Mesajul lui Klaus Iohannis pentru toţi românii: Lansez un apel către instituţiile publice relevante

Klaus Iohannis a avut activitate bogată miercuri. A transmis un mesaj de Ziua Învăţătorului, unul de Ziua Mediului şi şi-a făcut timp să pensioneze mai mulţi magistraţi.
Filip Stan
05 iun. 2024, 14:08
Mesajul lui Klaus Iohannis pentru toţi românii: Lansez un apel către instituţiile publice relevante
Klaus Iohannis a promulgat legea. Sunt vizaţi toţi toţi şoferii din România, ce obligaţii noi au apărut

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, de Ziua Mondială a Mediului, că lansează un apel către instituţiile publice relevante să susţină creşterea nivelului de ambiţie în materie de împăduriri, restaurare a terenurilor, combatere a deşertificării şi gestionare a secetei.

”Marcarea pe 5 iunie a Zilei Mondiale a Mediului aduce în atenţia publică importanţa acestei tematici vitale şi are menirea de a mobiliza milioane de oameni din întreaga lume, instituţii publice, actori non-guvernamentali şi economici pentru a acţiona în vederea protejării mediului. Ziua Mediului 2024 se centrează pe readucerea în stare bună a terenurilor, pe combaterea deşertificării şi pe creşterea rezilienţei la secetă. Amplificate de schimbările climatice, deşertificarea şi seceta sunt provocări pentru întreaga lume, afectând inclusiv România”, spune preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului arată că, potrivit ONU, la nivel global, numărul şi durata secetelor au crescut cu 29% faţă de anul 2000, iar, dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populaţia lumii până în 2050.

Calendar alegeri 2024: Marcel Ciolacu a anunţat când îşi aleg românii viitorul preşedinte: „Vom vedea dacă voi candida”

”Degradarea terenurilor are un impact direct asupra veniturilor şi a sănătăţii oamenilor. O treime din teritoriul României şi 40% din suprafaţa agricolă se află în zone care prezintă risc de deşertificare. Deşertificarea influenţează negativ ecosistemele, productivitatea terenurilor agricole şi nivelul de trai al oamenilor, în special al celor deja vulnerabili, punând în pericol deopotrivă securitatea alimentară, economia şi mediul înconjurător”, avertizează preşedintele.

Klaus Iohannis mai spune că ”România este parte a eforturilor internaţionale de îmbunătăţire a situaţiei terenurilor, precum şi de combatere a deşertificării şi a secetei”.

”În 2021, la COP26, am susţinut din partea României ,,Declaraţia Liderilor de la Glasgow privind Pădurile şi Utilizarea Terenurilor”. În 2024, când sărbătorim 30 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU pentru Combaterea Deşertificării, la care România este parte, este esenţial să continuăm măsurile necesare pentru a aborda cauzele deşertificării şi a răspunde eficient la secetă. Pentru că la nivel naţional creşterea temperaturilor medii anuale şi scăderea cantităţilor medii anuale de precipitaţii au devenit două tendinţe predominante, România investeşte cu prioritate în creşterea capacităţii de a înţelege şi a gestiona eficient seceta. Astfel, în scurt timp va deveni operaţional în România Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care va sprijini dezvoltarea durabilă a sistemelor agricole în contextul accelerării schimbărilor climatice”, anunţă preşedintele.

EXCLUSIV Traian Băsescu, adevărul despre condamnarea lui Adrian Năstase: „Are tupeul să spună că i-a făcut Coldea dosar că i-am spus eu. Colegii tăi te-au denunțat, dragă”

El mai afirmă că în ultimii ani, au fost implementate în ţara noastră cu ajutorul fondurilor europene măsuri legate de protejarea pădurilor, de extinderea suprafeţelor de pădure şi de practicile agricole sustenabile.

”Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au loc activităţi de împădurire a terenurilor degradate şi nisipoase şi de reconstrucţie a habitatelor forestiere. Atenţia în procesul de împădurire trebuie acordată în special judeţelor cu deficit de pădure, terenurilor degradate şi zonelor expuse unui risc suplimentar de deşertificare în contextul schimbărilor climatice. Sunt foarte importante dezvoltarea pădurilor urbane şi refacerea inelelor verzi din jurul marilor oraşe, care se confruntă cu un grad sporit de poluare a aerului”, spune Iohannis.

”Lansez astfel un apel către instituţiile publice relevante, actorii economici şi societatea civilă să susţină creşterea nivelului de ambiţie în materie de împăduriri, restaurare a terenurilor, combatere a deşertificării şi gestionare a secetei. Măsurile bune luate în România în ultimii ani trebuie extinse, iar implementarea lor, accelerată. Bunăstarea şi calitatea vieţii noastre sunt strâns legate de mediul în care trăim. Doar lucrând împreună, cu hotărâre, putem reduce degradarea mediului şi putem contribui la dezvoltarea durabilă prezentă şi viitoare!”, afirmă preşedintele în mesaj.

Klaus Iohannis: ”La mulţi ani, dragi dascăli!”

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, miercuri, de Ziua Învăţătorului, că este un prilej să onorăm, cu recunoştinţă, munca asiduă şi devotamentul celor care, cu multă căldură, îndrumă primii paşi pe calea cunoaşterii.

”Astăzi sărbătorim Ziua Învăţătorului, prilej să onorăm, cu recunoştinţă, munca asiduă şi devotamentul celor care, cu multă căldură, îndrumă primii paşi pe calea cunoaşterii”, transmite preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj.

El arată că ”Gheorghe Lazăr, cel care a pus bazele învăţământului modern românesc şi pe care îl celebrăm azi, ne-a oferit o lecţie preţioasă: perseverenţa, pusă în slujba unei aspiraţii nobile, este de neînfrânt! Idealul său, ca şcoala românească să fie un spaţiu neîngrădit de acces la cultură şi educaţie pentru toţi copiii, trebuie să dăinuie”.

”La mulţi ani, dragi dascăli!”, spune şeful statului.

Mai mulţi procurori au fost eliberaţi din funcţie de către Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a eliberat, miercuri, mai mulţi procurori, ca urmare a pensionării acestora, transmite Administraţia Prezidenţială.Astfel, şeful statului a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Vălimăreanu Carmen-Elena în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul teritorial Vâlcea – pensionare” şi „decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Drumea Monica-Mariana la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal, delegată în funcţia de prim procuror la această unitate de parchet – pensionare”.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'