Această iniţiativă este una inedită în Irak, ţară ce organizează la 12 mai a patra serie de alegeri legislative şi în provincii după înlăturarea dictatorului Saddam Hussein, în 2003.
În general, candidaţii sunt aleşi de partidele politice, clanuri sau triburi, fără ca populaţia să fie implicată. Cu toate acestea, manifestaţii ale cetăţenilor excedaţi, ce denunţă inabilitatea şi corupţia unei clase conducătoare ce are probleme în a se reînnoi, au loc în fiecare săptămână în Irak.
Abadi afirmă că şi-a lansat apelul pentru candidaţi pentru a răspunde ‘nevoilor maselor de a alege cei mai eficienţi şi mai buni candidaţi’, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Ludovic Orban: Avem 10.000 de candidaţi de prim-miniştri mai buni decât Dăncilă
El asigură, de asemenea, că crede în ‘nevoia de a extinde participarea publică’, pentru ‘a prezenta persoana adecvată pentru postul adecvat’.
Întărit prin victoria sa militară împotriva grupării Stat Islamic (SI) şi prin faptul că a împiedicat tentativa de secesiune a kurzilor, premierul Haider al-Abadi este unul dintre rarii politicieni şiiţi care beneficiază de o rată de susţinere ridicată printre suniţi, potrivit Agerpres.
El a decis să nu se prezinte în alegeri sub eticheta partidului său, formaţiunea şiită istorică Daawa, şi pledează în platforma sa pentru unitate dincolo de graniţele confesionale.
Candidaţii suniţi, în general aleşi în provinciile Al-Anbar (vest) şi Ninive (nord), unde se află jumătate dintre cei 2,6 milioane de strămutaţi ai ţării, pledează pentru o amânare a alegerilor pentru decembrie. Parlamentul urmează să analizeze această cerere.