Românii aleg să plece în străinătate pentru un loc de muncă mai bine plătit, însă au alternative mulțumitoare și în țară. Totuși, din diverse motive, aceștia nu led iau în considerare, iar angsajatorii ajung să angajeze oameni din afara țării, din lipsă de alternativă.
Citelte și: Salariu de șase ori mai mare pentru românii care lucrează în Germania. Despre ce meserie este vorba
Există numeroase motive pentru care aceste meserii nu sunt pe placul românilor, deși salariile sunt mai mult decât decente. Fie că se tem că este vorba de o muncă fizică grea, fie chiar din neștiință, românii tind să le ocolească, iar asta produce probleme mari pe piața muncii. Un antreprenor din domeniul construcțiilor a scris recent pe o rețea de socializare că este în căutare de zidari, faianțari sau zugravi, potrivit Adevărul.
„Am decis să îmi extind echipa și angajez meseriași zidari, faianțari și zugravi. Salariul net este 7.000 de lei la început, dar cei care arată că vor să muncească și știu să o facă pot să fie convinși că vor câștiga mai mult după câteva luni, când salariul le va crește progresiv”, a scris pe Facebook un antreprenor în domeniul construcțiilor.
Angajatorul mai menționat că asigură toate formele legale de angajare și că atunci când se vor face deplasări în țară, salariații vor primi bani pentru transport și cazare, plus diurnă. Salariul este unul mai mult decât tentant, însă există și persoane care spun că astfel de anunțuri sunt doar pentru a-i atrage pe eventualii angajați, aceștia din urmă nebeneficiind ulterior de cele promise.
„Așa spun toți patronii la început, dar după aia iau și pielea de pe oameni”, a scris cineva. Altul a spus că meseriașii care acceptă să lucreze pentru alții în loc să-și facă propria firmă sunt pe cale de dispariție: „Dacă îți faci firmă, câștigi de două sau de trei ori mai mult decât salariul ăsta. Desigur, dacă ești bun meseriaș și serios. De lucru este, prețurile sunt mari, se câștigă grozav. Întreb deci, de ce s-ar angaja cineva în loc să-și facă propria firmă?”.
Antreprenorul a revenit cu explicațiile.
„Sigur că meseriașii își pot face firmă, dar multora nu o să le convină să se ocupe de detaliile birocratice și să caute de lucru. Am avut un angajat care după un an și ceva s-a lăsat de muncă că își deschide firmă. După câteva luni m-a rugat să-l reprimesc. Mi-a spus că și-a deschis o firmă cu fratele său, dar că i-a apucat disperarea când au văzut câtă birocrație e. Au cheltuit mai mult decât au câștigat și nu au reușit. Așa fac mulți, apoi se dau cu capul de pereți când află ce au ratat din cauza birocrației, că stau să dea cu subsemnatul pe la Finanțe în loc să facă efectiv bani. Așa e dacă nu se pricep bine și la partea asta, se chinuie cu birocrația în timp ce alte firme câștigă bani grei”, a scris angajatorul.