MESAJE, SMS-URI, FELICITARI DE SFANTUL ANDREI

MESAJE DE SFANTUL ANDREI: Credincioşii îl prăznuiesc, sâmbătă, pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit "Cel Întâi chemat", întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată sărbătoare bisericească naţională.
Romania TV
30 nov. 2013, 14:53
MESAJE, SMS-URI, FELICITARI DE SFANTUL ANDREI

MESAJE DE SFANTUL ANDREI

Andreea/Andrei iti urez sa ai o viata senina ca rasaritul de soare, iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iti urez o zi de neuitat si un calduros “La multi ani!”.Din mici crengute de brad, din flori si din iubire ti-am impletit un “La multi ani” aducator de fericire! La multi ani Andrei/Andreea!

Cu ocazia zilei Sfintisorului tau, iti doresc o ora de liniste, o zi senina, o saptamana de bucurii, o luna de impliniri, un an de prosperitate, un veac de sanatate, fericire si iubire. La multi ani!

Fie ca din aceasta zi sfanta, in drumul lin al vietii tale sa rasara mereu cate-o raza de soare care sa-ti aduca fericire si bucurie. Multa sanatate! La multi ani!

Sfantul caruia ii porti numele sa te ocroteasca in fiecare zi, sa iti aduca liniste si pace si sa nu lase ca speranta sa se stinga din sufletul tau vreodata. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!

Iti doresc sa mergi pe un drum numit viata, sa te impiedici de un ciob numit noroc, sa cazi intr-o prapastie numita fericire si sa culegi o floare numita iubire! La multi ani!

Iti urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zapada, la fel de fericita precum cantecul clopotelului de Craicun si la fel de frumoasa precum sarbatorile petrecute langa cei apropiati!

Iti urez “La multi ani” pentru ca porti acest nume si fie ca Sfantul Andrei sa isi coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericire si liniste interioara!

In aceasta zi minunata, eu iti doresc sa-ti traiesti viata astfel incat sa nu-ti para rau de niciun pas facut, de niciun zambet daruit. Esti un suflet minunat si ma bucur ca am avut sansa sa te cunosc! Din toata inima iti urez un sincer “La multi ani!”.

Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

Sms-uri de Sf Andrei

  • sfantul AndreiCiocnim un pahar in cinstea ta! Sa ne traiesti, Andrei!
  • Numele ce-l porti de Sfant, sa-ti dea putere si tarie, ani bogati si bucurie! La multi ani, Andreea!
  • Azi, de ziua numelui iti urez sa ai parte de zile senine si insorite, de fericire si de tot binele din lume!
  • Ca viata ta sa fie plina de succese si bucurie, iti urez sa ai in cale numai flori si-un cer senin si fara nori!
  • Pentru ca porti nume de Sfant, iti urez La multi ani si o zi incununata de binecuvantari.
 
Alte MESAJE DE SF. ANDREI

Din mici crengute de brad, din flori si din iubire ti-am impletit un La Multi Ani aducator de Fericire!

Fie ca toate lucrurile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca! Iti doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

La multi ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de impliniri, iar viata sa iti fie o eterna sarbatoare!

De ziua numelui tau, iti doresc tot binele din lume si sa ti se indeplineasca toate dorintele!

La multi ani in aceasta zi binecuvantata de Sfantul Andrei!

La multi ani de ziua ta, Andreea!

La multi ani, Andrei!

Felicitari cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani, Andrei!

Pe o petala de lalea, La Multi Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc si te ador!

La multi ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sanatate si numai bucurii!

La multi ani! Sfantul Andrei sa te calauzeasca mereu!

Un cer albastru fara nori, in calea ta sa fie, sa ai in viata numai noroc si bucurie! La multi ani!

Azi, de ziua numelui, iti urez sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iti doresti. La multi ani!

La multi ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de impliniri, iar viata sa iti fie o incantare!

Pentru ca azi este o zi speciala pentru tine, ma alatur celor care iti doresc sa ai parte numai de bucurii, impliniri si multa sanatate. La multi ani!

La multi ani, draga Andreea! Sa ai parte de impliniri, iar viata sa iti fie o incantare!

Cu ocazia sarbatoririi numelui, din partea mea primesti un calduros La Multi Ani, sa ai parte de multa sanatate, multe realizari si tot ce-ti doresti alaturi de cei dragi.

Astazi iti urez „La multi ani”. Astazi iti spun „Multe impliniri”. Si-ti multumesc ca esti alaturi de mine!

La multi ani, Andreea! Asa cum soarele lumineaza pentru toata omenirea asa si tu imi luminezi mie viata. Fie-ti viata senina ca rasaritul de soare iar sufletul mereu curat si tanar ca roua de pe flori. Iti doresc o zi de neuitat care sa tina o viata intreaga!

La Multi Ani plini de fericire si impliniri! Sa iti surada norocul si sa ai numai zambete si soare in calea ta!

Cu ocazia sarbatoririi numelui primiti un calduros „La Multi Ani”, multa sanatate, multe realizari si tot ce va doriti langa cei dragi.

Iti doresc sa mergi pe un drum numit viata, sa te impiedici de un ciob numit noroc, sa cazi intr-o prapastie numita fericire si sa culegi o floare numita iubire! La multi ani Andrei!

Daca toata lumea iti doreste ca aceasta zi sa fie una minunata, eu iti urez ca atat ziua de astazi, cat si zilele ce urmeaza sa fie pline de bucurii si realizari si sa iti umple sufletul de voie buna. La multi ani!

In aceasta zi minunata, eu iti doresc sa-ti traiesti viata astfel incat sa nu-ti para rau de niciun pas facut, de niciun zambet daruit. Esti un suflet minunat si ma bucur ca am avut sansa sa te cunosc! Din toata inima iti urez un sincer La Multi Ani!

Iti urez ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa iti aduca o viata curata, frumoasa, plina de bucurii si dragoste. La multi ani Andreea!

Cu ocazia zilei tale onomastice iti doresc sa ai parte numai de lucruri bune: sanatate, iubire, bucurii si momente frumoasa alaturi de cei dragi. La multi ani de Sfantul Andrei!

Andreea, iti urez sa ai o viata frumoasa ca rasaritul de soare iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iti urez o zi de neuitat si un calduros La Multi Ani!

Este doar inca un Sfant, dar cel mai frumos dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La multi ani, iubitule!

Cu ocazia sarbatorii zilei tale de nume, iti doresc multa sanatate, fericire, tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si insorite!

La Multi Ani Andreea/Andrei! Asa cum soarele lumineaza pentru toata omenirea, asa si tu luminezi viata mea! Te iubesc!

La multi ani, draga Andrei ! Sa ai parte numai de impliniri, iar viata sa iti fie o eterna sarbatoare!

Fie ca sfintii ce te protejeaza sa-ti aduca mult noroc, fericire si impliniri. Sa ai o zi minunata!

Felicitari cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani Andrei!

Felicitari, dragul meu, cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani in cantec de clopotei de bucurie!

Un cer albastru fara nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viata numai noroc si bucurie! La Multi Ani!

Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

Iti doresc ca de ziua numelui tau sa ti se implineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit si sa ai parte numai de bucurii in viata. Un sincer La Multi Ani!

Se spune ca iubitii sunt ca luna, iar fratii ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fara luna, dar niciodata fara stele, adica fara tine. La multi ani, fratiorule!

Iti urez La Multi Ani pentru ca porti acest nume si fie ca Sfantul Andrei pe care il reprezinti, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si linistea interioara.

Iti urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zapada, la fel de fericita precum cantecul clopotelului de Craicun si la fel de frumoasa precum o Sarbatorile langa cei dragi.

Sfantul caruia ii purtati numele sa va ocroteasca in fiecare zi, sa va aduca liniste si pace. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!

Urari de Sf Andrei

  • De ziua ta de nume iti urez sa ai parte de o tona de noroc si doua tone de bucurie! La multi ani!
  • Iti doresc fericire,
    Sa te intampine dimineata
    Iti doresc bucurie,
    Sa iti incante viata
    La multi ani!
  • Iti doresc ca de ziua ta de nume dorintele sa devina realitate, sperantele sa devina impliniri si orice cadere un pas inainte. La multi ani!
  • In aceasta minunata zi emotia este prezenta, chiar daca tu esti departe! Iti trimit o briza, o adiere, un val, un sarut, o mangaiere. Iti trimit iubire! La multi ani!
  • Iti urez ca in aceasta zi frumoasa a Sfantului Andrei, natura sa-ti zambeasca si cei dragi sa te iubeasca. La multi ani!

Superstitii de Sfantul Andrei

Sfantul Andrei este considerat a fi ocrotitorul spiritual al tuturor romanilor, apostolul care a propovaduit crestinismul pe meleagurile geto-dacice din Dobrogea. Sarbatoarea crestina a Sfantului Andrei a coincis cu o alta sarbatoare precrestina in care era divinizat lupul, pe care treptat a asimilat-o.

De aceea, mai ales in zonele rurale, au existat si inca se pastreaza o multitudine de traditii, superstitii si obiceiuri in care elementul pagan se imbina cu ce crestin. Nu este de mirare ca ziua Sfantului Andrei mai este cunoscuta si sub numele de „Ziua lupului” sau „Gadinetul schiop”. Se crede ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, Sfantul Andrei (patronul lupilor) aduna toti lupii pentru a le imparti hrana pentru iarna care vine. Totodata, intr-o singura zi a anului, si anume ziua Sfantului Andrei, lupul este investit cu abilitati fantastice, devenind mai iute de picior si mai aprig. Se crede ca poate chiar sa isi indoaie gatul sau rigid astfel incat sa isi poate vedea coada. Oamenii se tem de ceea ce ar putea sa faca lupii in aceasta zi, se tem ca acestia sa nu atace animalele, gospodariile si oamenii pe care ii intalnesc in cale.

Ursitul apare in vise de Sf Andrei

In zonele Maramuresului, ziua Sfantului Andrei este o sarbatoare importanta si draga mai ales persoanelor de sex feminin. Fetele de maritat asteapta cu nerabdare ajunul sarbatorii (29 spre 30 noiembrie) pentru a-si afla soarta in iubire, iar femeile se indeletnicesc cu ritualuri traditionale ce au ca scop protectia familiei si a gospodariei in anul care va urma. traditii sfantul andrei

“Turtuca de Andrei” este pregatita de fetele tinere care doresc sa isi viseze ursitul din faina de grau, apa si multa sare. In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, inainte de culcare, fetele trebuie sa manance din aceasta turta sarata. Daca fata respectiva are soarta de casatorie anul care va urma, isi va vedea ursitul aducandu-i apa in somn spre a-si potoli setea. Daca nu ii aparea in vis – inseamna ca trebuia sa mai astepte.

In unele zone se credea ca fetele care poarta usturoi la brau in aceasta zi au sanse mai mari sa se marite in anul care vine. Stiu, zambiti… Si eu :)… De asemenea, daca pui un firicel de busuioc sfintit sub perna inainte de culcare si daca iti este ursit sa te mariti in anul respectiv, vei vedea in vis chipul viitorului sot. Oare asa sa fie?…

In vremuri de demult, exista un alt obicei prin care fetele tinere puteau vedea anticipat chipul celui sortit. In ajunul Sfantului Andrei, chiar la miezul noptii, cu parul despletit si dezbracata pana la brau, intr-o incapere luminata de doua lumanari, fata respectiva trebuia sa se aseze intre doua oglinzi dispuse paralel, una in fata sa, alta in spate. In oglinda din fata trebuia sa isi priveasca chipul. Se spune ca in oglinda din spate ar fi trebuit sa vada reflectat chipul ursitului sau sa vada scene din viitor…

SFANTUL ANDREI. Superstitiile din aceasta noapte se leaga de vraji facute in dragoste, de strigoii vii si morti care bantuie casele oamenilor, precum si de lupii care se aduna in haite si vorbesc. Ardelenii ung, in aceasta noapte, tocul usilor si al ferestrelor cu usturoi, pentru a se apara de spiritele malefice. Potrivit etnologilor, noaptea Sfantului Andrei are radacini foarte vechi. „In aceasta perioada, se sarbatorea Anul Nou dacic, cunoscut sub denumirea de Dionisiacele Campenesti. De asemenea, tot la sfarsitul lunii noiembrie era fixata sarbatoarea Saturnaliilor Romane , declara etnologul Janeta Ciocan.

„Sarbatoarea Sfantului Andrei a fost fixata de crestini in noaptea de 29 spre 30 noiembrie , adauga etnologul.Legenda derivata din scrierile bibliceSe spune ca sfintii Petru si Andrei, pe langa faptul ca erau pescari, aveau si turme de oi. „Atunci cand l-au urmat pe Isus, cei doi au lasat turmele de oi in grija cainilor. Cainii au fost insa alungati de alti oieri si lasati sa se salbaticeasca , spune Janeta Ciocan.

SFANTUL ANDREI. Potrivit legendelor care circula in tot Ardealul, in noaptea de 29 spre 30 noiembrie, Sfantul Andrei binecuvanteaza lupii, pentru ca acestia sa se poata inmulti si le da dezlegare la prada. „Obiceiurile de Sfantul Andrei difera de la zona la zona, de la sat la sat, ba chiar de la familie la familie. In principiu, oamenii nu scot in aceasta noapte gunoiul din casa si nu imprumuta foc. Se spune ca, in noaptea acestui sfant, lupoaicele umbla din casa in casa incercand sa manance carbuni incinsi din sobele oamenilor. Astfel, animalele sigur vor procrea , adauga etnologul. 

Cine era SFANTUL ANDREI?

Sfantul Andrei, „cel intai chemat” la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Amandoi s-au numarat printre „ucenicii” Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului, cu indemnuri la pocainta si cu proorocia despre venirea lui Mesia. De la acesta a auzit Andrei cuvintele „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1,29). A fost si el martor, alaturi de alti ucenici, la botezul Domnului si la cunoscuta convorbire dintre Iisus si Ioan, intarindu-se in convingerea ca Acesta era Mesia cel prezis de prooroci. A doua zi dupa botezul Domnului in Iordan, Ioan Botezatorul statea pe tarmul acestui rau cu doi dintre ucenicii lui, Andrei si Ioan (viitorul apostol si evanghelist), carora le spune din nou: „Iata Mielul lui Dumnezeu” (Ioan 1,36). Auzind aceasta marturisire, cei doi ucenici au pornit dupa Iisus, in dorinta de a-L cunoaste. Iisus i-a observat si i-a intrebat: „Ce cautati?” La care ei au zis: „invatatorule, unde locuiesti?” El le-a zis: „Veniti si veti vedea”. Au mers deci si au vazut unde locuia si au ramas la El in ziua aceea (Ioan 1, 37-39). Andrei a anuntat apoi si pe fratele sau Simon Petru ca „a gasit pe Mesia” (Ioan 1,41).

SFANTUL ANDREI: Tradiţii pentru spor şi sănătate

În ajurul acestei sărbători, numită în popor Moş Andrei, Indrea, Cap de iarnă sau Ziua Lupului, au înflorit numeroase de tradiţii practicate de români, de-a lungul multor generaţii, din moşi-strămoşi, pentru sporul casei lor, pentru sănătate şi bucurii.

Ritualul cu grâu

În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, cel care deschide luna darurilor, este de bun augur ca, în fiecare cămin, fiecare membru al familiei să pună grâu la încolţit. Farfurioarele cu grâu trebuie aşezate lângă o icoană a Sfântului Andrei. Dacă nu aveţi o astfel de icoană, puteţi confecţiona singuri din carton o cruce în formă de X. Grâul se pune la încolţit în pământ de flori în ajunul sărbătorii şi până a doua zi la ora 24. Grâul se udă cu puţină apă la un interval de două zile, până în ziua de Anul Nou. Atunci grâul să-l daţi păsărilor, să nu-l aruncaţi la gunoi. Ritualul acesta anticipează cât de prosper va fi anul următor pentru fiecare membru al familiei. Dacă grâul creşte verde şi des, atunci persoana care l-a pus la încolţit va avea un an bun cu bani, cu sănătate deplină şi multe împliniri.

SFANTUL ANDREI: Boabele de grâu şi sarea combat blestemele

Pentru a scăpa de efectul blestemelor, în ajunul sărbătorii, în multe zone din ţară se practică un ritual cu boabe de grâu şi sare: În jurul unei grămăjoare cu boabe de grâu se presară sare grunjoasă; cu o lumânare aprinsă se încălzeşte sarea ; apoi, persoana care practică ritualul ţine palma dreaptă deasupra acestei grămezi şi spune o rugăciune, rostită frevent în familia respectivă. În final, persoana spune: „Cu această rugăciune, cu grâu şi cu sare, simbolurile sporului şi ospeţiei, mă eliberez de toate relele şi blestemele trimise de duşmanii ştiuţi şi neştiuţi asupra casei mele, amin!”.

Cum se alungă ghinionul în noaptea Sfântului Andrei

În tradiţia populară, noaptea Sfântului Andrei este considerată Noaptea strigoilor, a persoanelor care au trecut în nefiinţă şi nu-şi găsesc liniştea. În acelaşi timp, în această noapte, spiritele rele poposesc în casele oamenilor şi aduc pagubă şi boală. Pentru a-şi proteja familia şi animalele din gospodărie, femeile ung uşile şi ferestrele casei cu usturoi. Potrivit tradiţie, în casele în care gospodinele nu practică acest ritual, pe parcursul anului următor, se abat tot felul de nenorociri.

În unele judeţe din Muntenia se mai practică un ritual cu usturoi: la grinda casei sau la fereastră se agaţă câte o funie pe care sunt înşirate multe căpăţâni de usturoi. În timp, s-a constatat că, gospodarii care au făcut acest ritual an de an, au avut parte de spor în muncă lor şi bolile au ocolit casa lor.

Vineri seara, în ajunul sărbătorii, este bine ca fiecare gospodină să întoarcă cu gura în jos toate vasele în care se pregăteşte şi se păstrează bucatele în căminul său. Acest obicei se practică pentru alungarea spiritelor rele, obişnuite să fure în această noapte belşugul din casele în care se strecoară.

Mai ales în mediul rural, unde se face foc în sobe, gospodinele scot cenuşa caldă din sobe şi o aruncă la gunoi, pentru ca strigoii să nu se adăpostească la căldură şi să rămână acolo tot anul.

De asemenea, în ajunul sărbătorii se aprinde candela şi se lasă să ardă şi în ziua praznicului.

În familiile şi în localităţile unde necazurile sunt tot mai numeroase, în special în Basarabia, în Moldova şi în Transilvania, gospodarii aduc în casele lor o icoană a Sfântului Andrei, pentru a alunga duhurile necurate, bolile şi paguba. Icoana trebuie sfinţită la biserică în ziua praznicului.

La ţară, îndeosebi bărbaţii poartă o funie cu usturoi la brâu toată ziua. Potrivit tradiţiei, practicarea ritualului îi apără de boli pe membrii familiei, alungă primejdiile din gospodărie şi aduce peţitorii în casele unde sunt fete de măritat.

În această zi, nu se împrumută nici un obiect din casă; în mediul rural mai ales, se fac descântece pentru recuperarea pagubei şi a obiectelor pierdute .

Tot în ziua praznicului, gospodarii împrăştie pâine în curtea casei, pentru ca duhurile rele şi strigoii să aibă cu se să se hrănească şi să nu mai intre în casele oamenilor.

Prognoze pentru recolte

Dacă în noaptea Sfântului Andrei este vreme bună :senin şi cald , va urma o iarnă blândă; dacă va fi ger, va urma o iarnă lungă şi grea.

Pentru afla care sunt lunile ploioase şi cu grindină , în cursul anului viitor, gospodinele pun în cămară 12 cepe pe care le numerotează: prima ceapă reprezintă luna ianuarie, a doua luna februarie etc. Cepele care se strică reprezintă lunile ploioase, când cade şi grindină. În schimb, cepele care au încolţit reprezintă lunile favorabile recoltelor bune.

De Sântandrei îţi afli ursita

Tinerele necăsătorite prepară în ajunul sărbătorii „Turtica de Sfântul Andrei”. Aluatul se prepară din următoarele ingrediente: făină de grâu, apă, multă sare şi turta se coace pe plită. Turta se mănâncă în acea seară, după ce tânăra adresează o rugăciune Sfântului Apostol, să-i fie de folos. Băiatul care apare în visul tinerei şi îi aduce o cană cu apă, care să-i potolească setea, în anul ce vine o va cere de soţie.

Tradiţia spune că fetele care vor să-şi cunoască ursitul este bine să respecte un ritual simplu: să pună sub pernă un pieptene şi o oglindă. Dacă tânăra se va căsători până la praznicul Sfântului Andrei din anul următor, aceasta va visa un tânăr care vine în casa lor. .

SFANTUL ANDREI şi Colacul magic

Pentru aflarea ursitei, se practică ritualul colacului magic: Din aluat dospit, se face un aluat, iar în mijlocul acestuia se pune un căţel de usturoi. Colacul se păstrează la căldură ( nu se coace în cuptor). După o săptămână, dacă în mijlocul colacului va răsări un fir verde de usturoi, fata care a preparat colacul se va căsători, în curând, cu un băiat harnic.

Pateuri cu … răvaşe de SFANTUL ANDREI

În ajunul sărbătorii, gazda prepară un aluat pentru pateuri. În fiecare pateu va pune un răvaş care se referă la noroc, la sănătate , la bani sau la sporul tinerilor logodiţi. Fiecare oaspete va găsi în pateul pe care-l consumă un astfel de răvaş care anticipează dacă va avea noroc.

Pentru ca pomii să rodească

În ziua praznicului, în livezi se lipesc cruci făcute din ceară pe scoarţa pomilor care nu mai dau rog bogat. Se spune că acest ritual întoarce rodul la toţi pomii fructiferi neroditori din livada respectivă. .

Un leac pentru sporul laptelui

Sporul laptelui este o tradiţie străveche, respectată cu străsnicie în mediul rural. La ţară, în ziua acestui praznic se îngroapă în grădină un drob de sare şi o oală de lut umplută cu untură. Doar în ziua praznicului de Sf. Gheorghe, se dezgroapă cele două „leacuri”. Se amestecă untura cu sarea şi cu această pomadă gospodinele ung ugerele vacilor, zile în şir, până se termină „leacul”. În lumea satelor, există convingerea că ritualul alungă farmecele făcute pentru ca vacile să nu aibă lapte.

Ritualuri pentru sănătate

În ajunul sărbătorii, gospodinele fac o pâine mare, o pun pe un ştergar alb, iar lângă pâinea mare şi rumenă se aşează o monedă de argint. Împlinind această datină, cu pâine proaspătă care este simbolul belşugului, în acea gospodărie va fi belşug, sănătate şi armonie, spune tradiţia populară.

Un ritual pentru sănătate se practică îndeosebi în Muntenia şi în Oltenia : în ajunul praznicului, gospodinele prepară bucate care conţin usturoi şi le oferă oaspeţilor şi sărbătoriţilor: tradiţia spune că toţi vor petrece cu bine iarna, fără probleme de sănătate. Unii credincioşi ajunează în această zi, pentru ca iarna să fie blândă, copiii familiei să aibă noroc în carieră şi toată familia să se bucure de longevitate şi de sănătate deplină.

În popor, de Ziua lupului, gospodarii nu se duc în pădure

Lupul este sprinten în această zi; este singura zi din an când lupul reuşete să-şi întoarcă gâtul. De aceea, în zonele de munte, gospodarii nu se duc în pădure după lemne şi păsările rămân închise în coteţe pentru a scăpa de primejdie.

Colinde, legende si obiceiuri – marturii ca Sfantul Andrei a predicat in tara noastra

In sprijinul evanghelizarii teritoriilor de pe tarmul apusean al Marii Negre de catre Sfantul Andrei vin si unele colinde, legende si obiceiuri din Dobrogea si din stanga Prutului, adica din Basarabia, care amintesc de trecerea lui prin aceste locuri. Una din aceste colinde pomeneste de „schitul” sau „manastirea” lui Andrei, la care veneau Decebal si Traian, cel din urma ascultand si slujba savarsita acolo. Exista apoi cateva numiri de ape si locuri ca „Paraiasul Sfantului Andrei”, „Apa Sfantului” sau „Pestera Sfantului Andrei”, care se vede si azi in hotarul comunei Ion Corvin, in apropiere de granita romano-bulgara.

Fara indoiala ca Sfantul Apostol Andrei nu s-a marginit numai la predicarea Evangheliei si la botezul celor pe care i-a   adus la Hristos dintre grecii si geto-dacii din teritoriile amintite, ci el a hirotonit pe unii dintre ei ca episcopi si preoti, asa cum facea si Sfantul Apostol Pavel in calatoriile sale misionare. Numai asa se poate explica faptul ca cea mai veche episcopie cunoscuta pe teritoriul tarii noastre este cea de la Tomis (Constanta de azi). Episcopul (sau episcopii) peste care „si-a pus mainile” Sfantul Apostol Andrei au hirotonit, la randul lor, alti episcopi, preoti sau diaconi pentru noile comunitati crestine de la Pontul   Euxin, ca  sa se asigure „succesiunea” neintrerupta a preotiei, si  care au  devenit propovaduitori ai noii credinte, – prin predica si botez  – in randul autohtonilor geto-daci, iar mai   tarziu daco-romani.

Avand in vedere caracterul misionar al crestinismului din primele veacuri, se poate sustine ca unii dintre cei increstinati de Sfantul Apostol Pavel si ucenicii sai in Peninsula Balcanica, dar si dintre cei increstinati de Sfantul Apostol Andrei in zona apuseana  a Marii Negre, au dus „vestea cea buna” despre Iisus Hristos cel inviat si in nordul Dunarii, deci in Dacia propriu-zisa, cunoscute fiind legaturile care existau intre locuitorii de pe ambele maluri ale Dunarii. Prin episcopii, preotii si misionarii veniti din sudul Dunarii si din Orientul Apropiat, ca si prin cei din randul localnicilor, invatatura crestina si-a castigat noi adepti, incat   din secolul al IV-lea se poate vorbi de o generalizare a invataturii crestine, nu numai in provincia Scitia Mica, ci si in teritoriile nord-dunarene, locuite acum de daco-romani, deveniti apoi romani. in provincia Scitia Mica, vigoarea crestinismului este dovedita de numarul mare de martiri de la sfarsitul secolului III si inceputul celui urmator, ca si de organizarea bisericeasca temeinica ce exista aici in secolul IV, cu o episcopie la Tomis – devenita apoi Arhiepiscopie -,   de teologii   de prestigiu care au activat aici, de numarul mare de bazilici care s-au construit in marile cetati de pe tarmul apusean al Marii Negre in secolele IV-VI, de multele obiecte cu caracter crestin din aceeasi perioada, descoperite aici.

Scriitorul bisericesc Nichifor Calist, pe care l-am mai pomenit, pe baza unor stiri istorice mai vechi, scrie ca Sfantul Apostol Andrei a plecat de la noi spre sud, trecand prin Tracia, a ajuns in Bizant (viitorul Constantinopol), iar de aici a trecut prin Macedonia si Tesalia, ajungand pana in orasul Patras din Ahaia, deci in Grecia de azi. Acolo a suferit moarte martirica, fiind rastignit pe o cruce in forma de X (numita pana azi „Crucea Sfantului Andrei”). Biserica primara a stabilit, inca de pe la sfarsitul secolului II, ca data de praznuire a patimirii sale ziua de 30 noiembrie. Nu se cunoaste anul martiriului sau; unii istorici il fixeaza in timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii  64-67, altii mult mai tarziu, pe la sfarsitul veacului „apostolic”, in cursul persecutiei imparatului Domitian.

Moastele sale au fost mutate din Patras la Constantinopol, noua capitala a imperiului roman de Rasarit, prin anii 356-357, cu prilejul sfintirii bisericii „Sfintii Apostoli”. Mai tarziu, Sfantul Ambrozie, episcopul Milanului (c. 339-397), scria ca, in a doua jumatate a secolului al IV-lea, particele din sfintele sale moaste au fost oferite bisericilor din Milano, Nola si Brescia din Italia.

La cativa ani dupa Cruciada a patra, din 1204, cand Constantinopolul a fost cucerit de cavalerii apuseni si s-a creat aici o „Patriarhie latina” in locul celei ortodoxe, cardinalul Petru din Capua a dispus ca moastele Sfantului Andrei sa fie duse in Italia si asezate in catedrala din Amalfi. in aprilie 1462, in timpul papei Pius II, capul sau a fost asezat intr-o biserica din Roma. De aici, pe baza unei hotarari a Vaticanului, in semn de fratietate crestina, capul sau a fost restituit Bisericii Ortodoxe a Greciei, fiind asezat – in cadrul unor festivitati religioase – in biserica cu hramul Sfantul Andrei din orasul Patras.

Sfantul Apostol Andrei se bucura de o cinstire deosebita in Bisericile rusa, greaca si romana, datorita faptului ca a predicat in teritorii care apartin azi Rusiei, Greciei si Romaniei. Patriarhia ecumenica din Constantinopol il socoteste chiar ca „intemeietor” al acestui „scaun apostolic”. Se cuvine ca Biserica Ortodoxa Romana sa-l cinsteasca si mai mult si sa-l considere nu numai ca „cel dintai chemat la apostolie”, ci si ca pe cel dintai propovaduitor al Evangheliei la stramosii nostri, ca pe un „apostol” al neamului nostru, al Ortodoxiei romanesti! Iar crestinismul romanesc trebuie sa fie considerat ca fiind de origine apostolica.

Ca atare, socotim ca se impune ca ziua de 30 noiembrie sa fie trecuta in calendarele bisericesti ortodoxe cu litera rosie, ca o adevarata sarbatoare a crestinismului romanesc. Ea ar premerge zilei de 1 decembrie, ziua nationala sau a unitatii romanilor de pretutindeni. S-ar impreuna astfel sarbatoarea Bisericii cu sarbatoarea neamului, dupa cum Biserica si neamul au fost una in tot decursul istoriei noastre!

Sa ne rugam dar Sfantului Andrei, increstinatorul daco-romanilor, zicand: „Pe propovaduitorul credintei la geto-daci si slujitor al Cuvantului, pe Andrei cel dintai chemat sa-l laudam, ca pe stramosii nostri i-a adus la cunostinta lui Hristos, crucea in maini tinand si izbavind din  inselaciunea vrajmasului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toti romanii sa-l laudam si sa-l cinstim, ca sa se roage neincetat lui Hristos Dumnezeu, ca sa ne fereasca de toata rautatea si sa mantuiasca sufletele noastre„.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii