Numărul românilor şi bulgarilor, în mod frecvent ţinta campaniei în favoarea ieşirii din UE, în care au fost catalogaţi drept „hoţi de locuri de muncă” şi „asistaţi sociali”, se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000, dar este de aşteptat ca datele pe anul 2015 să arate o creştere a numărului imigranţilor din cele două state.
Un român din Marea Britanie a fost întâmpinat vineri dimineață de colegii englezi cu o pancartă pe care era următorul mesaj aflat la intrarea principală: „BRITISH PASSPORT HOLDERS ONLY. ALL EU MEMBERS FUCK OFF. THE CHANELL IS THAT WAY! – Doar pentru posesorii de pașapoarte britanice. Toți membrii UE plecați dracului! Canalul este în partea aia!”, scrie voceatransilvaniei.ro.
„Încă de la primele rezultate de aseară, am început să primesc mesaje de îngrijorare de la românii din Marea Britanie. Unul dintre aceste mesaje m-a enervat cel mai tare, pentru că așa au fost întâmpinați niște muncitori est-europeni azi dimineață la muncă. Pentru a nu ii crea probleme, am promis celui care mi-a trimis poza sa nu ii dezvalui identitatea în această postare. Este o ironie deplasată, chiar și între colegi. Nu este nici măcar umor negru, ci mai degraba ceva ce ascunde o atitudine periculoasă față de muncitorii calificați din Europa de est. Am ajuns în UK pentru prima dată în 2006, când mai toți conaționalii au fost întâmpinați cu neîncredere, suspiciune, ostilitate și chiar xenofobie. De acum încolo, aceste tendințe s-ar putea agrava, așa că a venit vremea să acționăm sub semnul Solidarității”, a declarat Nicolae Daniel Popescu, manager la agenția națională guvernamentală britanică pentru recunoașterea și echivalarea diplomelor de studii și a certificatelor de calificare profesională.
„Cred că ar fi benefic ca noi, românii, polonezii, ungurii, bulgarii, toți emigranții să nu lucrăm o zi în UK. Nici în construcții, nici în consultanță, nici ca șoferi, doctori, să nu facem nimic! Să vedem ce se întâmplă în acea zi …asta ar fi meritat Marea Britanie azi!”, a spus și Horea Irimie, un român orgina din Sebeș, stabilit în Marea Britanie.
Românii care trăiesc în Marea Britanie au păreri împărţite în ceea ce priveşte efectele referendumului de joi, însă cei mai mulţi spun că vor descurca şi în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.
„Mă va afecta financiar, nu voi putea să-mi deschid propria afacere, nu voi beneficia de asigurare medicală. Va trebui să muncesc la negru. Iar, dacă se întâmplă, încerc să mă adaptez la noile reguli cât mai am de studiat aici şi apoi îmi fac frumos bagajul şi merg într-o ţară unde îmi sunt respectate drepturile naturale şi sociale,” a declarat Laura Iancu pentru MEDIAFAX.
Aaron Bloom, un cetăţean britanic de origine română, spune că părerile pe acest subiect „sunt pro şi contra chiar şi în cadrul minorităţii române din Marea Britanie”.
„Indiferent de rezultat, prin referendumul din 23 iunie, Marea Britanie îşi arată poziţia de jucător important de care omenirea este nevoită să ţină seama şi să-i urmărească decizia. Concret, dacă iese, atitudinea românească trebuie să fie tot de jucător. Cei care au cetăţenie aici, statut legal (marea majoritate), vor întâmpina posibile riscuri în statutul lor în societatea britanică, unde dreapta vrea să folosească tema asta şi pe viitor. Pe ansamblu, pentru interesele profunde romaneşti, o situaţie de blocaj pe piaţa de muncă britanică va relansa implicarea în interiorul ţării (economie, demografie, politică etc),” apreciază Aaron Bloom.
Pe de altă parte, Codruţa Filip, 28 de ani, care locuieşte într-un orăşel aflat la sud-est de Londra, apreciază că ieşirea Marii Britanii din UE ar fi un lucru pozitiv, „atât timp cât pe noi, cei care locuim şi lucrăm deja aici, nu ne va afecta atât de mult. Probabil va trebui să completez nişte formulare, însă schimbarea va fi destul de lentă, astfel încât nu va fi un obstacol pentru mine”.
Citeşte şi Brexit: Un NOU REFERENDUM. Zeci de mii de britanici semnează o petiţie online