Iată 5 dintre aceste posibile efecte dăunătoare ale consumului de gumă de mestecat:
Mănânci mai puţine fructe şi legume şi mai multă „junk food”
Circulă ideea că a mesteca gumă înainte de masă reprezintă un mijloc de a reduce foamea, astfel ajungând să mâncăm mai puţin. Dar un studiu recent publicat în jurnalul Eating Behaviors arată că, în realitate, guma mestecată înainte de masă nu are efect asupra numărului de calorii consumate; ba mai mult, guma cu aromă de mentă reduce consumul ulterior de fructe şi măreşte probabilitatea de a consuma alimente precum cartofi prăjiţi şi dulciuri. Cercetătorii cred că aroma de mentă din gumă face ca gustul fructelor şi al legumelor să pară amar.
Pentru controlul poftei de mâncare, specialiştii recomandă să bem, înainte de masă, mai curând o ceaşcă de ceai verde, care reduce apetitul şi poate chiar ajuta în mod direct la pierderea în greutate.
Poate provoca probleme ale mandibulei
Disfuncţia temporo-mandibulară se manifestă prin simptome precum dureri ale mandibulei, ale muşchilor masticatori şi ale articulaţiei temporo-mandibulare (articulaţia prin care mandibula – maxilarul inferior – se leagă de craniu). În cazul celor care mestecă întruna gumă, apare suprasolicitarea acestei articulaţii şi a muşchilor masticatori, explică dr. Don Atkins, medic stomatolog din California.
Multe dintre aceste persoane se aleg cu contracturi dureroase ale muşchilor mandibulei, capului şi gâtului, ceea ce poate duce, cu timpul, la apariţia durerilor de cap, de urechi ori de dinţi.
În locul gumei, spun specialişti, mâncaţi mai bine un măr, care satisface nevoia de a mesteca şi, totodată, reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Probleme gastrointestinale
Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinală caracterizată prin dureri abdominale, crampe şi tulburări de tranzit intestinal.
După opinia dr. Patrick Takahashi, şeful secţiei de gastroenterologie de la St. Vincent Medical Center, Los Angeles, mestecarea gumei contribuie la agravarea problemelor celor ce suferă de acest sindrom. În timp ce mestecă, ei înghit şi cantităţi mari de aer, ceea ce duce la balonare şi dureri în abdomen.
Iar diferiţi îndulcitori artificiali, adesea utilizaţi la fabricarea gumei, precum sorbitolul şi manitolul, pot provoca diaree chiar şi la persoane sănătoase.
Guma de mestecat afectează dinţii
În încercarea de a evita efectul laxativ al îndulcitorilor artificiali, unii recurg la guma înducită chiar cu zahăr, dar aceasta este foarte dăunătoare pentru dinţi: ea pur şi simplul „scaldă dinţii în zahăr”, cauzând apariţia cariilor, explică dr. Atkins.
Înghiţi mercur fără să ştii
Problema apare în cazul celor care au plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce conţine argint şi mercur. Unele cercetări arată că guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ducând la înghiţirea constantă de mici cantităţi din aceste metal.
Intoxicarea cu mercur poate duce la boli neurologice, maladii cronice şi tulburări mintale; din fericire, spune dr. Takahashi, cantităţile de mercur extrase de gumă din aliaj sunt foarte mici şi este improbabil să se acumuleze în corp până la niveluri toxice. Dar este un efect de care e bine să fim conştienţi.
Sursa: descopera.ro