‘Vreau să fac un apel către toți migranții economici, de oriunde ar veni ei, să nu mai vină în Europa, să nu le dea crezare traficanților, să nu-și mai pună în pericol viețile și banii’, a declarat Tusk într-o conferință de presă.
El a avertizat de asemenea că ‘nici Grecia și nicio altă țară europeană nu pot continua să fie țări de tranzit’. ‘Reglementările Schengen vor fi aplicate din nou’, a spus Donald Tusk.
Miercuri, Tusk afirmase în timpul vizitei la tabăra de refugiați din Dobova, în Slovenia, că o revenire la dispozițiile zonei Schengen, inclusiv controale riguroase la frontierele externe, reprezintă o condiție ‘prealabilă’ la rezolvarea crizei migranților.
Acțiunile ‘unilaterale’ ale unor țări membre ale UE ‘pot afecta solidaritatea’ în cadrul blocului comunitar, a mai spus președintele Consiliului European într-o conferință de presă comună cu primul ministru elen.
‘Deciziile unilaterale fără o coordonare prealabilă, chiar dacă sunt de înțeles în context național, pot afecta spiritul european de solidaritate’, a declarat Tusk, referindu-se la restricțiile impuse recent de anumite țări europene numărului de migranți autorizați să intre pe teritoriul lor.
Grecia a protestat în mod repetat împotriva deciziilor ‘unilaterale’, în special împotriva Austriei săptămâna trecută, ceea ce a provocat blocarea a mii de refugiați la granița sa de nord cu Macedonia.
Citeşte şi Numărul migranţilor care au ajuns în Europa, în 2015, a depăşit 1 MILION de persoane
Macedonia este prima țară pe ruta balcanică, la care recurg refugiații pentru a-și continua drumul spre țările din nordul Europei.
Tusk a sosit joi dimineață la Atena în cadrul unui turneu în țările balcanice, aflate în prima linie a afluxului de migranți. El urmează să se deplaseze joi după-amiază la Ankara pentru a-l convinge pe premierul turc Ahmet Davutoglu să contribuie la reducerea numărului de migranți ce sosesc în Europa via Grecia.
Acest turneu intervine cu patru zile înaintea summitului crucial UE-Turcia la Bruxelles în acest dosar.