Metoda Kazarin de cultivare a roșiilor presupune că acestea vor crește fără prea mult efort, fără plivire și udări frecvente. Această tehnică ar fi fost lansată de Aleksey Alekseevich Kazarin, un cunoscut grădinar amator din Federația Rusă, cunoscut ca jurnalist și editor al unor publicații de grădinărit, potrivit agrointel.ro.
După o experiență de 50 de ani în cultivarea roșiilor, Kazarin a ajuns la concluzia că poate obține roade din belșug anual cu foarte puțin efort. În ceea ce privește cultura de tomate, cea mai mare problemă este necesarul de umiditate, iar acesta a încercat să o rezolve.
Citește și: Românii care păstrează roșiile în frigider trebuie să știe asta. De ce nu e bine să le ții la rece
El a apreciat că nu e nevoie de o calitate foarte ridicată a plantelor, ci este esențial ca ele să fie puternice. Înainte de a fi puse în pământ, ele trebuie obișnuite cu noul regim de temperatură. Răsadurile trebuie scoase afară sau în solar timp de o oră, mărind timpul de călire de la 10-15 minute la patru ore.
Acestea vor suferi o defoliere la bază, iar frunzele din partea inferioară a tulpinii trebuie îndepărtate cu grijă. Pregătirea gropilor este, de asemenea, foarte importantă. Nu trebuie să fie foarte adânci, ci alungite, care să măsoare puțin peste jumătate din lungimea plantei ce va fi pusă în pământ.
Gropile se pregătesc în ziua plantării, iar în fiecare dintre acestea se toarnă circa o jumătate de găleată de compost, o mână de cenușă de lemn și o mână de superfosfat. Acestea se amestecă cu pământ și se udă cu cinci litri de apă fiecare groapă, cu 1 gram de pergament de potasiu pentru fiecare litru de apă.
După ce apa s-a absorbit, roșiile pot fi plantate. Acestea se așează orizontal în groapa de plantare, cu vârful spre nord, iar apoi partea inferioară a tulpinii se presară cu un strat mic de pământ de circa 5 centimetri.
Apoi, se face o nouă udare abundentă, cu câte 5 litri de apă pentru fiecare răsad. Roșia se leagă de un spalier și se mulcește bine solul. Ulterior nu mai este nevoie de udare.
În căutarea umidității, sistemul de răsăcini al răsadurilor se vor dezvolta și vor deveni vizibil mai puternice, vor prinde viață și vor trage, până la fructificare, din pământ propria apă și hrană.