Veste de ultimă oră pentru pensionarii din România. „Pentru că azi începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect și dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie. Închei cu un mesaj pentru pensionari”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
„Toți cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și ii asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor! De asemenea, toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației. Iar în cazul pensionarilor nevăzători și cu dizabilități, pregătim rapid un mecanism de compensare ca să le asigurăm o pensie decentă. Reparăm toate aceste nedreptăți și demonstrăm că prețuim munca celor care au ridicat această țară! Doar așa putem construi în viitor o Românie corectă!”, a adăugat premierul României.
Cu doar o zi înainte, Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, a spus că legea care stă la baza recalculării pensiilor este corectă și echitabilă, având în vedere că pensiile vor fi raportate la contribuțiile individuale, indiferent de momentul ieșirii la pensie. Această măsură urmărește să asigure o distribuție echitabilă a beneficiilor, bazată pe contribuțiile efectuate pe parcursul carierei profesionale.
„Legea este buna. Cred ca romanii sunt multumiti, cu atat mai mult cu cat de maine vor incepe sa primeasca pensiile recalculate. Din pacate nu auzim prea des si vocea celor multumiti. Poate nici noi nu am comunicat destul. De ani de zile s-a spus ca vrem pensii care sa fie raportate la cat am contribuit, indiferent de momentul in acre am ajuns la pensie. Avem peste 3,8 milioane de pensionari care, datorita recalcularii, au primit mariri ale pensiilor. Da, avem si circa 200.000 de pensionari care raman la aceeasi suma, dar nimeni nu pierde. În cazul acestor romani, ei au avut beneficii suplimentare fata de romanii care au muncit si au contribuit la fel ca si ei. Este incorect fata de romanii care au iesit la pensie pe legi mai vechi, ca cei care au iesit dupa 2010 sa aiba indice de corectie. Pe noua lege nu mai avem acest indice, astfel ca suntem intr-o zona de echilibru. Fiecare ne dorim dreptate si corectitudine in calitatea de asigurat”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la România TV.