Metode de plată în vacanță. Cum este mai avantajos să plătești în străinătate: cash, Revolut sau card tradițional?

Metode de plată în vacanță, în străinătate. După o perioadă destul de agitată și un început de an dificil din punct de vedere economic, românii s-au înghesuit să își achiziționeze sejururi, mai ales în afara țării. De aceea, este important să te informezi cum e mai bine să plătești înainte de a merge într-o țară străină.
Alina Costache
23 iun. 2023, 14:37
Metode de plată în vacanță. Cum este mai avantajos să plătești în străinătate: cash, Revolut sau card tradițional?
Metode de plată în vacanță

Metode de plată în vacanță. Iată câteva sugestii din cele mai populare destinații alese de români în perioada verii: Grecia, Turcia, Bugaria și Egipt.

Citește și: Țara care a interzis trolerele. Ai mare grijă unde pleci în vacanță, dacă vrei să nu cheltuiești mai mult decât ai plănuit

Metode de plată în vacanță

Metode de plată în Grecia

Atunci când faci o plată cu cardul în lei în străinătate, banca ta îți blochează suma echivalentă în lei, la cursul pe care îl practică. Metoda prin care să te asiguri că în momentul plății cu cardul plătești la un curs bun este să verifici cursul valutar euro/lei al băncii la care ai cardul.

În cazul în care folosești un card Revolut poți să alegi să convertești banii în moneda locală înainte să plătești, iar aplicația va realiza conversia pentru operațiunea ta în mod automat de fiecare dată când are loc o tranzacție.

Dacă retragi cash de pe un card Revolut, poți faci asta gratuit în limita a 800 de lei lunar (sau 5 retrageri, oricare limită se atinge întâi). Limita poate fi mărită la 1.600 lei, 3.000 lei și 7.500 de lei pentru cei care plătesc abonamente Revolut (Plus, Premium, Metal, Ultra).

De notat că după depășirea limitelor mai sus menționate, Revolut aplică un comision de utilizare rezonabilă de 2%.

În plus, pentru plata directă la comercianți cu un card Revolut, tranzacțiile de schimb valutar nu sunt taxate până la 5.000 lei pe lună în cazul planurilor Standard și Plus. Sumelor ce depășesc aceste praguri le este aplicat un comision de 0,5%.

Pentru schimburi valutare se aplică comisioane pentru zilele lucrătoare și weekenduri, iar acestea sunt percepute indiferent ce plan ai avea. Astfel, de luni până vineri nu se aplică niciun comision, însă, în timpul weekendurilor, se aplică un comision de adaos de 1% pentru toate monedele.

Pentru adepții cash-ului, cea mai facilă variantă este să schimbi lei în euro direct din România pentru vacanța ta. În caz că ai rămas fără cash în Grecia, există opțiunea să scoți bani de la bancomat.

Metode de plată în Turcia

Turcia este una dintre destinațiile preferate pentru românii care vor să își petreacă concediul în regim all-inclusive. Românii care vor să călătorească în Turcia trebuie să știe că nu se pot baza exclusiv pe card, ci că vor avea nevoie de cash la ei.

Atunci când vei plăti cu un card de debit în lei se va face conversia automată către moneda locală – lira turcească. Majoritatea băncilor din România fac această tranzacții printr-o dublă conversie: din lei în euro, apoi din euro în lire turcești. Acest lucru poate să fie în dezavantajul tău dacă banca ta nu practică un curs valutar bun.

Pentru a verifica dacă cursul de schimb este unul favorabil pentru tine poți compara cursul BNR cu cel al băncii la care ai cardul. Pentru primul schimb valutar: cel din lei în euro, va fi luat în considerare cursul practicat de banca ta, iar pentru a doua conversie: cea din euro în liră turcească, cursul practicat de VISA sau Mastercard, în funcție de procesatorul de plăți inscripționat pe cardul tău bancar.

Pentru utilizatorii de carduri Revolut, convertirea leilor în lire turcești se face din aplicație prin funcția Exchange și apăsând butonul „Sell RON to TRY”. Prin acest mod poți să achiți cu cardul direct în moneda locală.

Dacă vrei să schimbi bani în Turcia este recomandat să ai la tine euro sau dolari pentru a putea a face schimbul mai facil. Totodată, este indicat să verifici cursul înainte să alegi exchange-ul: cele din zonele populare pentru turiști pot să ofere cursuri mai proaste.

Trebuie să ai în vedere că volatilitatea pieței finanicare din Turcia este una extrem de ridicată. Rata anuală a inflației în Turcia a ajuns la nivelul de 39,6% în mai 2023, conform Trading Economisc, cel mai înalt nivel a scumpirilor înregistrându-se în august 2022, atunci când a înregistrat un nivel de 80,21%. Din acest motiv, nu este indicat să îți convertești banii în lire turcești cu mult timp înainte de călătoria ta: aceștia s-ar putea devaloriza.

Un alt motiv pentru care este bine să aveți bani cash la voi este plăcerea negocierii din bazarele turcești. Nu contează că vorbim de un suvenir, de o cutie cu rahat turcesc, ori un tricou sau un set de șosete, nu acceptați primul preț. Comercianții vor insista să vă convingă să cumpărați de la ei.

Metode de plată în Bulgaria

Bulgaria anunțase la începutul anului că va trece la moneda euro din 2024, însă această țintă s-a amânat până în 2025. Cu toate acestea, vecinii bulgari sunt deja obișnuiți cu turiștii străini, așa că există multe locuri în care poți să plătești în valută (în euro sau lei).

Până la introducerea monedei euro, moneda națională este leva, iar cursul valutar este, la momentul redactării articolului, 1 BGN = 2,54 RON.

Atunci când plătești cu un card de debit în lei se va face conversia automată în leva. Majoritatea băncilor din România fac această conversie în doi pași: prima dată transformă suma din leu în euro, apoi din euro în leva. În acest mod, poți pierde bani prin cursul valutar aplicat de bancă și procesatorul de plăți (vezi mai sus cazul Turciei).

Metode de plată în Egipt

Egiptul a ajuns de mult pe radarul românilor care își planifică concediile. Moneda națională este lira egipteană care, în momentul redactării articolului, are o valoare de 0,15 lei. Cu toate acestea reprezentanții din turism recomandă să ai la tine dolari sau euro, multe activități destinate turiștilor se achită în aceste monede.

Egiptul rămâne o societate bazată pe numerar, consumatorii preferând să folosească numerar pentru tranzacțiile de zi cu zi. Numerarul a reprezentat 74,7% din volumul total al plăților în 2020, însă pandemia a început să facă plata cu cardul mai atractivă, conform Electronic Payments International.

Vei avea nevoie de cash pentru taxiuri și achiziția de suveniruri de la comercianții din bazaruri, așa că este bine să ai în portofel, pe lângă card, câteva lire egiptene. Pentru acest lucru trebuie să ai la tine euro sau dolari cu care să mergi la casele de schimb valutar din Egipt. Este indicat să verifici cursul valutar în timp real pentru că unele exchange-uri din zonele turistice au un curs mai prost decât în mod normal. În momentul redactării articolului 1 euro valorează 33,94 lire egiptene, potrivit wall-street.ro.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți clienții Hidroelectrica. Ce se întâmplă cu facturile după 31 martie 2025
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O zi din viața lui Crin Antonescu. La ce oră se trezește
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Planuri de retragere a trupelor americane din Siria, conform surselor de la Pentagon
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol