Meteo din bătrâni pentru luna iunie 2024, cu Mihai Voropchievici. Prima lună de vară este caracterizată prin instabilitate atmosferică. Vremea va fi în general instabilă cu mai multe zile în care se înregistrează precipitații însoțite de vânt. Pe de altă parte, vor fi și zile cu vreme bună.
Mihai Voropchievici a spus cum va fi vremea în luna iunie 2024, potrivit prognozei meteo din bătrâni.
„Pe 1 iunie este cald și plăcut, pe 2 iunie e bine, dar pe 3 bate un pic de vânt, în schimb pe 4 iunie, o ploaie ne răcorește. Pe 5 iunie suflă vântul cu ceva tărie, iar pe 6 și 7 iunie se anunță averse puternice cu grindină, nu neapărat în București, în alte zone ale țării.
Pe 8,9 10 iunie văd și un vânt rece, friguros, mai ales dimineața. Pe 11 și 12 iunie plouă. Din 13 până în 16 iunie, vremea se îndreaptă, e cald și bine. Pe 17 iunie un pic de vânt care ne răcorește, dar pe 18 și 19 plouă. Pe 20 revine vântul, pe 21, 22 revine ploaia. În schimb, din 23 iunie până în 30 e bine. Pe alocuri un pic de vânt și un pic de ploaie”, a spus numerologul.
Pentru meteorologi, în fiecare an pe 1 iunie începe vara. Deși meteorologic abia începe, iar astronomic o așteptăm abia pe 20 iunie, vara s-a instalat deja în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi chiar peste 30°C în sudul țării și furtuni.
Vara meteorologică începe pe 1 iunie, întrucât pentru meteorologi, atunci când a apărut această știință, din motive statistice, a fost mai ușor pentru să aloce trei luni întregi unui anotimp. Acest lucru face mai ușoară compararea datelor meteo pe o perioadă mai lungă de timp.
Știați că…
În medie, vara se deplasează cu o viteză de aproximativ 40 de kilometri pe zi din sudul Europei în nordul Europei. Vara calendaristică (astronomică)
Vara calendaristică, sau cea astronomică, va începe pe 20 iunie, atunci când va avea loc solstițiul de vară, iar ziua va avea cea mai lungă durată din tot anul. De la acea dată, durata zilei va începe să se scurteze, însă până la sfârșitul lunii iulie, acest lucru va fi aproape insesizabil.
Te-ar putea interesa și Prognoza meteo pentru perioada 1 iunie – 1 iulie 2024. Când vine canicula în România
Un alt mod de determinare a verii este așa-numita metodă fenologică.
Din punct de vedere fenologic, începutul verii depinde de fenomenele din natură, cum ar fi începutul înfloririi florilor și ierburilor de vară, dezvoltarea frunzelor și a înfloririi copacilor, dar și comportamentul animalelor. În ceea ce privește plantele, începutul verii este derivat direct din stadiul dezvoltării diferitelor plante.
Începutul fenologic al verii este în primul rând dependent de vreme, de microclimatul zonei și de latitudinea și longitudinea geografică. De multe ori, începutul fenologic al verii are loc puțin mai devreme în orașe decât la țară, de exemplu. În nord, însă, începe mai târziu decât în sud.