Ţara noastră nu dispune de un sistem de monitorizare a cerului care ne-ar putea avertiza în cazul căderii unui meteorit, scrie ziarulring.ro, citând specialişti de la Observatorul Astronomic Bucureşti, care subliniază că este nevoie de o tehnologie performantă care ar ajuta la prevenirea unor dezastre.
Citeşte şi METEORIT deasupra României: Locuitorii unei comune din Vrancea, ÎNGROZIŢI. VIDEO
„A fost un meteor, noi îi spunem bolid, care este un fenomen luminos produs, de obicei, când intră în atmosferă un asteroid. Cu cât este mai puternică strălucirea, cu atât e mai mare obiectul care intră în atmosferă şi produce dâra luminoasă. Nu ştim încă dacă a căzut ceva din el la sol acum, dar este posibil să găsim şi aşa ceva pentru că mărimea obiectului care a produs lumina aceea puternică este la limită, cât să poată produce meteoritul. Acesta nu a fost periculos, pentru că diametrul bolidului la intrarea în atmosferă a fost de circa trei metri, iar sfărâmarea la contactul cu atmosfera nu a lăsat decât obiecte de câţiva centimetri sau puţin mai mari. Meteorul căzut deasupra României poate să însemne că mâine, poimâine, în viitorul apropiat, poate apărea în zona noastră un asteroid de 10 sau chiar de 50 de metri diametru”, a declarat Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic Bucureşti.
Citeşte şi Cele mai clare imagini cu METEORITUL a cărui explozie s-a văzut şi din România. VIDEO FASCINANT
Cercetătorii de la Institutul Astronomic se chinuie de ani de zile să obţină finanţări pentru telescoape de la Agenţia Spaţială Europeană şi de la statul român, dar nu au reuşit, notează sursa citată. „Din păcate, noi nu avem în România un sistem de monitorizare a cerului şi nu putem şti dinainte nimic, ci doar să observăm după ce a căzut meteoritul. Avem nevoie de un telescop care să poată fi pus în afara oraşului şi să-l putem folosi în fiecare seară pentru a detecta eventualii asteroizi periculoşi. Posibilitatea de a ne salva depinde de cât de repede este descoperit asteroidul. Dacă este depistat doar cu o oră înainte sau cu o zi, două, trei, nu prea ai ce să faci decât să te fereşti. Dacă îl descoperi cu o săptămână înainte, ai timp să evacuezi o zonă. Căderea asteroidului la noi în ţară este un moment în care trebuie să atragem atenţia că oricând se poate întâmpla aşa ceva, că un meteorit cu diametru mai mare ar putea distruge un oraş”, a precizat Adrian Şonka.
Citeşte şi Povestea celui mai mare meteorit căzut în România: „Avea 130 de tone”