„Directiva modernizată privind echipamentul radio este un instrument eficient pentru a preveni interferența între diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte încântată că am agreat introducerea unui încărcător comun. Acesta servește intereselor consumatorilor și mediului în egală măsură și va pune capăt mormanelor de încărcătoare și la 51.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an”, a spus raportoarea Barbara Weiler, din grupul S&D, în dezbaterea premergătoare votului.
Propunerea de directivă prezintă reguli armonizate pentru punerea pe piață a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare, chei de mașini și modemuri. Regulile au ca scop să țină pasul cu numărul și varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio și să asigure faptul că acestea nu interferează unele cu altele, respectând totodată cerințe importante privind sănătatea și siguranța, scrie Agerpres.
Eurodeputații au cerut noi eforturi de dezvoltare a unui încărcător comun pentru unele categorii de echipamente radio, în special telefoane mobile, întrucât acest lucru ar simplifica utilizarea și ar reduce costurile și deșeurile inutile.
Citeşte şi Cât vorbesc românii la telefon şi cât trafic de internet consumă
PE a modificat propunerea legislativă pentru a stipula că posibilitatea de a lucra cu încărcătoare comune va fi o cerință esențială pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeană va fi cea care va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate să îndeplinească această cerință, se arată în textul adoptat.
De asemenea, eurodeputații au susținut și prevederile din directivă care vor conferi autorităților instrumente suplimentare de supraveghere a pieței pentru a identifica echipamentele radio care nu respectă noile reguli de siguranță.
Pe baza informațiilor oferite de statele UE și după o evaluare atentă, CE va identifica acele categorii de echipamente care vor necesita înregistrare înainte de a putea fi scoase pe piață. O bază de date similară este deja operațională în SUA.
Propunerea legislativă a fost aprobată cu 550 de voturi pentru, 12 împotrivă și opt abțineri. Întrucât propunerea a fost deja agreată informal cu Consiliul de Miniștri, validarea sa de către acesta reprezintă o formalitate. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziție să transpună regulile în legislația națională, iar producătorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.
Citeşte şi ATENŢIE: La ce pericole te expui când îţi vinzi telefonul mobil