Metoda care prezice şansele ca elevii să se infecteze cu Covid-19 la şcoală. Experţii italieni au pornit de la presupunerea că 25 de elevi petrec 5 ore într-o sală de clasă de 50 de metri pătraţi.
În cazul în care un profesor care predă într-o clasă este intectat cu coronavirus, există riscul ca până la 15 persoane din clasă să se infecteze. Se ajunge la această situaţie, dacă ferestrele sălii sunt închise, iar elevii şi profesorul nu poartă mască de protecţie.
Riscul de infectare scade la jumătate dacă elevii poartă măştile de protecţie. În aceste condiţii, doar 7 persoane s-ar mai putea infecta. Asta, dacă măştile ar fi purtate corect şi pe toată durata celor 5 ore.
Aerisirea clasei scade, de asemenea, riscul de infectare la 2 persoane.
Cu toate astea, acelaşi rezultat poate fi atins cu un sistem de ventilare mecanică care să schimbe complet aerul din cameră la fiecare 20 de minute, scrie Corriere.it, citat de dcnews.
Pentru a reduce şi mai mult riscul, profesorii pot fi folosi un microfon, astfel încât să fie auziţi de toţi elevii, fără a ridica glasul, emiţând astfel mai puţine particule.
De exemplu, într-o sală de clasă, un profesor care vorbeşte continuu este mult mai contagios decât un elev care doar respiră.
În situaţia actuală, dacă un profesor ar recurge la microfon, toată lumea ar purta mască, iar geamurile sălii ar fi închise, riscul ar scădea la o persoană. Dacă se foloseşte un purificator de aer în sală, atunci riscul se înjumătăţeşte.