Meteorologie la -80 de grade. Cele mai înalte staţii meteo din România şi poveştile lor FOTO

A devenit obişnuinţă să ne planificăm timpul liber în funcţie de prognoza meteo, starea vremii devenind chiar unul dintre cele mai importante aspecte înainte de a porni la drum într-un weekend sau chiar a ieşi la o plimbare. Practic am devenit dependenţi de informaţiile meteorologilor, însă puţini sunt cei care ştiu că în spatele acestor prognoze stau oameni care muncesc asiduu în locuri izolate, care la fiecare 60 de minute furnizează codul sinoptic, prin intermediul telefonului mobil, sau, dacă nu este semnal, prin staţia radio.
Daniel Spătaru
02 mai 2014, 07:09
Meteorologie la -80 de grade. Cele mai înalte staţii meteo din România şi poveştile lor FOTO

Staţia Meteorologică Vârful Omu. Munţii Bucegi, 2505 metri

Este staţia aflată la cea mai mare altitudine din ţara noastră şi se găseşte în apropierea cabanei turistice de la Vârful Omu. Temperatura medie a lunilor de iarnă este aici de -10 grade Celsius. Primele observaţii climatologice s-au făcut din anul 1927 de cabanierul Ion Stănilă, care le-a consemnat timp de 10 ani, într-un registru. În anul 1937, Institutul Meteorologic a înfiinţat la cabană un birou specializat cu 3 observatori, care transmiteau prin radio, din oră în oră, datele meteo la Institutul Meteorologic Central. Apa potabilă se aduce de la un izvor din Obârşia Ialomiţei, de la aproximativ 2 km distanţă.

Staţia Meteorologică Penteleu. Munţii Buzăului, 1626 metri

A fost inaugurată în anul 1987, iar aici lucrează trei echipe de meteorologi, 24 de ore pe zi, în ture de câte opt ore. Potrivit arhivadegeografie.wordpress.ro, în cei peste 25 de ani de existenţă aici au lucrat numai 16 meteorologi. Accesul se face din cel mai apropiat sat, Varlaam, pe un drum forestier de 17 km, sau pe marcajul bandă roşie care mai scurtează din serpentinele drumului, vechi şi pe alocuri inutilizabil. Satul Varlaam aparţine de comuna Gura Teghii şi este conectat printr-o cursă directă de autobuz chiar de Bucureşti.

Staţia Meteorologică Ţarcu. Munţii Ţarcu, 2190 metri

Are cea mai periculoasă poziţie geografică din România, în raport cu condiţiile climatice. O confirmă tragediile care s-au petrecut de-a lungul anilor pe traseul de acces, cu meteorologi care intrau sau ieseau din serviciu şi nu au mai ajuns la destinaţie. Potrivit arhivadegeografie.wordpress.ro, Ţarcu este o veritabilă „poartă a vânturilor” aproape tot timpul anului, zilele cu calm atmosferic fiind extrem de rare. La staţia Ţarcu, în timpul iernii, au fost calculate temperaturi resimţite de până la -80 de grade Celsius.

Staţia Meteorologică Vlădeasa. Munţii Vlădeasa, 1836 metri

Masivul Vlădeasa, al doilea ca altitudine din Apuseni şi din Carpaţii Occidentali, îşi desfăşoară culmile principale între văile Săcuieu şi Drăganul, ambele constituind afluenţi ai Crişului Repede. Pe versantul lipsit de pădure dinspre Săcuieu, cel estic, stau împrăştiate casele satelor Vişagu, Rogojel şi Frăsinet. Accesul la staţie este facil în orice anotimp, iar temperaturile sunt mult mai „prietenoase” decât la celelalte staţii situate la mare altitudine. Încă din 1995, soţii Coriolan şi Victoria Coste transmit cu precizie telegramele meteo, în timp ce oaspeţii – aproape nelipsiţi – savurează o cană de ceai fierbinte aromat. Staţia meteo se află cu 400 de metri mai sus decât cabana cu acelaşi nume.

Statia Meteorologică Lăcăuţi. Munţii Vrancei, 1777 metri

Se află aproape de graniţa judeţelor Covasna, Buzău şi Vrancea. Accesul se face pe drumul forestier abrupt şi lung de 14 kilometri care porneşte din satul Comandău. Staţiunea balneoclimaterică Covasna se află la alţi 18 kilometri spre vest. Datele meteo de aici sunt transmise la centrul zonal de la Sibiu.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!