Conducerea unei comune din Breaza a venit cu o metodă inedită prin care să-i convingă pe localnici să sorteze gunoiul și să recicleze. Începând cu anul 2018, moment în care a fost înfiinţat serviciul de salubrizare, administraţia locală din Breaza şi-a impus să crească gradual colectarea pe fracţii a deşeurilor menajere, biodegradabile şi reciclabile la nivelul comunei. În timp, în comună au fost instalate containere speciale în care să colecteze deşeurile din gospodărie selectiv, pe cele trei fracţii.
„Noi am înfiinţat serviciul de salubrizare în anul 2018. Am distribuit fiecărei familii câte trei tomberoane, un tomberon pentru deşeuri menajere, unul pentru reciclabile şi unul pentru deşeuri biodegradabile. La început aveam probleme cu selecţia, nu exista înţelegere din partea unor abonaţi, amestecau cele trei tipuri de deşeuri în containere. În prima fază am început să refuzăm a ridica deşeurile care nu corespundeau, dar aveam reclamaţii potrivit cărora anumite persoane spuneau că tomberoanele corespundeau, dar nu au fost ridicate”, a declarat primarul comunei Breaza, Adrian Drugă pentru AGERPRES.
Pentru a-i obliga pe abonați să colecteze deșeurile selectiv, administrația locală a luat decizia de a achiziţiona o cameră de luat vederi de tip Body-cam.
„Am considerat că acolo unde sunt probleme cu colectarea să avem o cameră de luat vederi, iar cei care manipulează aceste deşeuri, dacă consideră că nu sunt corespunzătoare, să filmeze tomberonul, numărul casei proprietarului şi am observat că această procedură dă randament. Lucrătorul are o singură cameră pe care o instalează dimineaţa când pleacă pe teren şi o porneşte numai acolo unde sunt probleme. Societatea de salubrizare este în subordinea consiliului local, avem propria noastră societate. Este o cameră care se pune pe cap, dar se poate ataşa şi în piept, cum sunt cele folosite de motociclişti. Am luat-o de la un magazin care comercializează piese auto”, a mai precizat Adrian Drugă.
După acestă măsură, localnicii au devenit mai responsabili, iar gradul de colectare a deşeurilor reciclabile a crescut de peste 20 de ori.
„Dacă am plecat de la 90 de tone pe care le duceam la deşeurile menajere acum cu 6-7 ani în urmă, acum am ajuns la 20 de tone de menajer. Dacă acum câţiva ani aveam 900 de kilograme de deşeuri recilabile, acum ajungem undeva la 20 tone de deşeuri reciclabile pe lună. Acum nu mai sunt probleme legate de colectare, doar cazuri izolate”, a subliniat primarul comunei.