iar gândurile şi faptele noastre să se îndrepte către cei care au nevoie de noi”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Sorina Pintea a avut şi un mesaj pentru profesioniştii din domeniul Sănătăţii.
„Dragi profesionişti din Sănătate, mai mult ca oricând amintiţi-vă că sunteţi urmaşii lui Ioan Cantacuzino, fondatorul şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală, şi ai doctorului Victor Babeş care a contribuit la publicarea primului tratat de bacteriologie din lume, în 1885, ai lui Nicolae Paulescu care a creat insulina, iar bolnavii de diabet din toată lumea reuşesc să beneficieze de tratament datorită cercetărilor medicului român sau ale Anei Aslan, medicul român care a descoperit ‘efectul antiinflamator al procainei’ în afecţiunile legate de îmbătrânire”, a mai scris ministrul Sănătăţii.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, afirmă într-un mesaj transmis sâmbătă, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, că 1 Decembrie 1918 rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria românilor.
„Celebrăm astăzi, împreună, 1 Decembrie – Ziua de suflet a tuturor românilor, un veac de la înfăptuirea Marii Uniri, un secol de libertate şi de unitate a poporului nostru în spaţiul european. La 100 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, prin care se consfinţea unirea Transilvaniei cu România, putem afirma că procesul de înfăptuire a Marii Uniri din anul 1918 a fost şi va rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti, măreţia ei constând în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale a fost fapta istorică a întregii naţiuni române”, a scris Leş pe contul său de Facebook.
Ministrul Apărării Naţionale le reaminteşte militarilor sacrificiile făcute de înaintaşi, urându-le succes în acticitate.
„Toţi cei care, sub jurământ de credinţă, au ales destinul de a fi permanent în slujba ţării, fie militari activi, în rezervă sau în retragere, ştiu că istoria României s-a scris cu multe sacrificii, iar fiecare palmă de pământ a Patriei a fost apărată cu credinţă, onoare şi demnitate de către Armata Română. Felicitări şi succes în activitate întregului personal al Armatei, familiilor care-l sprijină permanent, precum şi veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, tuturor românilor”, se mai menţionează în mesaj.
Centenarul Marii Uniri este un moment în care, mai mult ca niciodată, trebuie să nu lăsăm diferenţele de opinie să ne dezbine, a transmis, pe Facebook, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, într-un mesaj dedicat zilei de 1 Decembrie.
„Dragi români, Centenarul Marii Uniri este un moment de solemnitate şi de bucurie care celebrează cea mai sublimă filă a istoriei româneşti. Marea Unire a fost expresia unităţii naţiunii şi s-a realizat prin puterea conştiinţei neamului românesc. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să nu lăsăm diferenţele de opinie să ne dezbine. Avem nevoie de luciditate, solidaritate, toleranţă şi înţelegere socială pentru a clădi un noul secol al unităţii şi al prosperităţii”, a susţinut Petrescu.
El consideră că doar împreună putem reuşi să facem o Românie mai bună şi a urat „La mulţi ani!” românilor.
Centenarul pe care-l aniversăm sâmbătă este un moment de aducere aminte, dar şi promisiunea unui nou început, adică obligaţia pe care o avem de a construi şi dezvolta România, de a crea o societate în care să fie mai multă prosperitate şi mai puţină sărăcie şi în care fiecare tânăr să-şi poată atinge potenţialul în interiorul graniţelor ţării, se arată în mesajul ministrului Economiei, Niculae Bădălău, transmis cu prilejul zilei de 1 Decembrie.
„O naţiune este pe atât de puternică pe cât este de prosperă, pe atât de demnă pe cât ştie să-şi respecte simbolurile şi pe atât de unită pe cât ştie să se bucure la momentele aniversare. Visul României Mari a fost un vis de unitate, de libertate, de bunăstare. În acelaşi timp, a fost şi visul unui trai mai bun şi mai decent pentru românul simplu, pentru omul a cărui viaţă avea nevoie reală de îmbunătăţiri şi care-şi dorea să simtă că ţara îi aparţine cu adevărat şi lui. A fost visul unei societăţi mai corecte şi mai echitabile, bazată pe alte raporturi de putere decât cele ale epocilor din trecut, al unei societăţi libere, demne şi curajoase. A fost visul unei ţări dornice să-şi ocupe cât mai repede locul pe care ştia că-l merită în Europa şi în lume”, a scris ministrul, pe Facebook.
El a subliniat că din 1918 şi până în prezent s-au făcut progrese majore, iar „aceste reuşite ne obligă la o datorie de onoare şi recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri”.
„Români excepţionali au făcut cinste ţării noastre, iar societatea, poporul şi naţiunea s-au transformat radical. Trebuie să oferim, astăzi, respectul tuturor celor care au făcut posibilă această nouă realitate, de la marile generaţii ale perioadei interbelice, de la cei care au avut de suferit de pe urma oricăror excese, indiferent dacă au fost de dreapta sau de stânga, de la cei care s-au sacrificat la Revoluţie, până la cei care au participat în mod activ la transformarea României în ultimii 28 de ani, până când ţara noastră a ajuns aşa cum o ştim acum: un aliat loial şi ferm al NATO şi un stat care, în doar o lună de zile, va conduce vreme de şase luni destinele Uniunii Europene într-un context internaţional complex”, a mai menţionat Bădălău.
Potrivit acestuia, Centenarul reprezintă promisiunea unui nou început.
„Toate aceste lucruri nu înseamnă decât că Sărbătoarea Naţională de 1 Decembrie ne obligă să lucrăm mai mult şi mai hotărât pentru generaţiile care vor urma. Atunci când spun că Centenarul reprezintă promisiunea unui nou început mă refer la obligaţia pe care o avem de a construi şi dezvolta România, de a crea o societate în care să fie mai multă prosperitate şi mai puţină sărăcie, în care fiecare tânăr să-şi poată atinge potenţialul în interiorul graniţelor ţării, o societate în care să revalorificăm sensul unor cuvinte precum: ‘demnitate’, ‘patriotism’, ‘credinţă’ sau ‘curaj’. Avem obligaţia de a construi o societate în care românii să trăiască unii alături de ceilalţi, uniţi şi încrezători în viitor. Avem obligaţia să construim o ţară mai bună!”, a notat şeful de la Economie.
Niculae Bădălău a mai făcut referire la transformările prin care a trecut economia românească şi a subliniat că aceasta este „un indicator al puterii unei ţări, al prosperităţii unui popor şi un factor generator de securitate naţională şi chiar de unitate naţională”.
„Economia românească a trecut şi ea prin numeroase transformări în această perioadă. Au fost transformări profunde şi complicate, însă un aspect rămâne fundamental: economia este şi va fi un indicator al puterii unei ţări, al prosperităţii unui popor şi un factor generator de securitate naţională şi chiar de unitate naţională.
Avem nevoie să ne recâştigăm încrederea unii în ceilalţi şi să acceptăm că doar împreună, în unitate, cu înţelegere şi bună-credinţă, putem genera mult mai multă bunăstare pentru mai mulţi români, decât dacă am fi într-o eternă competiţie, în care totul este un joc cu sumă nulă: ce câştigă o parte reprezintă pierderea alteia. Hotărârea de a urmări îndeplinirea unor obiective ce ţin de dezvoltarea ţării şi a societăţii este o condiţii necesară pentru ca promisiunea acestui viitor mai bun să fie îndeplinită! La mulţi ani, România! Bucură-te astăzi, la 100 de ani de la momentul celei mai mari reuşite, şi fii convinsă că cele mai bune timpuri ale tale se află în faţă, iar cele mai frumoase momente abia vor urma! La mulţi ani, dragi români! Priviţi cu încredere, credinţă şi optimism spre viitor!”, a transmis Bădălău.
Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Constantin Budăi, afirmă, într-un mesaj transmis sâmbătă, că şi-ar fi dorit ca la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire să fie alături de noi românii de peste Prut, din Basarabia şi din Nordul Bucovinei şi că visul refacerii integrale a României Mari nu va dispărea.
„La mulţi ani români, oriunde vă aflaţi! Astăzi, România Mare împlineşte 100 de ani! Un secol de unitate, un veac de împlinire a visului nostru dintotdeauna! Mi-aş fi dorit astăzi să fie alături de noi şi românii de peste Prut din Basarabia şi din Nordul Bucovinei. Acolo sunt tot fraţii noştri, iar cât timp aceştia vor avea conştiinţa apartenenţei la spiritualitatea românească, cât timp vor continua să vorbească limba română şi să-şi înveţe copiii să vorbească româneşte, cât timp vor citi Eminescu, Ion Creangă şi se vor simţi chemaţi de muzica lui George Enescu sau Tudor Gheorghe, cât timp vor face toate aceste lucruri, atunci visul refacerii integrale a României Mari nu va dispărea. Eu cred că nu va dispărea”, a scris Budăi, pe pagina sa de Facebook.
Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne actul cel mai important al istoriei româneşti şi a istoriei poporului român şi reprezintă împlinirea idealului nostru de a trăi liber într-un singur stat naţional unitar, transmite ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, într-un mesaj dedicat Zilei Marii Uniri.
„Tot ce suntem astăzi, ca naţiune, ca ţară, ca popor, datorăm unor predecesori vizionari, patrioţi, unor oameni a căror conştiinţă faţă de România ar fi trebuit să fie un model pentru noi toţi, cei din prezent. Regele Ferdinand I al României şi Regina Maria, Alexandru Vaida Voievod, Vasile Goldiş, Octavian Goga sunt doar o parte din personalităţile care au contribuit decisiv la Marea Unire. Mă înclin în faţa lor cu respect şi admiraţie!”, a scris Rovana Plumb pe Facebook.
Ea a îndemnat clasa politică să fie unită, pentru a asigura stabilitatea ţării, în caz contrar „ne vor frânge unul câte unul”.
„Mi-aş dori mult ca şi azi, la 100 de ani de la momentul 1918, întreaga clasă politică să fie unită pentru a asigura stabilitatea ţării. Haideţi să fim români patrioţi, înainte de a fi oameni politici! Istoria ne demonstrează că numai când am fost uniţi am făcut lucruri măreţe. Şi nu mă refer doar la momentul 1918, ci şi la aderarea României la NATO, în anul 2004, precum şi la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, în anul 2007. Dacă vom fi separaţi, ne vor frânge unul câte unul. Dacă vom fi uniţi, nimic nu ne va putea sta în cale. Doar aşa putem oferi românilor siguranţa şi încrederea de care au nevoie pentru a trăi, a munci şi a se dezvolta în această ţară minunată. Vă urez, dragi români, la mulţi ani! Şi să fiţi mândri de ţara în care v-aţi născut şi trăiţi! La mulţi ani, România!”, a mai notat ministrul.
Acum 100 de ani, poporul român a arătat că patriotismul reprezintă mai mult decât o simplă voinţă politică sau o decizie de conjunctură şi împreună cu clasa politică au gândit, au simţit şi au acţionat pentru unitate, lăsând deoparte orice interese partinice sau de altă natură, scrie sâmbătă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe pagina sa de Facebook.
„La 100 de ani de la împlinirea celui mai mare vis naţional românesc, îmi exprim convingerea că nu va mai dura mult până ce vom ajunge să înţelegem că unitatea şi demnitatea naţională nu acceptă împărţirea nefirească între cei de acasă şi cei din diaspora, între cei de dincoace şi cei de dincolo de Prut, pentru că nu există decât un singur popor român ale cărui simboluri naţionale sunt încărcate de semnificaţia Marii Uniri de la Alba Iulia. (…) Au trecut 100 de ani….e mult? E puţin? Ştiu cu siguranţă că naţiunea română nu se va opri aici, că va ridica miza existenţei sale ca naţiune, în fiecare an, cu fiecare nouă provocare căreia va trebui sa-i facă faţă”, subliniază şeful de la Finanţe.
El spune, totodată, că integrarea şi afirmarea europeană a României au început cu mai mult de 100 de ani în urmă, cu ostaşii armatei române care şi-au asumat sacrificiul suprem şi cu acei oameni de stat care au înţeles, spre deosebire de mulţi dintre politicienii zilelor noastre, să pună mai presus de orice interesul naţional şi să realizeze Unirea.
„Niciodată mai mult decât astăzi, intonarea imnului naţional nu m-a făcut să simt atât de profund româneşte, să simt atât de adânc recunoştinţa faţă de cei cărora le vom datora de-a pururi existenţa noastră ca popor şi naţiune pe aceste meleaguri. Integrarea şi afirmarea europeană a României a început cu mai mult de 100 de ani în urmă – cu ostaşii armatei române care şi-au asumat sacrificiul suprem, cu acei oameni de stat care au înţeles, spre deosebire de mulţi dintre politicienii zilelor noastre, să pună mai presus de orice, interesul naţional şi să realizeze Unirea, a continuat cu aceia care au înţeles să-şi servească ţara, să o reprezinte cu mândrie în lume ori să-i impună interesele atunci când a fost nevoie. Fie că vorbim de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, de Ana Aslan, Emil Palade, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade sau Eugen Ionescu, de Nicolae Paulescu, Traian Vuia, Henri Coandă sau de marii sportivi, precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Gheoghe Hagi sau Simona Halep, fie că ne gândim la mănăstirile din Moldova, la Delta Dunării sau la munţii Apuseni… şi am putea continua fără oprire, toţi şi toate reprezintă România europeană de astăzi. Însă nimic din toate acestea nu ar fi fost în aceeaşi măsură românesc şi demn de mândria naţională fără existenţa celor care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, români de la care ar trebui să învăţăm în fiecare zi demnitatea şi curajul de a crede în noi înşine – Regele Ferdinand I al României, Ion I.C Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Episcopul Iuliu Hossu, Tache Ionescu, mareşalul Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Constantin Stere şi atâţia alţii. La mulţi ani încărcaţi de glorie şi onoare poporului român şi României Mari!”, scrie Teodorovici.
Fostul premier Dacian Cioloş afirmă în mesajul său transmis de Ziua Naţională că e timpul să lăsăm în urmă „ruşinea şi suferinţa” şi să ne eliberăm de sentimentul neputinţei, în timp ce fostul prim-ministru Victor Ponta evocă în mesaj figura bunicului său, care în 1917 a plecat din armata austro-ungară pentru a se alătura celei a Regatului României, mesaje fiind adresate şi de alţi foşti demnitari cum ar fi Vasile Dîncu, Gabriel Oprea, Raluca Prună sau Adrian Ţuţuianu.
„România s-a născut din speranţă, dar prin suferinţă. România există pentru că bunicii şi străbunicii noştri au crezut că sacrificiul lor merită făcut. Pentru noi şi pentru cei care ne vor urma. Am păstrat, din păcate, suferinţa ca pe o justificare a vieţii noastre cotidiene, cu toate că sacrificiul lor a fost făcut tocmai pentru ca noi să nu mai suferim, pentru ca generaţiile care vin să nu mai sufere, ci să trăiască în demnitate. Azi, 1 Decembrie, nu este doar ultima zi a unui veac împreună. Este prima zi a unui nou drum împreună, ştergând suferinţa din sufletele noastre şi trăind cu încredere şi demnitate. România a apărut prin sacrificiul soldaţilor români care nu au apucat să îşi vadă visul cu ochii. România a apărut prin dedicarea, munca şi aspiraţiile unor oameni de stat care au crezut că merităm ceva mai bun. Pentru visul lor, mulţi dintre ei au pierit în închisorile comuniste. Am supravieţuit unor dictaturi nemiloase. Am trecut printr-o revoluţie sângeroasă pentru care nu a plătit nimeni până astăzi. Am avut mineriade, politicieni prinşi la furat care au avut neruşinarea să se compare cu mari oameni de stat. Dar astăzi este timpul unui nou început. Este timpul să reconstruim România împreună”, afirmă Dacian Cioloş, într-un mesaj video înregistrat în locaţii sugestive din capitală.
El afirmă în mesaj că „avem azi un premier care nu are căderea să stea pe scaunul lui Ionel Brătianu sau al lui Iuliu Maniu”. „Avem azi un guvern de care, din păcate, ne este ruşine. România îi va supravieţui, dar asta este prea puţin. România are un destin pe care trebuie să şi-l asume. De aceea, este timpul să hotărâm pe cine vrem aici, la Guvern, să ne reprezinte. Să decidem pe cine vrem să ne reprezinte în Parlament, pe cine vrem să conducă România. Vom construi şcoli, spitale şi şosele, dar mai ales vom avea demnitate atunci când în fruntea ţării se vor afla oameni cinstiţi, muncitori şi cu viziune. România este o ţară cu mult prea mulţi oameni săraci. Avem concetăţeni care trăiesc cu mult sub limita sărăciei şi pe care de ruşine i-am abandonat. De ziua României, este timpul să lăsăm în urmă ruşinea şi suferinţa, să ne eliberăm de sentimentul neputinţei. Fiecare dintre noi poate să contribuie la reconstrucţia acestei ţări. E timpul să fim solidari şi să ne împlinim dăruind. Nu avem grădiniţe suficiente, nu avem spitale curate, nu avem autostrăzi, avem în schimb râuri şi păduri distruse, pentru că acceptăm ca cei mai puţin oneşti şi vrednici dintre noi să ne reprezinte şi să decidă în locul nostru. Când vom înţelege că politicienii acestei ţări sunt vremelnici şi datoria lor este să se dedice oamenilor acestei ţări, atunci vom realiza că putem să ne schimbăm într-o clipită”, spune Cioloş, lider al Platformei România 100.
Fostul premier îşi încheie mesajul cu un îndemn la unitate adresat românilor.
„România s-a clădit pe suferinţă, dar cu speranţă şi curaj. România este a noastră, este casa noastră, este viaţa noastră acasă, pentru fiecare dintre noi. Azi, este timpul nostru. Este timpul să construim o Românie europeană, o Românie liberă, în care dreptatea şi adevărul vor triumfa întotdeauna. Haideţi să fim uniţi. Haideţi, uniţi, să reconstruim România. Haideţi, uniţi, să le arătăm nepoţilor şi strănepoţilor noştri că vor putea fi mândri de noi. România, la mulţi ani!”, mai spune Cioloş.
* Fostul premier Victor Ponta, lider al formaţiunii Pro România, evocă în mesaj pe bunicul său, Ponta Gheorghe. „În 1917, în 19 august, bunicul meu, Ponta Gheorghe, pleca din Transilvania, din armata austro-ungară, ca să devină român. Şi regele Ferdinand i-a dat atunci cetăţenie. Şi când mă gândesc că au trecut 100 de ani, că atunci, în 1917-1918, milioane de români au crezut în România şi au crezut că fac bine să fie uniţi. Au crezut că împreună pot să se dezvolte, să aibă ţara lor şi să îşi crească acolo copiii, nepoţii, strănepoţii. Vreau să cred eu, acum după 100 de ani, că ei nu au greşit deloc, că au avut lideri înţelepţi, că au avut credinţă în România, că au avut credinţă în Dumnezeu, că au avut încredere că ceea ce ei au făcut atunci, în 1918, peste 100 de ani noi, nepoţii şi strănepoţii lor, putem să facem mai bine”, spune Ponta în mesajul video transmis pe facebook.
Ponta adresează şi un îndemn de încredere şi unitate românilor
„Vreau să cred şi azi acest lucru, să le urez tuturor românilor de 1 Decembrie să încercăm să ne ridicăm la jumătate măcar din ceea ce au făcut bunicii şi străbunicii noştri, să spun că România este până la urmă una singură, că noi românii suntem toţi până la urmă nu doar egali, ci suntem şi responsabili faţă de România, să spun că oricât de mult ne supără şi ne îngrijorează ceea ce se întâmplă azi, trebuie să avem încredere şi trebuie să fim uniţi. Să spun că eu, Victor Ponta, şi colegii mei din Pro România, tot ceea ce facem facem cu gândul la toţi cei care ne-au lăsat această ţară, la ceea ce trebuie să facem în viitor. Vreau să fiţi optimişti ca şi noi, vreau să fiţi uniţi, vreau să fiţi pentru şi pro România!”, se încheie mesajul fostului premier social-democrat.
* Fostul vicepremier Vasile Dîncu subliniază în mesajul său postat pe facebook că „României îi lipsim noi, cetăţenii”, el adăugând că acei „cetăţeni adevăraţi se implică, nu aşteaptă cadouri şi nici eroi salvatori”.
„Cu siguranţă, României îi lipsesc multe lucruri, dar la acest examen orice naţiune poate face o listă lungă, pentru că lipsurile se raportează la nevoi sau la visele noastre. Dar în capul acestei liste, sau la finalul ei, depinde cum vrem s-o organizăm, am putea descoperi că României îi lipsim noi, cetăţenii. Dacă ne-am putea pune fiecare în acest rol, ar începe construcţia. Greoaie cum o fi, fără tradiţie întrucât avem mai degrabă tradiţia trădării, dar nişte cetăţeni caută să completeze golurile, caută să facă concesii pentru reguli comune şi să renunţe la o parte din libertăţi în beneficiul unui contract social. Cetăţenii adevăraţi se implică, nu aşteaptă cadouri şi nici eroi salvatori.
Centenarul – a fost sau n-a fost? Contează mai puţin, România există oricum, de mai multe sute de ani! Ce facem cu ea? La mulţi ani, România!”, este mesajul postat de fostul vicepremier.
* Fostul ministru al Apărării Adrian Ţuţuianu afirmă în mesajul său că „România Centenară este chemarea deplină de a ne ridica la înălţimea celor ce au creat-o”.
” #România, pământul pe care călcăm, apa pe care o bem, cerul la care ne închinăm, eroii pe care-i cinstim, copiii pe care-i sărutăm, părinţii pe care-i mângâiem. Sunt fericit să fiu parte a acestui popor atins de săgeata istoriei. România Centenară este chemarea deplină de a ne ridica la înălţimea celor ce au creat-o.
La mulţi ani, #români din România şi din toate locurile lumii!”, este mesajul postat de Ţuţuianu.
* Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună arată în mesajul său de Ziua Naţională că doreşte României „ani mulţi, europeni, oameni senini şi vremuri la fel”.
„Îţi doresc Românie ani mulţi, europeni, oameni senini şi vremuri la fel. Îţi doresc fii şi fiice care se bucură că s-au născut în limba română, care te iubesc neostentativ, fără tricolor şi ie numai la zile festive, care te poarta în inimă şi te mărturisesc în fiecare zi prin lucruri simple, bine făcute, oriunde în lume. Îţi doresc Românie fii şi fiice care să te iubească în fiecare zi la fel, în anul 99 sau 103 şi 111, în martie şi în septembrie, la fel ca în decembrie. Fii şi fiice care să îţi vorbească limba cu dragoste, să muncească şi pentru numele taă zi dupa zi, sub orice cer se află, visând mereu la cerul tău. Îţi doresc Românie ca cei rămaţi între hotare să nu mai plece de acasa şi să nu ne piardă pe cei aflaţi vremelnic în ţări străine. Căci toţi suntem ai tăi. Îţi doresc Românie să ne rabzi pe toţi şi să îi aştepţi cu speranţă pe cei plecaţi. Chiar dacă nu reuşim să ne întoarcem, să ştii că te visăm cu fiecare respiraţie. Căci tu eşti singurul ţărm în care suntem ancoraţi. Acum şi peste toate centenarele”, spune Raluca Prună în mesajul transmis pe facebook.
Mesajul fostului ministru al Justiţiei se încheie cu o declaraţie de iubire şi mulţumiri pentru România. „Te iubesc, Românie, pentru părinţii, fraţii, prietenii, mormintele, istoria, şcoala, poveştile, cărţile şi multele daruri din care m-ai plămădit. Îţi mulţumesc, la mulţi ani, aş vrea să fie ziua ta în fiecare zi care a mai rămas!”, mai spune Raluca Prună.
* Fostul vicepremier şi ministru al Apărării şi al Internelor Gabriel Oprea arată că această zi este „un moment de mândrie profundă, de respect nemăsurat faţă de înaintaşii noştri, faţă de militarii care au luptat pentru întregirea neamului şi care au reuşit să facă ROMÂNIA nemuritoare”.
„Am moştenit o ţară frumoasă şi bogată, o ţară pe care trebuie să o iubim la fel de mult cum au iubit-o cei care şi-au dat viaţa pentru ea. Să o păstrăm întreagă, să o facem mai frumoasă, mai apreciaăa, sădind în conştiinţa urmaşilor noştri sentimentul că ROMÂNIA înseamnă întotdeauna ACASĂ. ROMÂNIA este un tot. Este suma tuturor inimilor care bat româneşte. Să nu uităm niciodată de unde am plecat, să nu uităm niciodată ce comoară nepreţuită am primit, să ne amintim veşnic de idealurile la care au visat cei ce au împlinit Marea Unire. Trebuie să rămânem uniţi, să ne iubim ca fraţii, să găsim, mai ales astăzi, în sufletele noastre, iertare, să clădim încredere, să transmitem generaţiilor viitoare dorinţa de a construi o Românie puternică şi respectată în lume. NOI SUNTEM ROMÂNI! LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!”, mai afirmă Gabriel Oprea în mesajul postat pe pagina sa de facebook.