Comunicarea nonverbală este o modalitate de a transmite informaţii, la fel ca şi cuvintele, doar că se realizează prin intermediul gesturilor, expresiilor faciale, atingerilor, contactului vizual, mişcărilor corpului, utilizării spaţiului, posturii, artefactelor (haine, bijuterii, stilul părului, tatuaje etc), tonului, timbrului şi volumul vocii, dar şi utilizării timpului.
„Comunicarea nonverbală înseamnă tot ceea ce transmitem prin intermediul corpului nostru, fără cuvinte. Mesajele mute ale corpului uman. Postura corpului este definitorie pentru toate mesajele şi situaţiile. Indiferent dacă eşti la un interviu de angajare, negociere, vânzare, vorbit în public, politică. Postura corpului transmite cel mai bine starea ta interioară„, a explicat Mihaela Stroe, psiho-sociolog care l-a avut ca mentor pe Joe Navarro, fost agent FBI în divizia de analiză comportamentală şi profesor la Academia FBI .
Psiho-sociologul a dat şi câteva exemple pentru a înţelege ce înseamnă aceste mesaje nerostite. Spre exemplu, umerii lăsaţi şi capul plecat au semnificaţii diferite în funcţie de context. Într-un interviu de angajare înseamnă că persoana nu are încredere în sine şi este foarte umilă. În acelaşi context capul sus şi umerii drepţi îţi arată că persoana este conştientă de propria valoare.
Braţele încrucişate la piept au la fel semnificaţii diferite: fie arată că suntem închişi în acel context de comunicare, fie că ne este frig şi dorim să ne încălzim. Contextul determină semnificaţiile mesajelor corpului. Nu există o singură semnificaţie a unui gest, ci multiple.
Strângerea de mână este primul contact fizic între doi oameni şi are un impact imens asupra comunicării între doi oameni. Există mai multe tipuri de strângeri de mână şi depinde de fiecare dintre noi să folosească acea strângere de mână care îl avantajează în acea situaţie.
Privitul în ochi este extrem de folositor indiferent de context. Românii nu prea îl folosesc, însă în alte ţări este extrem de popular.
Există numeroase alte semnale, fie că sunt transmise de cap, mâini, degete, umeri, picioare.
„Conform studiilor, picioarele sunt cele mai sincere părţi ale corpului, pe care ar trebui să le credem întotdeauna, când vedem o discordanţă între ceea ce spune persoana şi ce arată. Picioarele vesele, când se mişcă într-o parte şi în alta sau ţopăie, pot însemna în context nerăbdare sau încredere sporită dacă persoana simte că primeşte ce a dorit. Avem tendinţa naturală să ne întoarcem cu picioarele când ne place ceva sau să ne îndepărtam când nu ne este agreabil ceva. Pentru mine, să ştii să citeşti semnalele transmise de corp este o abilitate de supravieţuire. La tot trebuie să fim atenţi. Inteligenţa nonverbală este în interiorul nostru. Trebuie doar să o exersăm zi de zi„, a spus Mihaela Stroe.
De asemenea, psiho-sociologul a explicat că practic, trebuie să ne uităm la mesajele capului, umerilor, mâinilor, trunchiului şi picioarelor. „De cele mai multe ori vedem semnale nonverbale şi nu le dăm importanţă. Doar când suntem în situaţii extreme începem să le acordam importanţă. Corpul vorbeşte primul”.