Este descoperirea unui grup de cercetători australieni, care se întrebau cum poate supravieţui caniculei acest marsupial, care îşi petrece cea mai mare parte a vieţii în copaci, fără să intre în pământ, la răcoare, sau să îşi facă siesta la umbra vreunui tufiş, relatează AFP.
Natalie Briscoe, zoolog la Universitatea din Melbourne, şi echipa ei, au observat câteva luni circa 40 de koala în peisajul arid din sud-estul Australiei, cu ajutorul unor emiţătoare radio instalate pe animale. Cercetătorii au înregistrat şi studiat poziţia, activitatea, felul în care animalele stăteau în copaci, temperatura aerului şi a copacilor. Când era răcoare (sub 25 grade C), animalele stăteau de obicei pe ramurile înalte, uneori încolăciţi. Însă, de îndată ce temperatura urca, aveau tendinţa să se întindă, lipindu-se de ramurile groase de la baza copacilor sau de trunchiuri. Cu cât temperaturile erau mai ridicate, cu atât koala stătea mai aproape de sol, au observat zoologii.
Ei au mai constatat că marsupialele, care se hrănesc aproape exclusiv cu frunze de eucalipt, se urcau adesea (29%) în arbori acacia – necomestibili pentru ei – pe timp călduros şi aproape niciodată (5%) când temperatura era suportabilă. Studierea arborilor acacia negri a dus la o explicaţie a acestui comportament: când este cald, trunchiul de acacia negru are o temperatură mai mică decât cea a aerului ambiant – în medie cu 6,7% la baza trunchiului şi cu 5,1% la jumătatea lui. Prin comparaţie, trunchiul eucaliptului, cu ale cărui frunze se hrăneşte koala, avea o temperatură cu doar 1,5% mai mică decât a aerului din jur.
Potrivit cercetătorilor, simplul fapt că se lipeşte de un trunchi răcoros îi permite koalei să elimine căldura mult mai eficient (68% din totalul necesar pentru a-şi menţine temperatura constantă) şi să evite să se deshidrateze transpirând prin limbă.
‘Studiul nostru arată, prima oară, că speciile arboricole pot avea microclimate răcoroase datorită trunchiurilor copacilor’, spun cercetătorii. Potrivit cercetării, publicate în revista Biology Letters a Royal Society britanice, la această strategie a koalei ar putea recurge şi ale specii, cum ar fi primatele, leoparzii, păsările şi nevertebratele. De aici decurge importanţa păstrării unor asemenea habitate, în contextul încălzirii climatice, încheie AFP.