Cel mai controversat tablou a fost cel al lui Leonardo Da Vinci, „Cina cea de Taină”. Acesta conţine o mulţime de mesaje ascunse, de la ultimii ani din viața lui Iisus Hristos până la data precisă când lumea se va sfârși.
Una dintre teorii are însă și susținere științifică, conform BBC. Muzicianul italian Giovanni Maria Pala a descoperit că, în tablou, există șanse foarte mari să se ascundă o mică partitură muzicală. Astfel, dacă deasupra tabloului sunt trasate cele cinci linii ale portativului, mâinile apostolilor și bucățile de pâine de pe masă se află exact în poziția unor note muzicale. Citite de la stânga la dreapta, aceste note muzicale dau naștere unei melodii de aproximativ 40 de secunde, asemănătoare unui recviem, pe care Giovanni Maria Pala îl descrie drept „o coloană sonoră care evidențiază patimile lui Iisus”.
Alessandro Vezzosi, directorul muzeului Da Vinci din Toscana, spune că teoria este „plauzibilă”. „Există riscul să vedem ceva ce nu există, dar este evident că spațiile din tabloul sunt împărțite armonios. Când ai proporții armonioase, poți găsi muzică”.
În decursul anilor, tabloul lui Da Vinci a fost subiectul unor teorii ale cospiraţiei. Multe din secretele ascunse din tablou au fost făcute publice în cunoscutul roman, scrie de Dan Brown, „Codul lui Da Vinci”.
Totul a început cu o „profeţie”, la Biserica Saint-Sulpice din Paris. Un vizitator american a pus un mic volum în mâinile pastorului şi i-a spus pe un ton grav: „Părinte, această carte va crea foarte multe probleme”. Cartea se intitula „The Da Vinci Code” – „Codul lui Da Vinci”, şi urma să devină un best-seller în toată lumea.
Spre disperarea pastorului, previziunea vizitatorului american avea să se adeverească în curând. Cartea semnată de scriitorul Dan Brown avea să creeze industrie, nebunie, controverse uriaşe. „Codul lui Da Vinci” a întrecut toate aşteptările, chiar şi pe cele ale autorului.
Un amestec de istorie a artei, descifrări de coduri, societăţi secrete, religie şi iniţiere, toate incluse în capitole scurte şi uşor de parcurs. Mai multe cărţi non-ficţiune au încercat să demonstreze afirmaţiile din carte, potrivit cărora Iisus s-ar fi căsătorit cu nimeni alta decât cu Maria Magdalena şi ar fi avut urmaşi, care ar fi ajuns să conducă Franţa Evului Mediu timpuriu, fiind întemeietorii dinastiei Merovingiene. Aceasta teorie şocantă este prezentată atât de interesant, încât milioane de cititori s-au lăsat convinşi de „supoziţiile” scriitorului, care pentru unii specialişti însă sună îngrozitor de discutabil. De aceea Vaticanul „a simţit nevoia” încă de la „propagarea” cărţii pe piaţă să ţină conferinţe de presă în care să le aducă aminte credincioşilor de pretutindeni că „există o diferenţă fundamentală între adevăr şi ficţiune”.
Ceea ce şochează cel mai mult este că oamenii s-au călcat în picioare pentru a pune mâna pe „Codul lui Da Vinci”. Adică pe romanul în care Maria Magdalena a fost aleasă să conducă o biserică creştină feministă, în care împăratul roman Constantin a inventat divinitatea lui Iisus şi a creat Noul Testament, şi în care Leonardo Da Vinci a lăsat moştenire, în lucrările sale, coduri secrete care scot adevărul la iveală.
Iisus şi Maria Magdalena au fost soţ şi soţie şi au avut urmaşi? A stat Maria Magdalena în dreapta Mântuitorului la Cina cea de Taină şi nu unul dintre cei 12 apostoli? „Probabil că Brown a speculat la maximum statutul pe care Biserica îl acorda Mariei Magdalena, considerată Apostolul Apostolilor, pentru că ea a fost cea care le-a transmis discipolilor lui Iisus marele mister: Du-te la fraţii mei şi spune-le că mă urc la Tatăl meu şi Tatăl vostru, Dumnezeul meu şi Dumnezeul vostru”, sublinia unul dintre numeroşii comentatori ai romanului – care rămâne unul dintre cele mai controversate din lume. „Şi un spin în coasta Vaticanului”, după cum nota la un moment dat presa americană.