Transpiraţia patologică apare de regulă după vârsta de 13 ani şi se manifestă cu precădere în zona axilei, palmelor şi tălpilor. Umezeala permanentă a pielii poate favoriza apariţia negilor şi infecţiile cu fungi, mai ales în zona tălpilor, scrie doctorulzilei.ro.
Persoanele care suferă de hiperhidroză transpiră atât la căldură, cât şi la frig, cu precădere în timpul zilei, când activitatea fizică este crescută. Boala nu se vindecă spontan şi trebuie tratată la dermatolog.
Cele două metode moderne de tratament sunt injectarea cu toxina botulinică şi operaţia de aspirare sau chiuretare a glandelor sudoripare din zona axilei. Tratamentul cu toxina botulinică este disponibil la noi în ţară din 1998. Botoxul se injectează în zonele problematice, care au fost anesteziate în prealabil, cu cremă sau intravenos, în funcţie de sensibilitatea pacientului. Efectul intervenţiei se vede după cinci zile.
Cei care vor rezultate definitive pot opta pentru chiuretarea şi aspirarea glandelor sudoripare în urma căreia transpiraţia e redusă în proporţie de 80%, pe viaţă.
Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog