Spre exemplu, din cele câteva mii de locuri de muncă disponibile şi anunţate de către ANOFM pentru luna ianuarie, au rămas neocupate în jur de 3.000 de locuri de muncă. De altfel, pe întreg parcursul anului 2011, au rămas neocupate mii de locuri de muncă, în fiecare lună.
„Referitor la locurile de muncă vacante declarate şi neocupate, care se repetă de la lună la lună, facem precizarea că, în luna ianuarie 2012, numărul acestora a fost de 3.190. În anul 2011, media acestor locuri de muncă a fost de 3.483„, a spus pentru RTV.NET, Oana Mitea, purtătorul de cuvânt al ANOFM.
Românii caută să se angajeze mai mult iarna
Din statisticile ANOFM rezultă faptul că numărul locurilor de muncă vacante, declarate de angajatori, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, variază în funcţie de sezon. Din aceste statistici rezultă că românii îşi fac probleme de angajare abia când vine iarna.
„Astfel, în perioada martie-mai 2011 s-au înregistrat cele mai multe locuri de muncă vacante, iar în perioada noiembrie-decembrie 2011, cele mai puţine”, a mai spus Oana Mitea. Pentru perioada verii, respectiv lunile iunie-august 2011, media locurilor de muncă vacante înregistrate în evidenţele ANOFM a fost de 38.051.
Câţi şomeri s-au angajat în ianuarie
ANOFM gestionează numărul persoanelor care intră şi ies din evidenţele sale. Astfel, din statisticile ANOFM rezultă faptul că în luna ianuarie 2012, au ieşit din evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă un număr de 18.268 persoane, ca urmare a încadrării pe perioadă determinată şi nedeterminată.
Cei mai dornici de muncă sunt şomeri
În luna ianuarie 2012, judeţele cu cel mai mic număr de persoane încadrate au fost: Ilfov–37 de persoane, Ialomiţa–118 şi Constanţa–121, iar cele mai multe persoane care s-au încadrat în muncă au provenit din Bucureşti–1.281, judeţul Suceava–1.179 şi judeţul Prahova cu 1.081 de persoane încadrate în muncă.
Meseriile refuzate
În luna ianuarie a.c., principalele trei meserii pentru care locurile de muncă vacante nu s-au ocupat şi s-au reportat au fost: operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice, muncitor necalificat în industria confecţiilor şi confecţioner-asamblor articole din textile.
Agenţii economici care fac angajări în domeniul confecţiilor spun că de multe ori sunt nevoiţi să refuze persoane care ar vrea să se angajeze, dar nu au pregătire în domeniu.
Printre meseriiile refuzate de români se mai regăsesc cea de muncitor necalificat în construcţii civile, drumuri şi poduri.
Motivele enumerate de către ANOFM pentru care aceste locuri de muncă sunt ocolite de români sunt salariile mici şi condiţiile dificile de muncă.