Uscarea hainelor pare un lucru ușor, însă lucrurile se complică când vremea devine rece și umedă.
Dacă vă uscați hainele pe un calorifer sau pe un uscător de rufe, umezeala din haine este transferată în aerul din jur pe măsură ce se usucă. Acest lucru creează mai multă umiditate în casa ta.
Dacă excesul de umiditate este prins în interior, fără unde să scape, se va condensa pe pereți, ferestre și alte suprafețe și poate duce la alte probleme, cum ar fi mucegaiul și umezeala.
Cum usuci rufele iarna. Trucul genial şi greşeala majoră pe care le facem
Acest lucru se întâmplă mai ales în lunile mai reci, când aveți tendința de a lăsa ferestrele și ușile închise.
Acest lucru ar putea cauza probleme de sănătate, în special celor predispuși la astm, febra fânului și alte alergii, spun cercetătorii.
Cercetătorii au spus că nivelurile mai ridicate de umiditate ar putea duce la creșterea acarienilor de praf și la creșterea concentrației de spori de mucegai, mai ales atunci când sunt combinate cu lipsa unei ventilații adecvate. Această reducere a calității aerului a fost legată de astm și alte afecțiuni alergice.
Hainele durează mai mult să se usuce în interior și pot capta mirosuri neplăcute de mucegai, mai ales în camerele mici și cele cu podea mochetă.
Nu umpleți excesiv mașina de spălat. Strângerea hainelor împreună le va lăsa umezite la sfârșitul spălării și, în cele din urmă, vor dura mai mult să se usuce.
Utilizarea unui dezumidificator vă poate usca hainele mai repede decât atunci când utilizați un uscător de rufe.
Hainele se usucă aspre și rigide numai atunci când sunt uscate peste o sursă de căldură, cum ar fi un calorifer.
Pe de altă parte, dezumidificatoarele funcționează invers, folosind aer uscat pentru a încălzi hainele până la uscare. Hainele tale usucă și devin mai moi!
Pentru a vă usca hainele cu un dezumidificator așezați pur și simplu hainele umede pe un suport pentru haine și plasați dezumidificatorul în apropiere.
Închideți toate ușile și ferestrele din cameră și puneți dezumidificatorul în modul Turbo pentru a accelera procesul.
Dacă hainele sunt doar puțin umede și au nevoie doar de uscare, puteți selecta în schimb – Modul de economisire.
În timp ce un uscător de rufe poate fi eficient la uscarea rufelor, poate fi, de asemenea, foarte costisitor de utilizat, deoarece acestea au un consum mare de energie.
În plus, dacă uscătorul dvs. de rufe este un uscător cu aerisire, dar nu a fost instalat cu conducte exterioare pentru a evacua condensul în exterior (cum ar fi cazul multor apartamente), va contribui doar la excesul de umiditate în interior.
Un dezumidificator, pe de altă parte, poate usca hainele și vă poate ajuta să mențineți o casă mai sănătoasă, eliminând excesul de umiditate din alte activități zilnice casnice, cum ar fi călcatul sau dușul. Pe vreme rece, funcționează și ca încălzitor pentru a încălzi interiorul.
Greşeala care te poate costa sănătatea. De ce NU e bine să usuci hainele pe calorifer
Evitați uscarea rufelor în încăperile în care petreceți cel mai mult timp, cum ar fi dormitorul, pentru a reduce riscul de umezeală și mucegai. Un suport de uscare montat pe perete este o opțiune bună: nu ocupă spațiu pe podea și îl puteți plia. Alternativ, încercați o funie de rufe retractabilă care poate fi trasă înapoi și pusă deoparte atunci când nu este utilizată.
Încercați să poziționați rufele lângă o fereastră deschisă sau într-un loc cu flux bun de aer. Evitați să stratificați prea multe haine în aceeași parte a aeristorului, deoarece acest lucru poate întârzia procesul de uscare. În schimb, împrăștiați hainele uniform la cel puțin un centimetru una dintre ele și întoarceți-le după câteva ore pentru a le ajuta să se usuce uniform.