America de Nord este lovita de mai multe zile de un val de frig extrem, cu origine polara, iar conditiile ar urma sa se inrautateasca, iar expertii vorbesc deja despre un fenomen straniu la nivel planetar.
Presa de peste Ocean vorbeste deja despre un asa-numit “ciclon-bomba” care va aduce si mai mult frig.
In unele orase, temperaturile au coborat pana la minus 40 de grade Celsius si s-a spus ca e mai frig chiar decat pe Marte. Oamenii au fost sfatuiti sa stea in case, iar unele scoli au fost inchise. 11 oameni au murit pana acum in SUA din cauza frigului.
Cu toate acestea, un studiu din 2015 anunta ca va urma scurta “epoca de gheata”. Studiu, intocmit de Societatea Regala de Astronomie din Marea Britanie, releva ca o mini-epoca de gheata ar urma sa afecteze Terra in 2030, conform Digi 24.
In mai putin de 15 ani, activitatea Soarelului ar putea sa scada cu peste 60 la suta, ceea ce ar provoca o scadere sensibila a temperaturilor, cu ierni deosebit de aspre, cum e cea dezlanutuita in prezent in nordul Statelor Unite.
Echipa de cercetatori, condusa de Valentina Zharkova, astrofizician si profesoara de matematica la Universitatea Northumbria, a elaborat un nou model matematic al ciclurilor solare.
Bazandu-se pe analiza circulatiei campurilor magnetice din interiorul si de la suprafata Soarelui (asa-numitul efect „dynamo”), echipa a putut obtine „predictii de o precizie fara precedent”.
„Am remarcat ca doua valuri magnetice care circula in interiorul Soarelui au ca origine doua straturi diferite de materie. Ambele au o frecventa de circa 11 ani, chiar daca sunt usor diferite si adesea decalate.
In cursul unui ciclu, valurile fluctueaza intre emisferele nordica si sudica ale Soarelui”, a explicat Valentina Zharkova la adunarea nationala de astronomie de la Llandudno (Tara Galilor).
Acest fenomen al schimbarii ciclurilor solare se produce cu regularitate. Iar o asemenea mini-epoca de gheata, cum este descrisa de Societatea Regala de Astronomie, s-a intamplat deja intre anii 1646 si 1715.
Cunoscuta sub numele de „minima Maunder”, aceasta perioada glaciara „moderata” ar fi cauzat inghetarea Senei la Paris, precum si a numeroase alte fluvii din Europa si cele doua Americi.
In 2014 NASA a emis, cu prudenta, cam aceeasi ipoteza ca Societatea Regala de Astronomie.
Intre timp, Zharkova si-a mai temperat, totusi, previziunile din studiu, explicand ca modelul sau matematic nu poate fi utilizat ca o dovada sigura ca va exista o mini-epoca galciara, pentru ca trebuie tinut cont si de incalzirea climatica.
Iarna intarzie sa isi faca aparitia, iar ninsorile puternice si furtunile anuntate pentru mijlocul lunii ianuarie vor veni in cursul lunii februarie.
Ultima perioada din decembrie, cat si prima parte a lunii ianuarie au fost caracterizate de o vreme de primavara. Temperaturi chiar si de 15 grade Celsius la malul marii si de pana la 13-14 grade Celsius in Bucuresti.
Cu toate acestea, meteorologii anunta ca iarna isi va intra in drepturi, insa abia in cursul lunii februarie.