METEODEPENDENŢA, între mit şi adevăr. Cum ne putem fortifica sistemul imunitar

Ne aflăm acum în plin sezon canicular, însă luna lui Cuptor a debutat cu temperaturi extrem de scăzute, cod roșu de furtună și ploi abundente. Trecerea de la 10 la 35 degrade s-a făcut atât de brusc, încât crema cu protecție solară stă în geantă alături de umbrelă. Variaţiile meteorologice constituie un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și meteodependența nu este doar un moft pe care anumite persoane îl invocă drept scuză pentru o zi proastă.
Iulian Tudor
08 iul. 2019, 09:04
METEODEPENDENŢA, între mit şi adevăr. Cum ne putem fortifica sistemul imunitar

În principal, afectaţi de această schimbare bruscă a temperaturii sunt cardiacii şi depresivii, dar şi persoanele care se confruntă cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic. Factorii externi precum precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică şi implicit variaţiile meteo ajung să influenţeze în mod negativ un număr mare de persoane, declanşând dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune şi apatie.

Citeşte şi Curtea de Justiţie UE: Angajatorii, obligaţi să măsoare fiecare oră lucrată de angajaţi

Medicii spun că nu oscilaţiile de temperatură ne îmbolnăvesc, ci mai degrabă afecțiunile pe care le pot declanşa, în special cele de natură respiratorie. Astfel de schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului şi, implicit, al imunităţii, favorizând astfel apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.

Cei care se confruntă cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic ar trebui să evite ieşirile atunci când afară este ceaţă sau aer rece şi umed, iar cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii şi pacienţii cu probleme respiratorii cronice.

Persoanele hipertensive se vor confrunta cu oscilaţii mai dese ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului, ceea ce, implicit, va duce la agravarea tahicardiei. În cazurile în care vremea se răceşte brusc, acest lucru poate duce la creşterea indicelui tensiunii, în special dimineaţa, dar şi la mărirea frecvenţei crizelor anginoase, pentru cei care s-au confruntat cu angină pectorală şi infarct miocardic.

Mai mult decât atât, aceştia sunt expuşi şi apariţiei unui atac de cord, iar fumătorii trebuie să fie conștienți că şi ei sunt supuşi unui factor de risc. Variaţiile meteo, presiunea atmosferică, ploile, umiditatea sunt factori externi care influenţează mulţi oameni, iar primele simptome sunt durerile de cap, tulburările de somn, apatia, stările de slăbiciune, migrenele, ameţeala, lipsa poftei de mâncare, starea generală de rău, lipsa energiei, pesimismul, gândurile negre.

VREMEA, UN PERICOL PENTRU DEPRESIVI

Vremea instabilă poate aduce la rândul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stări emoţionale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiţii, se pot confrunta cu stări de indispoziţie şi depresie. În plus, pot întâmpina probleme de concentrare şi insomnii, întrucât în aceste perioade organismul lor va fi supus la o adevărată provocare pentru a-și menţine ritmul de odihnă, capacitatea de concentrare, persoanele în cauză simţindu-se chiar slăbite, ameţite sau irascibile.

„Întocmai din pricina acestor oscilaţii bruşte, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere: îşi pierde ritmul de odihnă, creşte starea de oboseală şi se confruntă cu scăderea imunităţii. Toate acestea cumulate constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor şi la creşterea sensibilităţii în faţa atacurilor bacteriilor şi virusurilor. Astfel, în aceste perioade meteo-oscilante cresc cazurile de bronşită infecţioasă şi sinuzită, explică medicul Tania Bejan.

Cum ne putem fortifica sistemul imunitar

Mai multe detalii pe viva.ro.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Premierul Ciolacu: România nu trebuie să aleagă între UE și SUA
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!