Ministerul rus al Muncii a publicat luni o listă cu expresiile şi temele cunoscute în Rusia ca fiind îndemnuri la dare de mită şi care sunt de acum interzise funcţionarilor ce lucrează cu publicul, scrie Le Point, citat de Agerpres.
Expresii ca cele citate mai sus sunt interzise pentru că ‘ele pot fi percepute ca cereri de mită’, arată ministerul în lista cu recomandări postată pe site-ul său oficial. Formule de tipul ‘problema este greu de soluţionat, dar nu imposibil’ sau ‘trebuie argumente mai convingătoare’ sunt şi ele de nefolosit de către funcţionarii din sectorul public.
Românii muncesc 16 zile doar pentru a plăti ŞPĂGILE
Salariaţii ruşi trebuie să se ferească să abordeze cu interlocutorii subiecte delicate ca ‘salariile prea mici’, ‘dorinţa de a înscrie un apropiat într-o unitate şcolară’ sau ‘un proiect de călătorie turistică’. ‘Abordarea unor astfel de subiecte cu reprezentanţii unor organizaţii sau cetăţeni a căror soartă depinde de decizia lor poate fi percepută ca o aluzie la necesitatea de a da mită’ pentru a primi o rezolvare favorabilă, precizează ministerul.
În Rusia, corupţia este un rău endemic existent la toate nivelurile aparatului de stat, îndeosebi în armată şi poliţie. Săptămâna trecută, rectorul Universităţii de Administraţie, Viktor Kozbanenko, a fost prins în flagrant delict în timp ce primea 7 milioane de ruble (175.000 euro) de la o firmă aleasă pentru întreţinerea campusului universitar. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, actualul premier, care făcuse din lupta împotriva corupţiei o prioritate, a recunoscut că a eşuat în acest domeniu.
Berlusconi explică de ce mita nu e ruşinoasă, ci e SĂNĂTOASĂ