Meteoritul din Rusia s-a ciocnit de un asteroid înainte de prăbuşire

Meteoritul care a explodat anul trecut deasupra regiunii ruse Celiabinsk, din Urali, provocând pagube materiale şi peste 1.000 de răniţi din cauza 'ploii' de cioburi de sticlă de la geamurile sparte de deflagraţie, s-a îndreptat spre Pământ după ce traiectoria sa a fost schimbată în spaţiu în urma coliziunii cu un alt asteroid în urmă cu aproximativ 290 de milioane de ani, conform unui nou studiu, transmite Reuters.
Alina Costache
26 mai 2014, 09:55
Meteoritul din Rusia s-a ciocnit de un asteroid înainte de prăbuşire

Analiza unui mineral denumit jadeit (varietate de jad compusa din silicat natural de sodiu şi aluminiu compact) din compoziţia fragmentelor de meteorit recuperate după explozia din atmosferă de deasupra regiunii Celiabinsk indică faptul că acest meteorit provine dintr-un asteroid care s-a spart, probabil în urma coliziunii cu un alt asteroid, mai mare, la o viteză de aproximativ 4.800 de km/h.

‘Acest impact probabil că a dislocat meteoritul de la Celiabinsk din asteroidul mai mare din care făcea parte şi l-a aruncat spre Pământ’, a susţinut prof. Shin Ozawa, de la Universitatea din Tohoku, Japonia, coordonatorul unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Scientific Reports. Această coliziune dintre cei doi asteroizi s-ar fi produs acum aproximativ 290 de milioane de ani.

Cea mai mare parte din asteroidul cu diametrul de 20 de metri, care a explodat deasupra regiunii ruse Celiabinsk la 15 februarie 2013, s-a pierdut, în urma trecerii prin atmosfera terestră cu viteza de 67.600 km/h. Există însă şi numeroase fragmente care au supravieţuit exploziei şi frecării cu straturile atmosferice terestre şi care au fost recuperate şi analizate.

Riscul ca asteroizii să lovească Pământul este mai mare decât se credea

Aceste meteorit s-a prăbuşit prin atmosfera terestră cu o viteză de aproape 60 de ori mai mare decât a sunetului şi a explodat la aproximativ 30 de kilometri altitudine, cu o forţă de 30 de ori mai mare decât a bombei atomice de la Hiroshima, din 1945.

Analiza fragmentelor din acest meteorit a indicat prezenţa unei forme neobişnuite de jadeit încastrate în aşa-numitele vene de şoc, care se formează după sfărâmarea rocii, topirea şi resolidificarea sa. Jadeitul se formează doar în condiţii extreme de presiune şi la temperaturi foarte ridicate. Tipul de jadeit descoperit în fragmentele provenite din meteoritul de la Celiabinsk indică faptul că asteroidul din care provenea acest meteorit s-a ciocnit cu un alt asteroid cu un diametru de cel puţin 150 de metri, conform studiului.

Analize efectuate de astronomi cehi şi canadieni, care au participat la studierea traiectoriei acestui asteroid, au arătat că meteoritul de la Celiabinsk avusese o orbită ‘foarte asemănătoare’ cu asteroidul 1999 NC43, cu diametrul de 2 km, identificat la 14 iulie 1999 şi considerat o potenţială ameninţare pentru Terra. ‘Sunt şanse de aproximativ 1 la 10.000 ca proximitatea acestor orbite să fie o simplă întâmplare’, notează astronomii, dând de înţeles că probabil meteoritul de la Celiabinsk şi NC43 au făcut parte la un moment dat dintr-un asteroid mai mare.

Spectacol pe cerul Rusiei. Un meteorit a explodat înainte să lovească Pământul VIDEO

Potrivit specialiştilor, aproape 100 de tone de meteoriţi cad zilnic pe Terra, fiind însă deja în cea mai mare parte sub formă de praf când ajung la sol. În plus, în 85% din cazuri, aceste resturi sfârşesc cursa în oceanele care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei terestre. Aşadar, se întâmplă foarte rar ca un meteorit să cadă într-o zonă locuită şi încă şi mai rar să rănească sau să omoare oameni. 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce îi place, de fapt, lui Donald Trump să mănânce. Mulți ar ajunge la doctor cu o asemenea dietă
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Cine are dreptul să verifice asociația de proprietari și când se poate face un control
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Războiul comercial declarat de Trump, impact devastator. Primele efecte 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Primele reacții internaționale după taxele vamale anunțate de Donald Trump de „Ziua eliberării Americii”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)