Preşedintele arată suferinţele din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale trebuie să fie în centrul unei viziuni prin care repetarea crimelor din acea perioadă să devină imposibile. „Ca societate care s-a angajat să garanteze libertăţile individuale şi exigenţele statului de drept, România trebuie să-şi asume cu luciditate trecutul. Mai mult decât atât, acest trecut trebuie să fie cunoscut şi transmis generaţiilor viitoare, ca parte a unui permanent apel la memorie şi la responsabilitatea faţă de binele comun (…) Istoria Holocaustului din România trebuie asumată ca parte a istoriei naţionale; este un proces complex care presupune intrarea în conştiinţa oamenilor a gravităţii genocidului şi a comportamentului uman care l-a provocat”, se spune în mesajul lui Băsescu.
Acesta susţine că erorile trecutului trebuie asumate în mod onest în interiorul identităţii naţionale româneşti. „O societate matură trebuie să îşi pună problema identităţii sale. Au existat în istoria noastră momente de răscruce cărora le-am răspuns greşit, în logica aparent corectă susţinută de ideologiile care au marcat, din nefericire, o lume întreagă. Astăzi suntem animaţi de dorinţa de a construi împreună o civilizaţie a păcii şi a concordiei, în care să putem împărtăşi valorile care ne definesc şi în care credem: demnitatea umană, libertatea, curajul, solidaritatea (…) Este necesar să cunoaştem şi să evaluăm critic istoria noastră recentă şi, totodată, să combatem antisemitismul şi xenofobia care, din păcate, sunt şi astăzi activate de revenirea miturilor naţional-comunismului”, se mai arată în mesajul preşedintelui.
Şeful statului a ţinut să mulţumească membrilor comunităţii evreieşti din România pentru contribuţia la patrimoniul şi cultura română. Mesajul lui Băsescu a fost prezentat la Memorialul Victimelor Holocaustului, de către Cristian Diaconescu, consilier prezidențial în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Citeşte şi Gitenstein: Crima împotriva evreilor a avut loc în contextul colapsului statului de drept
Senatorii boicotează sedinţa solemnă de comemorare a Holocaustului: Peste jumătate dintre ei lipsesc