Corpul uman manifesta stres pentru a ne ajuta sa supravietuim in caz de pericol. Mai exact, stresul activeaza sistemul nervos simpatic, care directioneaza circulatia sanguina spre muschi si genereaza energia necesara pentru a fugi de un pericol iminent.
Din pacate, odata cu evolutia societatii au evoluat si formele de stres cu care ne confruntam zi de zi. Oamenii nu se mai tem de animale de prada, isi fac griji pentru termenele limita si raspunderile pe care le au. Si cum acesti factori sunt prezenti in viata de zi cu zi, unii oameni ajung sa manifeste o stare de stres cronica.
Cu timpul, aceasta conditie duce la insomnie, probleme digestive, dureri de cap, scaderea apetitului sexual si slabiciune fizica.
Cum gestionezi stresul
Nu este nicio surprinza ca alimentatia corecta, meditatia si miscarea ajuta la gestionarea stresului, insa uneori este nevoie de un impuls suplimentar.
Presopunctura este una dintre cele mai simple metode de a inlatura stresul, in mod rapid si neinvaziv. Este o metoda terapeutica folosita cu succes de 5 mii de ani.
Conceptul de presopunctura implica identificarea unor puncte de presiune, situate de-a lungul meridianelor, sau al canalelor energetice din corp. Fiecarui meridian ii corespunde un organ sau un grup de organe specifice si prin ele curge energia vietii sau «Qi».
Cand Qi-ul este blocat, apar bolile.
Desi medicina moderna nu poate explica cu exactitate modul in care actioneaza presopunctura, acest tip de tratament alternativ, la fel ca si acupunctura, este recomandat ca tratament complementar. Presopunctura se foloseste pentru a reduce stresul, a imbunatati nivelul de energie, a inlatura durerea si a diminua alte simptome de cancer, precum si pentru a ajuta un bolnav sa tolereze mai bine un tratament de cancer.
Inainte de a incepe sesiunea de terapie, respira adanc si intinde bine mainile si corpul in zonele in care vei atinge punctele de presopunctura. Poti masa usor pielea inainte de a aplica presiune asupra punctelor.
Foloseste degetul mare, incheietura mainii sau podul palmei si aplica presiune asupra punctului ales cel putin 3 minute, marind presiunea treptat. Incearca sa mentii un echilibru intre senzatia de durere si cea de detensionare si nu uita sa respiri adanc pe tot parcursul tratamentului.
Iata 5 puncte care elimina starile de anxietate si stresul.
Nei Guan
Pentru a gasi punctul de presiune, aseaza trei degete pe partea interioara a antebratului, pozitionand inelarul paralel cu incheietura. Misca varfurile degetelor astfel incat aratatorul sa ajunga pe mijlocul antebratului. Punctul in care se afla varful aratatorului este punctul de presopunctura. Apasa punctul respectiv cu aratatorul sau cu degetul mare timp de 2-3 minute. Apoi maseaza usor cu miscari circulare, cat timp simti ca este nevoie sau pana dispare stresul.
Union Valley
Aseaza palma dreapta cu fata in jos si cauta zona care uneste degetul mare de aratator. Aseaza degetul mare al mainii stangi pe punctul in care pielea intalneste muschiul degetului si pune aratatorul stang dedesubt, exact sub acelasi punct. Acum apasa cu ambele degete punctul respectiv si inspira adanc, incercand sa elimini tensiunea din corp cu fiecare expiratie. Fa acelasi lucru si la mana cealalta. Repeta pentru rezultate optime.
Shoulder Well
Acest punct e mai usor de gasit in oglinda. Presiunea exercitata asupra acestui punct se face cu ajutorul degetului aratator si se repeta pe ambii umeri, pentru a elibera energia Qi in intreg corpul. La inceput se va simti o usoara incordare, insa poti inchide ochii si te poti concentra pe respiratie pentru a ajuta corpul sa se detensioneze.
Central Treasury
Daca ai dificultati cu respiratia, poti folosi acest punct de la nivelul pieptului. Pune degetul pe punctul in care omoplatul (scapula) se uneste cu muschiul pectoral, cam la jumatatea distantei dintre axila si gat. Aplica o presiune moderata, apoi repeta pe partea bratului opus.
Heavenly Pillar
Pentru a alunga insomnia, gatul intepenit si oboseala, foloseste doua puncte de presopunctura de la baza capului: apleaca gatul in fata si pozitioneaza ambele degete mari pe ceafa. Cauta cu cele doua degete baza craniului. Apoi localizeaza sira spinarii si muschiul care se intinde de o parte si de alta a acesteia. Apasa cu varful degetului pe cele doua puncte ale muschiului, de-o parte si de alta a sirei spinarii. Stai drept, cu coloana bine intinsa cand presezi punctele, arata viataverdeviu.