„Persoană fizică, solicit împrumut în valoare de 10.000 EURO pe perioada de 1 an, cu dobândă rezonabilă, ofer garanţie imobiliară (teren frumos, în zona limitrofă Bucureştiului, de 580 mp, în valoare de 16.000 EURO).” Aşa sună un anunţ apărut pe internet în urmă cu câteva zile. Împinşi de circumstanţe, oamenii nu se mai uită cui dau pe mână agoniseala lor de-o viaţă.
„Este vorba de un teren în Periş, la 20 km de Bucureşti (…) Valoarea declarată este 16.000, casa mai face vreo 50 (…) Nici nu vreau să o pierd, Doamne fereşte, vă daţi seama eu nu risc 60.000 pentru 10.000. Eu lucrez la o companie mare de tot, sunt director, am salariu de 2.000 de euro, vă daţi seama. Pur şi simplu m-am aglomerat cu cheltuielile, o operaţie de cataractă, câteva chestii”, a declarat creditorul pentru reporterul România TV.
Dacă sunt prinşi, cei care apelează la aceste metode pot face şi închisoare.
„Înşelăciunea, dacă vizează o formă simplă, poate să ajungă până la 12 ani de închisoare, dacă are consecinţe deosebit de grave poate să ajungă şi la 20 de ani. Cămătăria este incriminată şi se pedepseşte dela 1 la 5 ani”, a declarat avocatul Mihaela Olaru.
Inventivitatea celor care vor să obţină sume cu împrumut vine după ce băncile au înăsprit condiţiile de creditare din cauza restanţierilor. Anul trecut, aproape 50.000 de români nu şi-au plătit ratele la bănci.