Metoda banală care îţi arată că nu ai băut suficientă apă azi. Lipsa apei din organism vine la pachet cu mai multe afecțiuni care se resimt asupra pielii și organismului uman. Iată câteva dintre semnele care ne arată că am consumat o cantitate insuficientă de apă.
Concentrare redusă
„Chiar şi un singur principiu al deshidratării are repercusiuni asupra funcţiilor noastre cognitive, în special în ceea ce priveşte scăderea atenţiei şi concentrării”. Mai multe studii au arătat că subiecţii deshidrataţi fac mai multe greşeli în îndeplinirea sarcinilor simple, dar repetitive.
Apatie, astenie şi lipsă de energie
„90% din plasma sanguină este alcătuită din apă, iar deshidratarea face sângele mai dens şi devine mai dificil de transportat oxigen la fiecare celulă din organism. Nivelurile de energie scad şi predomină o senzaţie de oboseală cronică. Deshidratarea poate implica, de asemenea, mici modificări neurologice care duc adesea la dureri de cap frecvente, afectează starea de spirit, cresc senzaţia de nervozitate şi iritabilitate”.
Arsură în ochi
„Rareori ne dăm seama de impactul lipsei de hidratare asupra ochilor. Filmul lacrimal este compus în principal din apă: atunci când corpul este deshidratat se poate întâmpla să simţi arsuri, iritaţii, până la dificultăţi vizuale reale. Chiar şi clipirea pleoapelor, ca reacţie la uscarea ochilor, devine mai rapidă şi mai frecventă”.
Dureri musculare
„Un debut de deshidratare poate avea repercusiuni rapide asupra cartilajelor, care sunt compuse în mare parte din apă. Când acestea din urmă sunt rare, pot apărea dureri articulare şi crampe”.
Semnale de la piele
„Este cel mai mare organ din corpul nostru, prima ţintă vizibilă a deshidratării continue. Atunci când bem prea puţine lichide, de fapt, apa este eliberată din celulele pielii, pentru a fi redirecţionată către organele vitale. Aceasta se traduce prin uscăciune perceptibilă a pielii, cu pierderea elasticităţii şi accelerarea procesului de îmbătrânire”.
Urină închisă la culoare
„Culoarea urinei este un test excelent, rapid şi imediat pentru a înţelege starea noastră de hidratare. Dacă urina este limpede, hidratarea este bună, dacă apare de culoare galbenă, suntem deshidratati şi este timpul să începem să bem din nou, indiferent dacă avem sau nu senzaţie de sete”.