Meșterul popular Constantin Nițu, distins cu titlul Tezaur Uman Viu, unul dintre meșterii reprezentantivi ai Olteniei, a trecut la cele veșnice la vârsta de 79 de ani.
Vestea tristă a venit de la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, care a postat pe pagina de Facebook tristul mesaj.
„Încă unul dintre Tezaurele Oltului a trecut în lumea veșniciei. Este vorba despre Constantin Nițu, de la Cornățelu, comuna Poboru, unul dintre creatorii populari ai Oltului care a lăsat brazde adânci în noi, cei care l-am cunoscut, dar și în memoria celor care au aflat, într-un fel sau altul, despre meșterul popular recunoscut la nivelul tuturor instituțiilor muzeale din România dar și un colecționar pasionat și cultivat.
Doliu în muzica populară! Doi artiști de renume ne-au părăsit prea devreme. Dorina Grad și Maricel Chipăilă au trecut la cele veșnice
Colecția sa etnografică a fost recunoscută la un moment dat de către Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România ca fiind cea de-a șaptea colecție etnografică din România, ca importanță și valoare etnografică. Această colecție, care ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu pe care posesorul ei și l-a visat s-a împrăștiat în cele patru zări, așa cum și viața lui Constantin Nițu a trecut în acele bucăți din sufletul său, obiectele din muzeul care nu a fost să i se împlinească.
Doliu uriaș în Botoșani. Au murit doi medici de renume
Pentru activitatea și viața sa dedicată artelor tradiționale, Constantin Nițu a primit, de-a lungul vieții mai multe recompense printre care la loc de cinste au stat Ordinul și Medalia „Serviciu Credincios” din partea Președinției României (primit în 6 mai 2003) și titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (primit în 1 martie 2019). Dumnezeu să-l ierte și să îl aibă în paza sa!”, a scris Valeru Ciurea, consilier la Centrul de Artă, pe Facebook.