Cum poți curăta argintul chiar la tine acasă. Obiectele din argint oxidează după o anumită perioadă de timp, această reacție chimică este una foarte normală și se datorează fie contactului dintre metal și pielea noastră, ori pur și simplu, timpul își pune amprenta asupra lor.
Din fericire, avem soluția salvatoare care te va ajuta să îți cureți argintăria chiar la tine acasă fără să mai fie nevoie să apelezi la ajutorul unui bijutier.
Orice gospodină are în casă bicarbonat de sodiu pe care îl folosește pentru diverse treburi casnice. Însă cu siguranță nu știai că el poate fi folosit și la curățarea obiectelor din argint.
Tot ce trebuie să faci este să pui obiectele din argint pe fundul unui castron, pe care ai așezat înainte o folie de aluminiu, după care trebuie să le acoperi complet cu bicarbonat. Apoi, toarnă peste ele apă clocotită.
În urma acestei proceduri, va rezulta o spumă care va curăța ca prin minune argintul și asta pentru că atomii de sulf, care îi dau culoarea neagră, vor trece de pe obiectele respective pe folia de aluminiu.
Lasă câteva minute obiectele din argint în spuma respectivă după care mută-le într-un alt vas cu apă călduță, rezultatul va fi unul uluitor.
Dacă din întâmplare nu ai bicarbonat în casă, poți să îți cureți argintul cu ajutorul oțetului sau a unei lămâi. Pune obiectele din argint într-un castron plin cu zeamă de lămâie sau oţet și lasă-le acolo timp de o jumătate de oră. Apoi scoatele din amestecul respectiv și clătește-le cu apă călduță, iar la final şterge-le cu un prosop de bumbac sau cu o lavetă.
Și dacă nu vrei să pierzi prea mult timp curățând argintăria, amoniacul este cea mai simplă și mai eficientă soluție. În loc de oțet sau zemă de lămâie pune o soluție de amoniac cu o concentraţie de 10%. Lasă timp de 10 minute argintul în soluția respectivă după care clătește foarte bine cu apă obiectele şi se şterge-le cu un prosop.
Trebuie să îți mai dezvăluim un truc pe care gospodinele îl practică de zeci de ani. Este vorba despre fierbera obiectelor din argint în apă, alături de coji de usturoi. Acestea se lasă să fiarbă până se observă că şi-au recăpătat culoarea iniţială.