Meteorologii confirmă suspiciunile Greenpeace despre un posibil incident nuclear în Rusia. Norul radioctiv a fost şi în România

Serviciul național de meteorologie Rosgidromet a confirmat un raport Greenpeace despre concentrații „extrem de ridicate” ale izotopului radioactiv Ruthenium-106 depistate în luna septembrie în anumite părți din Rusia, trezind astfel suspiciunea unei mușamalizări a acestor date de către autoritățile de la Moscova.
Filip Stan
21 nov. 2017, 10:04
Meteorologii confirmă suspiciunile Greenpeace despre un posibil incident nuclear în Rusia. Norul radioctiv a fost şi în România

Probele de „aerosoli radioactivi de la stațiile de monitorizare din Argaiaș și Novogorny conțin radioizotopul Ru-106”, a anunțat Rosgidromet, precizând că datele înregistrate vizează perioada 25 septembrie – 1 octombrie, transmite The Guardian.

Cea mai mare concentrație a fost depistată în Argaiaș, un sat din regiunea Celeabinsk, în sudul Uralilor. Nivelul de radioizotopi Ru-106 a depășit aici de 986 de ori gradul natural de poluare, a precizat serviciul național rusesc de meteorologie.

Filiala din Rusia a Greenpeace a cerut organului de reglementare a activităților nucleare, Rosatom, să „deschidă o anchetă aprofundată” și să publice rezultatele privind „eventuala mușamalizare a unui incident nuclear” la Maiak, cea mai mare uzină nucleară rusească.

Nor radioactiv asupra Europei: Nu se cunoaşte sursa emisiilor, însă ar fi putut avea loc în sudul munţilor Urali

De altfel, Maiak are un trecut morbid, aici petrecându-se unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din istorie. Pe 29 septembrie 1957, la ora locală 16:22, la 1.400 de kilometri distanță de Moscova, în centrala nucleară Maiak din orașul sovieitc Oziorsk, sistemul de răcire al unui rezervor, care conținea peste 70 de tone de deșeuri lichide, s-a defectat. Nimeni nu a observat. Temperatura a crescut, apa s-a evaporat și până la explozie nu a mai fost decât un pas. Baza de beton care cântărea 160 de tone a bubuit, dezlănțuind un nor radioactiv din nitrat de amoniu și acetați. La zece ore de la momentul exploziei, norul avea să se deplaseze la 350 de kilometri distanță de Oziorsk. Circa 1.000 de kilometri pătrați au fost contaminați cu Cesiu-137 și Stronțiu-90. Cum au răspuns autoritățile comuniste accidentului? Practic, dezastrul de la uzina Maiak a reprezentat scena de repetiții pentru felul în care, decenii mai târziu, aveau să procedeze în cazul Cernobîl: au declanșat imediat o blocadă informațională, niciun detaliu nu trebuia să transpire în exteriorul URSS. Aproximativ 15.000 de persoane din satele apropiate de zona centralei nucleare au fost evacuate. Dar abia pe 6 octombrie 1957.

La mijlocul lunii octombrie, subliniază cotidianul britanic The Guardian, Rosatom a emis un comunicat de presă în care preciza că „în eșantioanele testate în perioada 25 septembrie – 7 octombrie, inclusiv în sudul Uralului, nu s-a găsit nicio urmă de Ruthenium-106, cu excepția Sankt Petersburgului”.

Luni, Rosgidromet a anunțat că izotopul Ru-106 a fost detectat în Tatarstan și în sudul Rusiei, ajungând în cele din urmă în „toate statele europene, începând din Italia și înaintând spre nordul Europei” pe 29 septembrie. Agenția de meteorologie nu a precizat însă nicio sursă specifică de poluare din Rusia, dar satul Argaiaș este situat la aproximativ 30 de kilometri distanță de uzina Maiak.

Pe 9 noiembrie, Institutul francez de Radioprotecție și Siguranță Nucleară (IRSN) a emis un raport în care se afirma că Ru-106 fusese înregistrat în Franța între 27 septembrie și 13 octombrie, adăugând că un accident nuclear era posibil să se fi petrecut în Rusia sau Kazahstan. 

Ce spune şeful Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare despre norul radioactiv din Europa

Contactat pe 10 noiembrie de Digi 24, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, Rodin Traicu,  a dat asigurări că nu a existat „niciun pericol” pe teritoriul României.

„Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiații de către acest radionutrit artificialul 106, care a fost detectat cu concentrații mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”, a declarat Rodin Traicu.

El a precizat că zona de concentrare a fost „pe zona de sud și sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, București, Ilfov și Constanța”.

Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena cu privire la „măsurători care ridicau o creștere a acestui radionutrit în țări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”.

Am activat celula de criză începând să facem monitorizări zilnice împreună cu rețeaua națională de monitorizare a radiațiilor nucleare prin laboratorul de referință din București”, a punctat el.

Întrebat dacă poate fi vorba despre un accident nuclear, în măsura în care autoritățile din Rusia neagă, Rodin Traicu a spus că „acestea sunt speculații”.

„Nivelul creșterii radiațiilor și impactul lor asupra mediului și populației este redus, a scăzut sub limita de detecție. La noi a ajuns o creștere a nivelului de radiații nesemnificativă. Este greu să ai indicatori care să arate de unde a fost emis un nor cu o radiație foarte mare”, a precizat directorul CNCAN.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Ordin UE. Buletin și permis digital pentru toți cetățenii. România trebuie să aplice până în 2026
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Irinel Columbeanu, planuri neașteptate. Ce face fostul milionar de Paște
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Răsturnare de situație! Călin Georgescu a revenit cu un mesaj important
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți