Meteorologii avertizează. Ce se întâmplă cu procesul de ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ

Chiar dacă iernile par din ce în ce mai grele şi mai lungi în întreaga lume, procesul de încălzire globală nu a fost stopat. Din contră, el va continua timp de câteva secole şi există în continuare dovezi concludente cu privire la impactul antropic asupra acestui fenomen.
Romania TV
25 mart. 2014, 16:26
Meteorologii avertizează. Ce se întâmplă cu procesul de ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ

Şeful Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Michel Jarraud, susţine că partizanii teoriilor privind inconsistenţa avertismentelor privind încălzirea globală nu trebuie să se bucure doar pentru că se poate observa o încetinire a procesului.

Secretarul general al agenţiei ONU cu sediul la Geneva susţine că temperatura oceanelor, în particular, creşte foarte rapid, iar evenimentele meteorologice extreme, prevăzute de specialiştii climatologi, indică faptul că schimbările climatice sunt inevitabile în următoarele secole.

„Nu există nicio pauză în procesul de încălzire globală”, a subliniat Michel Jarraud, prezentând raportul anual al OMM cu privire la evoluţia climei, raport în care se precizează că anul 2013 se află la egalitate cu anul 2007 pe locul 6 în clasamentul celor mai fierbinţi ani din 1850 şi până în prezent (1850 este anul în care au început observaţiile meteorologice legate de media temperaturilor globale).

„Încălzirea oceanelor este accelerată. Peste 90% din excesul de energie blocată de gazele cu efect de seră se află depozitată în oceane. Gazele cu efect de seră au atins niveluri record, ceea ce înseamnă că atmosfera şi oceanele noastre vor continua să se încălzească pentru următoarele câteva sute de ani. Legile fizicii nu fac obiectul negocierilor”, a precizat Jarraud într-o conferinţă de presă.

Conform raportului, temperatura medie la suprafaţa uscatului şi a oceanului în 2013 a fost de 14,5 grade Celsius, cu 0,5 grade Celsius peste media anilor 1961-1990. De asemenea, această medie este cu 0,03 grade Celsius mai ridicată decât cea a anilor 2001 – 2010.

„Numărul fenomenelor extreme survenite în 2013 corespunde aşteptărilor în contextul schimbărilor climatice antropice. Am asistat la precipitaţii mai abundente, la valuri de de căldură mai intense şi la o agravare a daunelor cauzate de furtuni şi inundaţii în zone de coastă ca urmare a creşterii nivelului mării; taifunul Haiyan care s-a declanşat în Filipine este ilustrarea tragică” a acestei evoluţii, a mai susţinut secretarul general al OMM.

Secolul XXI numără deja 13 din 14 cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată şi „fiecare din ultimele trei decenii s-a dovedit mai cald decât precedentul, deceniul 2001-2010 depăşind toate recordurile”, menţionează raportul.

Cele mai ridicate temperaturi din 2013 s-au înregistrat în emisfera de sud, cu valuri de căldură generalizate care au afectat în special Australia, Argentina şi Noua Zeelandă.

Organizaţia Mondială de Meteorologie semnalează o serie de fenomene climatice extreme din 2013, printre care:

– Taifunul Haiyan (cunoscut şi sub numele Yolanda), una dintre cele mai intense furtuni din istoria fenomenelor meteorologice consemnate, a devastat părţi din centrul Filipinelor.

– Temperaturile aerului în zonele terestre din emisfera sudică au fost foarte ridicate, ceea ce s-a tradus prin valuri de căldură generalizate. Australia a fost afectată de căldura fără precedent pe parcursul întregului an, iar Argentina şi Noua Zeelandă au trăit al doilea şi, respectiv, al treilea an consecutiv mai cald de când deţin statistici în acest sens.

– Mase de aer polar au atins părţi din sudul Europei şi sud-estul Statelor Unite ale Americii.

– Grave fenomene de secetă au afectat Angola, Botswana şi Namibia.

– Intensele ploi musonice au provocat inundaţii grave la frontiera dintre India şi Nepal.

– Ploi torenţiale şi inundaţii s-au înregistrat nord-estul Chinei şi regiunile estice ale Federaţiei Ruse.

– Ploi şi inundaţii în Sudan şi Somalia.

– Secetă accentuată în sudul Chinei.

– Nord-estul Braziliei a înregistrat cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani.

– Cea mai mare tornadă observată vreodată a afectat Reno (Oklahoma, SUA).

– Precipitaţiile extreme au condus la inundaţii grave în Alpi şi în Austria, Republica Cehă, Germania, Polonia şi Elveţia.

– Israel, Iordania şi Siria au fost afectate de ninsori fără precedent.

– Concentraţiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au înregistrat niveluri maxime fără precedent.

– Nivelul apei oceanului planetar a marcat un nou record.

Numeroasele fenomene climatice extreme înregistrate în 2013 constituie „indicatori coerenţi şi interdependenţi” ai evoluţiei climei ca urmare a încălzirii provocate de activitatea umană, se arată în raportul anual al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie dat publicităţii luni.

 

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol