Potrivit patriarhului Daniel, începutul noului an școlar este prilej de bucurie și de emoție pentru elevi, părinți și cadre didactice, precum și de ‘conștientizare a valorii educației autentice în viața copiilor și a tinerilor’.
„Într-o societate secularizată și globalizată, în care copiii și tinerii sunt îndemnați să gândească în termeni de succes material și ‘să se descurce individual’, este necesară intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică și școală, pentru a cultiva valorile perene ale persoanei dincolo de modelele efemere ale vremii, spre a dezvolta libertatea unită cu responsabilitatea și fericirea personală unită cu solidaritatea comunitară”, afirmă patriarhul Daniel.
El subliniază că Biserica, prin rolul ei spiritual și educațional, dorește să vină în întâmpinarea tinerilor care caută ‘un sens al vieții și al devenirii lor în societate’.
„Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 ‘An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox’ și ‘An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești’, care au unit bucuria credinței cu lumina culturii. Copiii și tinerii doresc să fie iubiți și să iubească, să crească afectiv, intelectual, spiritual și fizic, printr-o educație adecvată. De aceea, ei au nevoie să fie ascultați și încurajați, dar și ajutați și îndrumați, mai ales când idealul lor sincer se întâlnește cu realitatea dură a contextului social cotidian, când creșterea și maturizarea lor înseamnă efort intelectual și fizic, speranță și perseverență”, se mai arată în mesajul citat.
Patriarhul Daniel reamintește că, în perioada 1-4 septembrie, Arhiepiscopia Bucureștilor, în colaborare cu Patriarhia Română, a organizat „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Toată Lumea”. Evenimentul a oferit un cadru adecvat în care 2.500 de tineri din diferite țări au identificat problemele specifice generației lor și au propus posibile soluții.
„Entuziasmul, dăruirea și cooperarea tinerilor la această întâlnire arată dorința implicării active a tinerilor în viața Bisericii și a societății, precum și importanța organizării în continuare a unor astfel de evenimente, pentru că adevărata bucurie se naște din comuniunea inimilor, iar maturizarea se realizează prin comunicare și conlucrare în comunitate”, se arată în mesaj.
Potrivit Întâistătătorului BOR, prin cateheza parohială, prin parteneriatele dintre parohie și școală, prin taberele de copii și multe activități culturale, social-filantropice și ecologice pe care le organizează în cadrul diferitelor ei proiecte, Biserica „face eforturi să cultive în copii și tineri duhul prieteniei și al comuniunii, să prevină abandonul școlar în familiile sărace și în cele în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate, să suplinească lipsa de afecțiune părintească acolo unde părinții sunt absenți, să descopere și să încurajeze spiritual și material copiii talentați pentru a face roditoare darurile primite de la Dumnezeu, spre bucuria familiei și a comunității”.
„Acum, la început de an școlar, adresăm elevilor, părinților și cadrelor didactice părintească binecuvântare, rugându-ne lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate, ajutor și multă bucurie în promovarea unei educații integrale, deopotrivă intelectuale și spirituale, personale și sociale, spre binele familiei, Bisericii și poporului român”, mai transmite patriarhul Daniel.