„Astăzi (joi, 27 iunie – n. r.) vor fi valori de 35 de grade Celsius frecvent în zonele de câmpie, peste tot la câmpie şi în vest, în sud şi în est, iar izolat poate şi 36 de grade, iar după amiază vor fi furtuni puternice pe jumătatea de nord a ţării. Astăzi este singura zi cu 35 de grade Celsius, ieri nu au fost, am înregistrat doar 34 de grade, dar disconfortul termic a fost accentuat şi va fi în continuare în zonele de câmpie, pentru că este şi umezeală în atmosferă şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi ridicat. Practic, astăzi este singura zi caniculară din această perioadă”, a explicat specialistul ANM, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, în Bucureşti, vremea va fi caniculară joi cu maxime de 34-35 de grade Celsius, dar începând de vineri se va răcori, iar sâmbătă temperaturile nu vor depăşi 27 de grade Celsius.
„Pentru zona Capitalei, azi vom avea 34 – 35 de grade Celsius, maxima zilei, iar mâine (vineri, 28 iunie – n. r.) 28 – 29 de grade, o temperatură normală pentru această perioadă. Şi la nivelul ţării vremea se răcoreşte de mâine, nu vom mai avea valori de prag de caniculă; vor fi undeva la 30 – 31 de grade Celsius, cel mult în sudul Olteniei, iar sâmbătă va fi cea mai răcoroasă zi din această săptămână. De exemplu, în Capitală, vor fi 26-27 de grade Celsius, dar începând de duminică ne încălzim. Duminică, luni marţi şi miercuri va fi vreme frumoasă şi călduroasă, dar o vreme normală pentru această perioadă, cu maxime de 30-32 de grade Celsius”, a mai spus Dima.
Ea a precizat că în România temperaturile ridicate nu sunt neobişnuite pentru această perioadă, valul de căldură nord-african fiind însă puternic instalat în alte ţări din vestul Europei.
„La noi nu este nimic neobişnuit în această perioadă, însă în alte ţări europene – Spania, Franţa – valul nord-african este instalat bine de tot. Noi intrăm încă din după-amiaza acestei zile sub o influenţă de aer din nord-est, din Rusia, dinspre Câmpia Europei de Est, cu advecţie de masă de aer mai rece, dar, fiind atât de cald până la amiază, masa de aer mai rece care pătrunde va produce furtuni foarte puternice pe jumătatea de nord a ţării. Acest lucru o să ne reţină atenţia în tot intervalul acesta: furtunile violente de după-amiază, dar vom emite avertizări generale şi atenţionări nowcasting”, a subliniat meteorologul de serviciu al ANM.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de furtuni, valabilă până vineri noapte în 25 de judeţe, respectiv două avertizări Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează, în total, 18 judeţe şi Capitala.