Amenoreea de lactatie
Alaptarea este unul dintre cele mai minunate daruri pe care le poti oferi puiului tau. Dar, pe langa faptul ca ii asiguri bebelusului o nutritie echilibrata si il protejezi impotriva bolilor si alergiilor, alaptarea iti aduce si tie un avantaj: te poate feri de o posibila sarcina in aceasta perioada, lasand timp corpului sa se refaca dupa lungul parcurs al maternitatii.
Citeste si: Analize necesare dupa nastere
EXPLICATIA: Desi alaptarea in sine nu constituie o metoda contraceptiva, nivelul ridicat de prolactina, hormon secretat de hipofiza, cu rol in stimularea secretiei de lapte, are o importanta deosebita in inducerea unei infertilitati temporare. Prolactina inhiba doi hormoni necesari ovulatiei: FSH (hormon de stimulare foliculara) si GnRH (hormon de eliberare a gonadotropinei). Ambii sunt responsabili de dezvoltarea si maturarea ovulului. Asadar, in hiperprolactinemie, ovulatia nu se mai declanseaza, conferindu-ti, pe termen scurt, protectie naturala impotriva sarcinii.
Citeste si: Schimbarile hormonale dupa nastere
Totusi, ca sa beneficiezi de aceasta infertilitate fiziologica, este nevoie sa respecti cativa factori: sa alaptezi exclusiv, adica sa nu-i oferi copilului tau niciun alt supliment de hrana (lapte-formula, sucuri), sa alaptezi la intervale regulate (la 3-4 ore in timpul zilei si la 4-6 ore noaptea), varsta micutului tau sa nu fie mai mare de 6 luni (pentru ca nivelul de prolactina incepe sa scada, chiar daca vei alapta in continuare) si, evident, sa nu fi avut inca menstruatie.
Citeste pe mami.ro si alte metode de contraceptie dupa nastere