În farmacie nu există medicamente menite să întârzie menstruaţia. Există însă o singură metodă eficientă şi sigură, dar este rezervată femeilor care iau pilula contraceptivă, scrie unica.ro.
„Acestea pot amâna apariţia sângerării menstruale dacă încep un nou blister de contraceptiv imediat după terminarea celui precedent”, a declarat Alina Bujor, farmacist diriginte la Sensiblu.
Asta înseamnă că nu mai faci acea pauză de şapte zile între două serii de contraceptive. „Cel de-al doilea blister îl puteţi întrerupe când doriţi apariţia sângerării menstruale, iar următorul blister îl începeţi după cele şapte zile de pauză”, ne-a mai spus Alina Bujor.
Ea avertizează, însă, că, în timpul administrării celui de-al doilea blister, pot să apară mici sângerări neregulate sau „pete”.
Citeşte şi Perimenopauza, tot ce trebuie să ştii dacă ai peste 35 ani
Această metodă poate fi folosită în siguranţă, însă nu trebuie să se abuzeze de ea. O dată sau de două ori pe an, în situaţii excepţionale este în regulă. Mai mult nu, pentru că pot apărea tulburări hormonale.
În cazul în care nu urmezi un tratament cu anticoncepţionale, există foarte puţine variante de amânare a menstruaţie, însă acestea fie nu sunt recomandate de medici, fie nu dau rezultatele mult dorite. Metodele pe care le găseşti pe Internet sunt total contraindicate, deoarece pot da dereglări hormonale grave sau alte probleme de sănătate.
Unul din medicamentele cunoscute pentru efectul de a întârzia menstruaţia este Orgametril, produs pe bază de lynestrenol, o substanţă care are efecte asemănătoare cu ale progesteronului. Se începe „tratamentul” cu două săptămâni înainte de data normală a menstruaţiei şi se încetează în momentul când se doreşte instalarea sângerării. Din păcate, Orgametrilul nu este o soluţie, pentru că poate deregla complet balanţa hormonală. Oricum, produsul se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală.
Unele persoane pot recomanda vitamina K sau calciu pentru a opri menstruaţia, după ce s-a instalat deja, însă potrivit farmacistului, calciul nu are acest efect. În ceea ce priveşte vitamina K, această substanţă are efect antihemoragic, dar poate doar să reducă sângerarea, nu o opreşte de tot.
Citeşte şi Modificările prin care trece organismul tău în acea perioadă a lunii. Cum îl poţi ajuta