Metoda e folosită de producătorii din toată lumea, mai ales în perioadele lungi cu inflație. Spre exemplu, în Franța, producătorii trebuie să scrie pe etichete că au scăzut gramajul, însă în altele nu e obligatoriu.
Românii au observat această schimbare tot mai des în ultimul timp, că gramajul produselor a scăzut enorm, dar prețul a rămas același.
Cataloagele online ale supermarketurilor arată că transformarea există și în magazinele din România. Spre exemplu, un pachet de napolitane nu se mai vând acum la 180 de grame, ci la 160 de grame, însă prețul e același. Și cașcavalul are mai puțin cu zece grame decât în anii anteriori.
„La foarte multe produse, nu pot să faci o listă, sunt foarte multe începând de la panificație până la tot ce vreți. Nu mi se pare corect și nu numai la gramaj, e vorba și de bani pentru că la produse vinzi un lucru cu un preț sau îl iei cu un preț și mai pui adaos 10 procente, 15, dar sunt altele care au 100% procente”, a spus un bărbat.
După ce consumatorii s-au plâns de acest mecanism de shrinkflation, s-au luat măsuri. Producătorii sunt nevoiți să precizeze pe etichetă că produsul lor s-a micșorat.
În Coreea de Sud, producătorii ce nu respectă regula riscă să primească amenzi uriașe, între 3.000 și 7500 de dolari. La fel se întâmplă și în Franța, unde producătorii sunt obligați să-și anunțe clienții că produsul lor a traversat modificări.
Autoritățile de la noi nu par să fie prea interesate de acest subiect. Legea spune că dacă producătorul trece pe ambalaj cantitatea corectă, acesta poate să modifice produsul în orice fel dorește.
„Trebuie să verificăm și să fim foarte atenți totdeauna ce cumpărăm, nu doar în aceste momente. Tot timpul trebuie să ne informăm și este obligația consumatorului să se informeze”, Cristian Păun, profesor de economie.