Pentru că materialele de construcții s-au scumpit semificativ, românii aleg să nu își mai renoveze locuințele, iar dacă o fac, preferă să se ocupe de unii singuri, pentru a nu mai plăti și meseriașii care se ocupă de astfel de lucrări.
Pe grupul de Facebook „Construcții case și amenajări interioare și exterioare”, meseriașii s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu mai primesc lucrări.
„Nu mișcă nimic pe piață! Nimeni nu cumpără, nimeni nu vinde, nimeni nu mai are de muncă. Ce naiba se întâmplă?”, a scris unul dintre aceștia.
În comentarii mai mulți oameni au analizat situația, fiind de părere că este vorba de o criză, iar la polul opous se află meseriașii care spun că nu au probleme și că lucrează în fiecare zi.
„Ar fi timpul să își revină toată lumea la normal și să nu mai exagereze cu prețurile, atunci ar fi și de muncă, s-ar și vinde și cumpăra”, a spus unul dintre internauți.
Citește și: Vrei să-ți renovezi apartamentul? Apelează la meseriașii potriviți folosind o aplicație online
O altă persoană spune că inflația este de vină pentru această situație: „Cu inflația asta, cum ai vrea prețurile? Să îți muncească omul degeaba?”.
Un interanut spune că de vină sunt prețurile și că lucrurile nu se vor schimba prea curând.
„Totul pornește de la prețul energiei și combustibililor. De la asta prețul materialelor și apoi al manoperei. Veniturile nu țin pasul cu majorările astea și de aici consecința. Banii vor sta la ciorap și vom avea stagflație care e mai rea decât o inflație moderată”, a scris acesta.
Citește și: Pretențiile meseriașilor fără experiență: „Nu mă voi chinui să car singur cine știe ce saci de ciment”
Mulți oameni sunt de părere că, de fapt, meseriașii sunt cei vinovați de ceea ce se întâmplă.
„Când se cer 200 lei pe mp/manoperă se lipsește omul de orice!”.
Un altul atrage atenția că „meseriașii adevărați și serioși nu vor plânge niciodată de muncă. Sunt de 2 ani în România, mă ocup cu rigips și instalații electrice, mereu am fost serios, am făcut lucru bun și un preț corect. De 2 ani nu am stat o zi acasă”.
„S-a construit foarte mult în ultimii 15 ani, la ora asta piața este saturată de locuințe, spații de depozitare/ producție, spații comerciale, sectorul de construcții este la pământ pentru următorii 7-8 ani, aici în Europa este la fel, lucrările au scăzut anul acesta cu 75% față de 2022, iar ca și idee, peste 30% din PIB se învârtea doar în acest sector, să nu mai spun că 7 din 10 români, bărbați plecați din țară lucrează în acest sector”, a explicat altcineva.