„Destrămarea ţării nu este în interesul Ucrainei sau al Rusiei şi nici în interesul Europei sau al SUA. Violenţa şi escaladarea situaţiei nu sunt în interesul nimănui”, a spus Susan Rice, consiliera preşedintelui american.
Ea a mai spus că „nu există contradicţie între o Ucraină care întreţine de multă vreme legături istorice şi culturale cu Rusia şi o Ucraină modernă care doreşte să se integreze mai mult în Europa. Una nu împiedică alta”, şi-a exprimat convingerea consiliera lui Barack Obama.
Întrebată dacă SUA sunt îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, Rice a răspuns că „acest lucru ar fi o gravă eroare„. Fără a exclude faptul că preşedintele rus a păstrat o mentalitate influenţată de Războiul Rece, căutând să menţină o zonă de conflict la frontierele ruse, Susan Rice consideră că „nu se pune problema ca SUA şi Rusia să revină la o astfel de mentalitate”, acest lucru nefiind în interesul celor două ţări.
Rice a recunoscut că Washingtonul nu deţine informaţii cu privire la locul în care se află preşedintele destituit Viktor Ianukovici şi a dat asigurări că Statele Unite „sunt de partea poporului ucrainean”. „Dorim să vedem o ‘dezescaladare’ a violenţei. Dorim să vedem o schimbare constituţională, alegeri democratice în viitorul apropiat„, a explicat consiliera preşedintelui american.
Rice a insistat, de asemenea, asupra necesităţii de a ajuta redresarea economiei ucrainene, care în opinia sa este „foarte, foarte fragilă”. „Vrem să cooperăm cu partenerii noştri din Europa, cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu ruşii, dacă ei sunt de acord să participe, pentru a ajuta economia Ucrainei„, a mai spus Susan Rice.
Merkel a vorbit cu Putin
La rândul său, Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel despre ultimele evoluţii în situaţia din Ucraina, a informat Kremlinul, duminică, informează Agerpres. Convorbirea telefonică dintre liderii celor două ţări a avut loc la iniţiativa părţii germane.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Vladimir Putin şi Angela Merkel au subliniat importanţa, pentru Ucraina, de a-şi menţine integritatea teritorială. „Cei doi au căzut de acord asupra faptului că Ucraina trebuie să se doteze rapid cu un guvern în măsură să acţioneze şi că integritatea teritorială trebuie păstrată„, a anunţat cancelaria federală germană într-un comunicat.