Aparatele electrocasnice sunt extrem de importante pentru oameni în anul 2024, chiar și în mediul rulal. Viață noastră a ajuns să depindă în foarte mare parte de acestea, iar buna lor fucționare este pe lista noastră de priorități. Totuși penele de curent sau căderile de tensiune pot fi nocive pentru „sănătatea” aparatelor noastre electrocasnice. Tocmia din acest motiv, în ultima vreme, s-a observat o creștere notabilă a cererii pentru sisteme de stocare a energiei, ca urmare a frecventelor întreruperi de curent și a fluctuațiilor de tensiune provocate de caniculă. Aceste probleme sunt tot mai întâlnite în contextul temperaturilor extreme, care afectează stabilitatea rețelei electrice.
Sistemele de stocare a energiei joacă un rol esențial în protejarea aparatelor electrocasnice împotriva variațiilor bruște de tensiune, asigurând astfel funcționarea neîntreruptă a acestora. În plus, aceste sisteme sunt relativ ușor de instalat, procesul putând fi finalizat în câteva ore. De asemenea, ele oferă o autonomie considerabilă, permițând unei fabrici să funcționeze independent de rețeaua de distribuție a energiei electrice pentru o perioadă de aproximativ 24 de ore, ceea ce contribuie semnificativ la menținerea operațiunilor neîntrerupte și la protejarea echipamentelor esențiale.
„Valul de căldură din luna iulie a acestui an va rămâne în istorie nu doar pentru zilele cu temperaturi de peste 40 °C, dar și pentru nopțile care au adus numeroase recorduri absolute. În decurs de numai patru zile, a fost egalată sau depășită temperatura maximă absolută lunară la 23 de stații meteo și au fost doborâte și recorduri meteo de acum 88 de ani. În astfel de perioade de caniculă, întreruperile de la rețeaua electrică devin tot mai frecvente și mai îndelungate. Aceste întreruperi cauzează disconfort atât în locuințe, cât și în fabrici sau birouri. Din fericire, există soluții eficiente pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică, de la câteva ore până la câteva zile, indiferent dacă aveți sau nu panouri fotovoltaice instalate” a declarat Cornel Eftenoiu, fondator și CEO al Darcom Energy.
Pentru consumatorii care nu dispun de panouri fotovoltaice, sistemele de stocare a energiei reprezintă o soluție extrem de practică și eficientă. Aceste sisteme sunt proiectate pentru a se conecta la rețeaua electrică și funcționează similar cu un UPS. Ele au capacitatea de a stoca energia electrică în momentele în care rețeaua este activă și o eliberează atunci când este necesar, asigurând astfel continuitatea furnizării de energie. În ultimele 12 luni, numărul de instalări pentru aceste sisteme a crescut considerabil, urcând de la aproximativ 100 de unități instalate anul trecut la câteva sute de cereri în ultimele două luni. Costul pentru instalarea unui astfel de sistem, care poate asigura alimentarea cu energie a unei locuințe sau a unui birou timp de cel puțin o oră, este în jur de 2.000 de euro. Un alt beneficiu important al acestor sisteme este capacitatea lor de a proteja echipamentele electrice de fluctuațiile de tensiune care pot cauza deteriorări și pot afecta garanția aparatelor.
Pentru cei care dețin deja un sistem fotovoltaic, sistemele de stocare a energiei sunt extrem de utile, deoarece permit acumularea energiei generate de panourile solare pentru a fi utilizată ulterior. În plus, ele facilitează un management inteligent al energiei, optimizând utilizarea resurselor și asigurând o mai bună eficiență energetică.
„Aceste soluții vin complet configurate, iar montajul este de tip plug and play și nu durează mai mult de câteva ore. Faptul că sunt compacte și vin într-un dulap metalic nu necesită spațiu dedicat de stocare, iar timpul de instalare este minim. Aceste sisteme ajută la managementul inteligent al energiei și protecția împotriva fluctuațiilor, pe lângă alimentarea continuă cu energie. Un aspect foarte important este că trecerea de la rețea la stocare se face sub o secundă, ceea ce înseamnă că alimentarea și funcționarea echipamentelor electrice nu se întrerupe” a adăugat Cornel Eftenoiu.
Citește și: Adio Arctic! Cel mai mare producător de electrocasnice din România îşi schimbă numele