„Am câştigat, el a pierdut. Tinerii norvegieni ştiu să înoate”, a declarat Frida Holm Skoglund, o tânără zveltă, în vârstă de 20 de ani, când a fost întrebată dacă vrea să i se adreseze acuzatului, izolat într-o altă sală pe timpul mărturiei sale.
Un lucru rar de la 16 aprilie încoace, de când a început procesul extremistului de dreapta, în vârstă de 33 de ani, a fost că declaraţiile fetei au provocat râsete discrete în sala numărul 250 a tribunalului din Oslo.
Vizibil anxioasă la ideea că va depune mărturie, Frida Holm Skoglund a explicat, la bară, cum a fost atinsă de un glonţ la nivelul coapsei, pe 22 iulie 2011, şi cum şi-a scos singură proiectilul din rană.”O prietenă mi-a spus că am fost atinsă la coapsă. Eu credeam că era o glumă, că nu era un glonţ adevărat”, a spus ea cu o voce timorată, în contrast cu duritatea declaraţiilor sale.
Pentru a scăpa de Breivik, ea a fost nevoită să fugă înot de pe Insula Utoya, cu mai mulţi prieteni. Tânăra a declarat că l-a văzut, de pe apa ca de gheaţă a lacului, pe ucigaş stând pe mal şi trăgând asupra tinerilor care fugeau să se salveze înotând, strigând la ei „Opriţi-vă, întoarceţi-vă!”.
Acuzând mişcarea din care fac parte că este o sursă a Islamului şi multiculturalismului în Norvegia, Breivik a ucis 69 de persoane pe Insula Utoya, luând ca ţintă o tabără de vară a tinerilor laburişti. Mai înainte, el a detonat o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo, omorând alte persoane.
Deşi recunoaşte faptele, extremistul a ales să pledeze nevinovat, considerându-şi gestul „crud dar necesar”.
Înaintea Fridei Holm Skoglund, alţi doi tineri răniţi în atac s-au înfăţişat la bară, în prezenţa acuzatului de această dată, pentru a spune cum au fugit în acea zi de Breivik, deghizat în poliţist, pe care toţi îl descriu drept calm şi controlat în timpul carnagiului.
Atins la spate, Lars Groennestad, în vârstă de 20 de ani, a povestit că s-a acoperit cu pământ pentru a se ascunde cât mai bine, după care a fost salvat de către poliţiştii adevăraţi. „Medicii mi-au spus «încă un sfert de oră şi nu aş mai fi fost astăzi, aici»”, a declarat el.
Atinsă de un glonţ la braţ, lucru de care şi-a dat seama ulterior, când şi-a scos bluzonul, Silja Kristina Uteng, în vârstă de 21 de ani, a reuşit să scape tot înot, parcurgând cel puţin 600 de metri, în pofida rănii. „Preferam să mă înec în loc să fiu ucisă”, a subliniat tânăra, încă foarte afectată psihologic de dramă.
Dacă va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, prin verdictul aşteptat în iulie, Breivik riscă să fie internat într-o instituţie psihiatrică pe viaţă. Dacă va fi declarat responsabil, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care va putea fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.