Probele de „aerosoli radioactivi de la stațiile de monitorizare din Argaiaș și Novogorny conțin radioizotopul Ru-106”, a anunțat Rosgidromet, precizând că datele înregistrate vizează perioada 25 septembrie – 1 octombrie, transmite The Guardian.
Cea mai mare concentrație a fost depistată în Argaiaș, un sat din regiunea Celeabinsk, în sudul Uralilor. Nivelul de radioizotopi Ru-106 a depășit aici de 986 de ori gradul natural de poluare, a precizat serviciul național rusesc de meteorologie.
Filiala din Rusia a Greenpeace a cerut organului de reglementare a activităților nucleare, Rosatom, să „deschidă o anchetă aprofundată” și să publice rezultatele privind „eventuala mușamalizare a unui incident nuclear” la Maiak, cea mai mare uzină nucleară rusească.
La mijlocul lunii octombrie, subliniază cotidianul britanic The Guardian, Rosatom a emis un comunicat de presă în care preciza că „în eșantioanele testate în perioada 25 septembrie – 7 octombrie, inclusiv în sudul Uralului, nu s-a găsit nicio urmă de Ruthenium-106, cu excepția Sankt Petersburgului”.
Luni, Rosgidromet a anunțat că izotopul Ru-106 a fost detectat în Tatarstan și în sudul Rusiei, ajungând în cele din urmă în „toate statele europene, începând din Italia și înaintând spre nordul Europei” pe 29 septembrie. Agenția de meteorologie nu a precizat însă nicio sursă specifică de poluare din Rusia, dar satul Argaiaș este situat la aproximativ 30 de kilometri distanță de uzina Maiak.
Pe 9 noiembrie, Institutul francez de Radioprotecție și Siguranță Nucleară (IRSN) a emis un raport în care se afirma că Ru-106 fusese înregistrat în Franța între 27 septembrie și 13 octombrie, adăugând că un accident nuclear era posibil să se fi petrecut în Rusia sau Kazahstan.
Contactat pe 10 noiembrie de Digi 24, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, Rodin Traicu, a dat asigurări că nu a existat „niciun pericol” pe teritoriul României.
„Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiații de către acest radionutrit artificialul 106, care a fost detectat cu concentrații mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”, a declarat Rodin Traicu.
El a precizat că zona de concentrare a fost „pe zona de sud și sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, București, Ilfov și Constanța”.
Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena cu privire la „măsurători care ridicau o creștere a acestui radionutrit în țări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”.
„Am activat celula de criză începând să facem monitorizări zilnice împreună cu rețeaua națională de monitorizare a radiațiilor nucleare prin laboratorul de referință din București”, a punctat el.
Întrebat dacă poate fi vorba despre un accident nuclear, în măsura în care autoritățile din Rusia neagă, Rodin Traicu a spus că „acestea sunt speculații”.
„Nivelul creșterii radiațiilor și impactul lor asupra mediului și populației este redus, a scăzut sub limita de detecție. La noi a ajuns o creștere a nivelului de radiații nesemnificativă. Este greu să ai indicatori care să arate de unde a fost emis un nor cu o radiație foarte mare”, a precizat directorul CNCAN.